Media markt

Air Shop

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ


Το παρον βιβλιο, με τιτλο "ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ"  
εχει δηλωθει στην Εθνικη Βιβλιοθηκη Ελλαδος με συγγραφεα τον Μαλακακη Χρηστο. 
Αριθμος   ISBN 978-960-93-4827-0 
Ημερομηνια 24-2-2013

Η αναγνωση του βιβλιου ειναι ελευθερη 
Κεφάλαιο πρώτο

ΑΣ  ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ
Φίλοι μου  γεια σας.
Πριν απ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω  για την αγορά αυτού του βιβλίου, και να συγχαρώ  την σκέψη σας και την προσωπικότητα σας, που σας οδήγησαν σε αυτήν την παρουσίαση, με σκοπό την ασφάλεια και την προστασία, την δική σας, της οικογένεια σας, και πολύ πιθανόν και άλλων ανθρώπων γύρω από εσάς.

Το εγκόλπιο,  θα σας εισάγει σε μια νέα νοοτροπία, σε άλλες αξίες και διαφορετικές πλέον πεποιθήσεις,  απέναντι στην ασφάλεια και την προστασία, θα σας διδάξει νέες διαστάσεις στις έννοιες   ‘’προσοχη-προστασια-προβλεψη-αντιληψη-ασφαλεια-κινδυνος-απειλη-αμελεια-αδιαφορία ‘’
Το όνομα μου είναι Μαλακάκης Χρήστος, γεννήθηκα στην Πτολεμαΐδα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη.                                                                                                                                                   Σπούδασα σε νυχτερινή σχολή ηλεκτρολόγος μηχανικός και την ήμερα δούλευα σε συντηρήσεις  και εγκαταστάσεις ανελκυστήρων. Μεγάλωσα με αυτή την δουλειά όπου από πολύ νωρίς  εξελίχτηκα σε τεχνίτη, αργότερα σε συντηρητή και μετά σε εγκαταστάτη.
Στην ηλικία των 23 ετών, ίδρυσα  δικό μου τεχνικό γραφείο εγκαταστάσεων και συντηρήσεων ανελκυστήρων. Από τότε έχω εγκαταστήσει περίπου 500-600 ανελκυστήρες.                                            Είμαι παντρεμένος με την Θεοδώρα Σακελλαρίδου, από το έτος 1983 κι έχουμε αποκτήσει  (μετά από 16 χρόνια γάμου ) δυο υπέροχα δίδυμα παιδιά, τον Βασίλη και την Φωτεινή.

Εγώ  λοιπόν,  τόλμησα να όχι μόνο να γράψω, αλλά και να απευθυνθώ στο ευρύτερο κοινό  με σκοπό, να συμβουλέψω  ανθρώπους, που βρίσκονται,  πολύ ψηλά κοινωνικά, με επιτυχία στη ζωή τους, ανθρώπους έμπειρους στη ζωή και στην δουλειά τους, ανθρώπους  που ίσως δεν έχουν ανάγκη κανέναν.  Εδώ ακριβώς θα αναφέρω μια παλιά λαϊκή ρήση, που την ακούω πολύ συχνά ακόμα και σήμερα.                                                                                                                                                    «Και ο πιο τρανός  άνθρωπος, έχει ανάγκη το μυρμήγκι»  Θεωρώ  λοιπόν, πως ο κάθε άνθρωπος έχει  διαφορετικές εμπειρίες διαφορετική ζωή και διαφορετικές γνώσεις από κάποιους άλλους.                                               
  Άρα, όλοι μπορούμε να διδαχτούμε και όλοι μπορούμε να διδάξουμε.
Κάποιοι, κρατούν τις εμπειρίες  και τις γνώσεις για τον εαυτό τους.  Ίσως γιατί δεν σκεφτήκαν ότι αυτοι που γνωρίζουν, είναι χρήσιμα σε άλλους.  Ίσως γιατί για κάποιο λόγο,


δεν θέλουν  να μεταφέρουν τις γνώσεις τους, η δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, η απλώς δεν θέλουν.                       
Εγώ δεν είμαι από αυτούς. Εγω, θέλω να μεταδώσω τις γνώσεις μου, μπορώ, ξέρω.                         
Κυρίως όμως, ο λόγος που θέλω να το κάνω,  είναι επειδή αυτές οι συμβουλές και οι οδηγίες που υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο, θα προστατέψουν εσάς, την οικογένεια σας, ανθρώπους, παιδιά, και περιουσίες.                                                                                                                                                  Σιγά-σιγά όχι μόνο θα μειώσετε και θα εξαφανίσετε τα προσωπικά και οικογενειακά σας ατυχήματα, αλλά τα επίπεδα αντίληψης απέναντι στους κινδύνους, θα τα ανεβείτε τόσο γρήγορα, που θα εκπλαγείτε.
Εξ’ ίσου σημαντικό είναι, πως κι εσείς με την σειρά σας, όταν με την ανάγνωση του εγκολπίου της ασφάλειας, αποκτήσετε, νέους πνευματικούς ορίζοντες, με ορθοφροσύνη και οξυδέρκεια στην άποψη και την ματιά σας,  θα μεταδώσετε την νοοτροπία της πρόληψης, της ασφάλειας, της αυτοπροστασίας και σε άλλους ανθρώπους. Έτσι αργά και σταθερά,  η πυραμίδα των ανθρώπων που θα αποφεύγουν συστηματικά τα ατυχήματα, θα μεγαλώνει, χωρίς εσείς να το ξέρετε. Ίσως όμως μια μέρα,  κάποτε,  έρθει στα χεριά σας μια εφημερίδα, η δείτε στην τηλεόραση, η σε κάποιο άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης, ένα ρεπορτάζ, η άρθρο, που να λέει κάτι παρόμοιο με αυτό     
 « … σύμφωνα με τα δεδομένα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, από το έτος 2013 έως σήμερα, οι τραυματισμοί και τα ατυχήματα ανθρώπων και παιδιών, από αμέλεια και απροσεξία, μειωθήκαν κατά 75 % … »    τότε σηκωθείτε από την πολυθρόνα σας η τον καναπέ σας και αναφωνήστε,  θριαμβολογήστε.   “ Ναι … είναι και δικό μου κατόρθωμα αυτό, συμμετείχα κι εγώ στο κίνημα “ ΜΗΝ ΑΜΕΛΕΙΤΕ… ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ ”  
Πραγματικά είναι ένα πολύ όμορφο όνειρο.  Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτό το όνειρο γίνει κάποτε πραγματικότητα.


ΚΑΘΩΣ ΕΒΡΙΖΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Πολύ συνοπτικά θα σας πω πως οι ανελκυστήρες, τους οποίους έχω φάει με το κουτάλι, είναι ένα “όχημα” κάθετης μετακίνησης ανθρώπων.  Αυτό που δεν γνωρίζουν οι εκατομμύρια επιβάτες που μετακινούνται καθημερινά  με τους ανελκυστήρες, είναι πως η ασφάλεια και η προστασία που παρέχουν στους επιβάτες, είναι τεράστια. Υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα προστασίας και ασφάλειας των επιβατών που δεν μπορεί ούτε να τα φανταστεί ο κόσμος αλλά ούτε και να  αριθμιστούν τουλάχιστο σε αυτό το βιβλίο. Εμείς  όμως, οι εγκαταστάτες και τεχνικοί, αυτής της συγκεκριμένης δουλειάς,  όχι μόνο γνωρίζουμε την κάθε πτυχή ασφάλειας και προστασίας που παρέχει ο ανελκυστήρας, αλλά έχουμε αποκτήσει μια νοοτροπία ασφάλειας για τον εαυτό μας και για τους γύρω μας, που σας διαβεβαιώνω, πως το επίπεδο είναι κορυφαίο.
Επειδή  λοιπόν εξ’ αιτίας της δουλειάς μου είχα άμεση σχέση με την ασφάλεια τόσο την δική μου όσο και άλλων, επειδή οι γνώσεις  και οι εμπειρίες που απέκτησα είναι  παρά πολλές , επειδή δεν αντέχω να βλέπω και να ακούω για ανόητα και απερίσκεπτα ατυχήματα και τραυματισμούς, αποφάσισα να μαζέψω ότι μπορεσα από την τεχνική μου ιστορία και να γράψω  αυτή την  “σπουδή στην ατομική και οικογενειακή προστασία”  με τον τίτλο “όχι άλλα ατυχήματα στο σπίτι”
Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του εγκολπίου, θα αποκτήσετε την ανεκτίμητη σε αξία για σας και την οικογένειά σας, ασπίδα προστασίας. Μη σταματήσετε να την χρησιμοποιείτε, για κανένα απολύτως λόγο. Ανυπαρξία κινδύνου δεν υπάρχει πουθενά. Χωρίς την δέουσα προσοχή, εσείς  και οι δικοί σας άνθρωποι, κινδυνεύετε.
Έως και το κεφάλαιο  “πέντε”,  θα διαβάσετε την απαραίτητη θεωρία, πού θα εδραιώσει βαθειά μέσα σας, την υποχρέωση πού έχετε απέναντι στον εαυτό σας, να τον φυλάτε, να τον προσέχετε, να τον προστατεύετε και να κρατάτε μακριά τους κινδύνους που τον απειλούν.
                                                                                                                                                                                           


Πρωτίστως και πριν αρχίσουμε τις οδηγίες για την ασφάλεια σας, θα ήθελα να σας συστήσω   τα «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ».
Τι είναι αυτά.
 Τα «καμπανάκια»  λοιπόν είναι μια ονομασία που έδωσα εγώ  στο σύστημα συναγερμού που έχουν όλοι οι άνθρωποι μέσα τους, και  που τους ειδοποιεί  για έναν επερχόμενο η άμεσο κίνδυνο. Είναι το alarm της ασφάλειας μας είναι το σήμα στον εγκέφαλο μας, για την 
άμεση αντίδραση του σώματος μας  προς την κατάλληλη ενέργεια, προκειμένου να αποφύγουμε ατυχήματα, τραυματισμούς, η ζημίες.
Παραδείγματος  χάρη, ανεβαίνω σε μια σκάλα για να αλλάξω μια λάμπα, η όταν πρεπει να περασω στην απέναντι μερια του δρομου.
Τα «καμπανάκια» στο μυαλό μας  πρέπει να ηχήσουν, και να μας οδηγήσουν στην σωστή τοποθέτηση της σκάλας, στο σωστό ανέβασμα, στην σωστή τοποθέτηση του σώματος, το κεντράρισμα του κέντρου βάρους και αλλά πολλά, με σκοπό την αποφυγή ατυχήματος και πτώσης.
Στην περίπτωση που δεν ηχήσουν, θα κάνουμε λάθη στις κινήσεις μας, με αποτέλεσμα μια ενδεχόμενη πτώση από την σκάλα,  η  στην δεύτερη περίπτωση, οταν ειμαστε ετοιμοι να περασουμε απεναντι, θα πρεπει, πριν ξεκινησουμε,  να συγκετρωσουμε και να αξιολογισουμε πληθος πληροφοριων, με τα ματια μας, με τα αυτια μας και γενικα, με κάθε αισθηση που διαθετουμε.  Οσες περισσοτερες   πληροφοριες συγκετρωσουμε, τοσο πιο ασφαλεις θα ειμαστε.  Εάν δεν μαθουμε να επικοινωνουμε με τα «καμπανακια»  μας, θα μας δωσουν ελλειπεις, ισως και ελαχιστες πληροφοριες. Σε αυτό το σημειο θα αναφερω δυο από τα πολλα και ισως τραγικα λαθη που κανουν οι πεζοι.
α)  Οι πλουσιες κουκουλες από τα μπουφαν που μας προστατευουν από το κρυο και την βροχη, είναι υψηλος κινδυνος, όταν περναμε δρομους και διασταυρωσεις. Μειωνουν την ορατοτητα εως και 80 %  Δεν μπορεις να δεις ουτε δεξια, ουτε αριστερα, παρα μονο ισια.  
Σε αυτην την περιπτωση, βρισκομαστε, σε θανασιμο κινδυνο. Την  επόμενη φορα που θα φορεσετε κουκουλα, αφηστε τα «καμπανακια»  να ηχησουν.     Ακουστε τα. Θα σας γλυτωσουν από μεγαλους μπελαδες.
β)  Πολλοι φιλομουσοι, μικροι και μεγαλοι, καθως περπατουν στους δρομους και τις διασταυρωσεις, φορουν ακουστικα. Μερικοι μαλιστα, εχουν την μουσικη, στην διαπασων, με αποτελεσμα να μην εχουν καμια επαφη με τους ηχους της κινησης και της κυκλοφοριας των οχηματων. Όταν καποιος φορα ακουστικα με τερμα την μουσικη, δεν μπορει να ακουσει, μια προειδοποιητικη κορνα, η την μηχανη ενος αυτοκινητου που είναι κοντα,  η το φρεναρισμα από ένα φορτηγο, η ένα απλο ‘’ΠΡΟΣΕΧΕ’’ από έναν αγνωστο πεζο που ακουσε η ειδε τον κινδυνο και θελησε να προειδοποιησει.  Αν λειτουργουσαν τα «καμπανακια» αυτων των ανθρωπων δεν θα φορουσαν ποτε τα ακουστικα στους δρομους εν μεσω κυκλοφοριας.
Επίσης τα «καμπανάκια»  θα πρέπει να λειτουργούν όχι μονό για την δική μας ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των άλλων. Παραδείγματος  χάρη.
Κατά την διάρκεια των εργασιών,  η παλιά φορητή σκάλα δέχτηκε ένα χτύπημα και κατέστρεψε την στήριξη από την μια μεριά ενός από τα σκαλοπάτια. Το σκαλοπάτι δεν έφυγε από την θέση του. Δίνει την ψευδαίσθηση πως η σκάλα δεν έχει κανένα πρόβλημα. Εάν η σκάλα τοποθετηθεί στην παλιά θέση αναμονής , είναι απολύτως βέβαιο, πως θα γίνει μια παγίδα ατυχήματος για κάποιον μελλοντικό χρήστη.
 Η αμέλεια και η ανευθυνότητα κάποιου, ίσως να στοιχίσει ακριβά σε κάποιον άγνωστο, ίσως σε κάποιον από τους οίκους του, η σε κάποιον συνεργάτη,  ακόμη και στο ίδιο άτομο που προξένησε την ζημιά.
 Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει η να διορθώσουμε την σκάλα, η να γράψουμε ένα σημείωμα για την ακαταλληλότητα,  η να την πετάξουμε. 
Με αυτές τις  ενέργειες  θα προστατέψουμε άλλους  ανθρώπους.  Το μεγάλο ερώτημα  όμως είναι  ‘’ λειτουργούν τα καμπανάκια ; ‘’    Θα σημάνουν όταν κάνουμε  κάτι   που εάν  δεν προσέξουμε,  η ενέργειά μας  θα  οδηγήσει σε ατύχημα ;             
                                                                       
Πολλοί άνθρωποι, όπως ανέφερα πριν, δεν χρησιμοποιούν η δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν αυτήν την σημαντική λειτουργία  ‘’alarm – καμπανάκια ‘’,  με αποτέλεσμα να τους συμβαίνουν συχνά ατυχήματα.
Όπως σας έχω αναφέρει στην γνωριμία  μας, η  δουλειά μου, έκτος από το υψηλό επίπεδο τεχνικής και γνώσεων που μου χάρισε,  το σύστημα της ατομικής  μου προστασίας,  τα    ‘’καμπανάκια’’ μου δηλαδή, έπρεπε να είναι πάντα σε κατάσταση επιφυλακής. Ο κίνδυνος τραυματισμού κατά την εργασία μου, καραδοκούσε  την κάθε στιγμή.

 Όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι την σημασία της αυτοσυντήρησης, είχα μάθει να ακούω και τα καμπανάκια.  Είχα καταλάβει, πως ο ήχος από αυτά, δεν ήταν ο κλασικός, “Ντιν-ντάν” , αλλά έβγαινε σε διάφορες μορφές. Πότε ως ξαφνική στεναχώρια, πότε ως αναβολή, πότε ένα αόρατο χέρι έμπαινε ανάμεσα σε μένα και στο επικίνδυνο σημείο, (το οποίο δεν είχα καταλάβει ακόμη την απειλή), πότε ένας ανεπαίσθητος ήχος στα αυτιά μου, έλεγε “μηηη-όχι-τι κάνεις-κοίτα καλύτερα-πρόσεχε-κάτι ξέχασες-άφησέ το”. 

Αυτό που έχει σημασία, είναι πως έμαθα να επικοινωνώ με το κακό μου προαίσθημα. ‘Άρχισα σιγά-σιγά να μαθαίνω τα σήματα που μου έστελνε, έμαθα την γλώσσα του και την μετάφραση, και τελος, έμαθα να υπακούω στις εντολές του.Αυτό που έχω υποψιαστεί και που πολλές φορές αναρωτήθηκα, είναι πως όλη αυτή η αυτοπροστασία, τα καμπανάκια, και οι φωνές, δεν είναι τίποτε άλλο από τον “Φύλακα Άγγελό μας” που μας φωνάζει, μας προειδοποιεί, μας σταματά όταν κινδυνεύουμε. 
Μην απογοητεύετε τον “Φύλακα Άγγελο σας” είναι πάντα δίπλα σας, ανακαλύψτε τον, επικοινωνήστε μαζί του, είναι ο σύμμαχός σας, ο προστάτης σας.
Η επαφή μου, με αυτήν την Ανώτερη προειδοποιητική δύναμη, ήταν το πρώτο σημαντικό κομμάτι. Αισθανόμουν όμως πως κάτι έλειπε.
Κάπως έτσι το ανακάλυψα.

Όταν (έστω και σπάνια) μου συνέβαινε κάποιο μικρό ατύχημα, π.χ.  ένα μικρό γδάρσιμο, ένα ελάχιστο κόψιμο, ένα ασήμαντο χτύπημα, που μου προξενουσε πονο, τότε λοιπόν τα έβαζα με τον εαυτό μου.
Με μάλωνα, με έβριζα, με πρόσβαλα.  Διότι είχα αντιληφτεί, πως για τον οποιοδήποτε τραυματισμό μου, έφταιγα εγώ.   Όταν λοιπόν τα έβαζα με τον εαυτό μου, αυτό που επικρατούσε περισσότερο ήταν το έξης.     Έλεγα λοιπόν   Ου!  να μου χαθείς βλάκα!!!       Γιατί δεν προσέχεις  ρε ηλίθιε ;   γιατί είσαι απρόσεκτος κοιμισμένε ;  γιατί δεν πρόβλεψες αυτό που θα συνέβαινε,  πιο πριν ;   Δεν ξέρεις  πως τα μικρά σου ατυχήματα και οι μικροτραυματισμοί σου, είναι προειδοποιήσεις  για ένα μεγαλύτερο ατύχημα ;
               
… …Αυτή η τελευταία φράση,  η όποια καθώς  με έβριζα, μου είχε βγει εντελώς αυθόρμητα  προς  έμενα,  ήταν τόσο σημαντική που όταν την ανέλυσα, πραγματικά  όχι μόνο συγκλονίστηκα,  αλλά και τρόμαξα. 
Ναι, αυτή ήταν η αλήθεια. Αυτή την ερμηνια εδωσα.
Τα μικρά ατυχήματα, είναι στην ουσία προειδοποιήσεις.
Με αυτή την σκέψη, εάν συνέχιζαν να μού συμβαίνουν, έστω μικροατυχήματα, τότε είχα αποδεχτεί  μια μελλοντική πραγματικότητα. Την αναμονή ενός σοβαροτέρου ατυχήματος.

Ε  λοιπόν όχι.  Δεν θα το άφηνα να συμβεί.

 Αυτό ήταν το κομμάτι που έλειπε. Ήταν η κατανόηση των κινδύνων που δεν είναι ορατοί, η προνοητικότητα, η γνώση,  η αντίληψη, η χρήση σύγχρονων μέσων ατομικής προστασίας.
 Από τότε, άρχισα να προσέχω την κάθε μου κίνηση στην δουλειά μου, να προβλέπω επικίνδυνες καταστάσεις, να ελέγχω σχολαστικά τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσα, τα εργαλεία, τις δυνάμεις πού εφαρμόζονταν ανά περίπτωση,  να παρατηρώ  και να επιτηρώ τους χώρους στους οποίους βρισκόμουν,  τούς χώρους εργασίας, να εντοπιζω και να εξουδετερώνω σημεία που απειλούσαν, όχι μονο εμενα, αλλα και αλλους ανθρωπους, να σχεδιάζω με μεγάλη προσοχή την κάθε μου κίνηση, να χρησιμοποιώ μέσα ατομικής προστασίας εργαζομένων, όπως γάντια, ζώνη ασφάλειας, μποτάκια εργασίας, κράνος, γυαλιά προστασίας για τα μάτια, φόρμα εργασίας, επιγονατίδες, ειδική ζώνη με θήκες εργαλείων και άλλα πολλά.                                      Απέφευγα όπως ο διάολος το λιβάνι, τα κασκόλ, τα φαρδιά ρούχα, τα φαρδιά μανίκια, τις παντόφλες, τα κοντά παντελόνια.
Ακομα και το καλοκαιρι με τις υψηλες θερμοκρασιες, για μενα και τους βοηθους μου, ηταν αδιανοητο να παμε στην δουλεια, με κοντο παντελονι, η με παντοφλες.
 Δίδασκα με πάθος σε όλους τους βοηθούς και τους υπαλλήλους μου, την ασφάλεια, την ατομική προστασία, την προνοητικότητα, τη αντίληψη, την προσοχή.  Η λέξη “πρόσεχε” ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε κάθε οδηγία πού έδινα για την δουλειά, και δόξα τω Θεώ, κανένας από τα δικά μου παιδιά-μαθητές, δεν έπαθε το παραμικρό ατύχημα.
Πολύ πρόσφατα, συναντήθηκα με έναν παλιό βοηθό μου, τον Γιωργο. Στην κουβέντα που είχαμε, μεταξύ άλλων μού είπε.
-Μαστρο Χρήστο, μη νομίζεις πως όταν για κάποιο λόγο έλειπες από το έργο και με άφηνες στο πόδι σου, πως εγώ ήμουν μόνος. Μού άφηνες πάντα την αγαπημένη σου λέξη. Προσοχή. Πρόσεχε τον εαυτό σου. Πρόσεχε την σκάλα. Πρόσεχε όταν τρυπάς το μπετό με το κομπρεσέρ, εάν το τρυπάνι σου βρει σίδερο και δεν κρατάς σφιχτά το κομπρεσέρ, θα γυρίσει στα χέρια σου και θα σε χτυπήσει. Πρόσεχε εκείνο, πρόσεχε το άλλο…
-Ξέρεις μαστρο Χρήστο πόσες φορές γλύτωσα από ατύχημα, επειδή είχα στο μυαλό μου τις οδηγίες και τις συμβουλές σου; Πάρα πολλές. Ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζουν να με προστατεύουν.  
                                                                              
Από την άλλη, έδινα έμφαση και  καταδίκαζα την αμέλεια, την αδιαφορία, την απερισκεψία, την έλλειψη προσοχής, την λήθη, την εργασία δίχως σκέψη, την παραβίαση κανόνων ασφάλειας και εργασίας. Το κατσάδιασμα τέλειωνε πάντα, με την φράση “τα μικρά λάθη,  θα φέρουν τα μεγάλα”

Από τότε, πέρασαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια δύσκολης και εντατικής εργασίας μέσα στα φρεάτια, στις σκάλες, στα μηχανοστάσια, στο τριφασικό ρεύμα, στις  μετακινήσεις βαρέων φορτίων, σε επικίνδυνα κινούμενα συστήματα και τόσα άλλα σημεία  ακραίας  και υψηλής επικινδυνότητας, χωρίς το παραμικρό ατύχημα, χωρίς το παραμικρό  γδάρσιμο, χωρίς έστω την παραμικρή υλική ζημιά. 
Στον χώρο της οικοδομής και των κατασκευών,  πολλές φόρες είδα να συμβαίνουν ατυχήματα μπροστά στα ματιά μου από έμπειρους τεχνίτες άλλων ειδικοτήτων, άλλες φορές μικρά ατυχήματα και άλλες φορές μεγάλα και οδυνηρά. Όσο για τραυματισμένους …  στην οικοδομή, παρά πολλοί. Άλλος πόδι, άλλος  χέρι, άλλος κεφάλι, κυκλοφορούσαν στην οικοδομή κι εγώ έλεγα μέσα μου, «μα πως διάολο χτυπάνε, δεν προσέχουν καθόλου ;»
Άρχισα λοιπόν να αναρωτιέμαι. Εγώ γιατί δεν κτυπάω ;  Γιατί δεν έχω ούτε αμυχή τραύματος ;            Ο βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας της δικής μου δουλειάς, είναι πολύ υψηλότερος των άλλων.  Γιατί ;;;
 Μήπως ήμουν τυχερός ; 
 Κάποια στιγμή, και μετά από πολύ καιρό ήμουν πια σίγουρος.  Συνειδητοποίησα  πως δεν έχει να κάνει με την τύχη μου. Ο Φύλακας Άγγελος μου, ήταν πάντα δίπλα μου με διάφορες μορφές. Η πιο ισχυρή μορφή του όμως, ήταν αυτή της νοοτροπίας της ατομικής προστασίας.            Κατάλαβα πως εγώ ο ίδιος υποσυνείδητα και μεθοδικά  προστάτευα τον εαυτό μου.          Αντιλήφτηκα πως από εκείνη την ήμερα που είχα πει στον εαυτό μου εκείνη την καθοριστική για την ζωή μου, σπουδαία φράση, πως, όλα είχαν αλλάξει γύρω μου. Είχαν γίνει πιο καθαρά, πιο διάφανα. Έβλεπα με πολύ μεγάλη άνεση τους κινδύνους που απειλούσαν όχι μόνο έμενα, άλλα και άλλους ανθρώπους. Με τον ένα η με τον άλλο τρόπο διόρθωνα τις απειλές μόνος μου, η τις γνωστοποιούσα σε υπευθύνους, τηλεφωνούσα σε υπηρεσίες,  μέχρι και επιστολές έστειλα προκειμένου να κάνω γνωστό σε κάποιους αρμόδιους , πως κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν από κάτι συγκεκριμένο που βρίσκεται στον τομέα τους.

Κεφάλαιο τρίτο

ΔΙΔΑΞΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Ήταν πλέον προφανές πως είχα ανέβει πολλά επίπεδα και χωρίς να το καταλάβω, είχα ξεπεράσει το επίπεδο της  αυτοπροστασίας  που ήταν και ο αρχικός στόχος μου.  Ήμουν  πλέον στο επίπεδο με τον τίτλο “ Προστασία ανθρώπων ”                                                                                                                          Μην φανταστείτε πως υπάρχουν τα προαναφερόμενα επίπεδα.  Δεν υπάρχει ούτε το επίπεδο της “αυτοπροστασίας’’ ούτε το επίπεδο της   “ προστασίας ανθρώπων ”.  Έτσι τα έχω βαφτίσει εγώ.  Και ξέρετε γιατί είναι βαφτισμένα από έναν τεχνικό εγκαταστάτη ανελκυστήρων ;  Γιατί δεν υπάρχει πουθενά μια  αντικειμενική και επιστημονική ανάλυση για τα ατυχήματα.  Διότι κανένα παιδαγωγικό σύστημα έως την μέση εκπαίδευση, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες δεν διδάσκετε  στα σχολεία και στα κολέγια συστηματικά, ένα  μάθημα που να έχει σχέση με την αποφυγή ατυχημάτων, την αυτοπροστασία, την προνοητικότητα, την προστασία κοινού, την ασφάλεια, την πυροπροστασία η άλλα συναφή θέματα.
Μπορείτε να φανταστείτε τον αντίκτυπο και το μέγεθος των γνώσεων που θα αποκτούσαν τα παιδιά εάν διδάσκονταν από νωρίς συστηματικά ένα τέτοιο μάθημα ;                                                                     Μπορείτε να φανταστείτε τι μέλει γενέσθαι εάν τα παιδιά, υιοθετούσαν στην συνείδηση τους την γνώση για την ατομική προστασία ;                                                                                                                               Το απείρως ελάχιστο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι,  « ότι ο κόσμος μας, θα ήταν καλύτερος» . Σκεφτειτε ποσοι ανθρωποι εχουν λειψει από την κοινωνια μας, ετσι, χωρις αιτια, ποσοι εχουν σημαδευτει στο σωμα και στην ψυχη, και τι θα μπορουσαν να κανουν και να δωσουν αυτοι οι ανθρωποι.  Σκφτειτε, ποσο φτωχη θα ηταν η Ελλαδα μας,  χωρις,
 Την Μαρια Καλλας, η τον Θαναση Βεγγο, η τον Μικη Θοδωρακη, η τον Μανο Χατζηδακη,  τον Στελιο Καζαντζιδη, τον Μανο Λοιζο, τον Σταυρο Κουγιουμτζη,  τον Μανο Κατρακη, τον Γιωργο Νταλαρα, την Τζενη Βανου, την Βικυ Μοσχολιου, τον Δημητρη Μητροπανο και τοσους αλλους.
Στα σχολεία διδάσκονται κλασικά μαθήματα που έχουν άμεση σχέση με ατυχήματα, που δυστυχώς όμως σχεδόν ποτέ δεν συνδέθηκαν με την ατομική ασφάλεια, η την αποφυγή ατυχήματος. Ας πάρουμε τα Μαθηματικά.  Συναντήσατε ποτέ κάποιες ασκήσεις  παρόμοιες     με αυτές ;    Σίγουρα όχι.

·         Μια νοικοκυρά στην κουζίνα της, έχει γονατίσει και διορθώνει το χαλάκι που δίπλωσε.                  Καθώς σηκώνεται όμως, το κεφάλι της συναντάει το πορτάκι από το ανοιχτό ντουλάπι που ξέχασε λίγο πριν. Ποσό βαθύ θα είναι το τραύμα της ; και ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν το μέγεθος του τραύματος ;

·         Το μωρό της οικογένειας, παίζει δίπλα στην ανοιχτή πόρτα και εξερευνεί τους μεντεσέδες. Από την άλλη μεριά της πόρτας, ένα ανύποπτο μέλος της οικογένειας, επιχειρεί να κλείσει την ανοιχτή πόρτα. Ποσά κιλά πίεσης εφαρμόζονται στα δάχτυλα του μωρού ;


·         Ένα μέλος της οικογένειας, τραβάει το φις της τοστιέρας από την πρίζα με το αριστερό χέρι. Κατά σύμπτωση συμβαίνουν τρία πράγματα μαζί.  1) Το μέλος της οικογένειας δεν φοράει παντόφλες και είναι ξυπόλυτο,  2)  το πάτωμα έχει πρόσφατα σφουγγαριστεί,  και  3)  το καλώδιο στο φις, έχει ξεφτίσει και ο αγωγός με το ρεύμα έρχεται σε επαφή με το χέρι.         Πόση ποσότητα ρεύματος θα διαπεράσει το ανθρώπινο σώμα ;  και τι άλλο νομίζετε πως θα συμβεί ;
Ποσά πράγματα θα μάθαινε ένα παιδί για την ασφάλεια του, εάν μελετούσαν μεταξύ άλλων και τέτοιες ασκήσεις ;  Στα Μαθηματικά, την Γεωμετρία, την Φυσική, την ανάπτυξη δυνάμεων.                                         Στα σχολεία όταν διδάσκονται και αναλύονται  δυνάμεις όπως. Η φυγόκεντρος δύναμη, η αδράνεια, η τριβή, το βάρος, το κέντρο βάρους, η ταχύτητα, η μάζα, η συνισταμένη δυνάμεων, η πίεση, οι μοχλοί και άλλες πολλές, οι δάσκαλοι και καθηγητές, τις σύνδεσαν ποτέ με τα ατυχήματα ;    Όχι.         
  Γιατί ?                                                                                                                
 Αφού αυτές ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό  ατυχημάτων.                                                                                Θα έπρεπε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να συνδέουν συστηματικά τις δυνάμεις αυτές με τα ατυχήματα και να μιλούν με τους μαθητές τους για την αποφυγή τους.  Να σχολιάζουν στις τάξεις τους, να μελετούν και να αναλύουν, τα πρόσφατα ατυχήματα που συνέβησαν στο σχολείο, στο σπίτι, στην γειτονιά, στην συνοικία, στην πόλη, στην χώρα.                                                                                                                    
Να γίνετε προσπάθεια ερμηνείας και αποτροπής των ατυχημάτων. Να μάθουν τα παιδιά πως έγινε, γιατί έγινε, τι έπρεπε να κάνουν για την πρόληψη, εάν υπάρχουν βαθύτερα αίτια για το ατύχημα, μήπως έφταιξε κάποια υπηρεσία, μήπως κάποιος δεν έκανε σωστά την δουλειά του, ποσό θα αλλάξει η ζωή των ανθρώπων που τραυματίστηκαν, τι επιπτώσεις  θα υπάρξουν στις οικογένειες των θυμάτων, και στον κοινωνικό τους περίγυρο, τι οικονομικό κόστος θα επιβαρύνει το κράτος, πόσοι άνθρωποι πληγωθήκαν και τόσα άλλα, … και τόσα άλλα. 
Αναπόφευκτα σε μια παρόμοια συζήτηση, θα αναφερθούν οι δυνάμεις που εφαρμόστηκαν στο εν λόγω ατύχημα. Θα ονομαστούν, θα ερευνηθούν, θα μελετηθούν, θα αναπτυχτούν, τα παιδιά θα γνωριστούν με τις δυνάμεις, θα μάθουν να τις σέβονται, να τις υπολογίζουν και να τις εκτιμούν. 
Πόσα  παιδιά και πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν,  πως η φυγόκεντρος δύναμη εξαρτάται από την ταχύτητα, το βάρος της μάζας, και το τόξο ;    Πόσοι γνωρίζουν, πως η αδράνεια εξαρτάται από το βάρος της μάζας, την ταχύτητα, και τον βαθμό επιβράδυνσης ;   Πόσοι γνωρίζουν, πως όσο πιο ψηλά μετατίθεται  το κέντρο βάρους, έχουμε μεγαλύτερη απώλεια ισορροπίας ;  Πόσοι γνωρίζουν για την οπισθέλκουσα δύναμη ;  Πόσοι γνωρίζουν, πως κάτι τόσο απλό όσο το βάδισμα, πως οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τριβή ;  Είμαι βέβαιος πως τις παραπάνω απολύτως βασικές και απείρως ελάχιστες πληροφορίες  που αφορούν μερικές από τις δυνάμεις,  για τους περισσότερους,  είναι άγνωστες. .
Από μια τέτοια συζήτηση τα  παιδιά θα μάθουν πόσο τραγικά αποτελέσματα  μπορεί να φέρει η έλλειψη μέριμνας, η απάθεια, η αφηρημάδα, η έλλειψη προσοχής, η αμέλεια,  η αδιαφορία, η απροσεξία, η επιπολαιότητα.
Αντίθετα θα μάθουν πόσο  καλύτερη και ασφαλής θα ήταν η ζωή όλων, εάν όλοι οι άνθρωποι ήταν προσεκτικοί, υπεύθυνοι, προνοητικοί. 
Μέσα από ένα τέτοιο μάθημα, τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι μαθητές, και κατ’ επέκταση    η οικογένεια και η κοινωνία, θα είναι τεράστια                                                                                                    Θα μάθουν την άξια των ικανοτήτων της αυτοσυντήρησης.                                 Ένα σπουδαίο παράδειγμα υπευθυνότητας και πρόληψης είναι η σκηνή της φωτογραφίας.
Ακραίο παράδειγμα προς αποφυγή. Πλήρης έλλειψη  στοιχειώδους ικανότητας αυτοπροστασίας.
 Δυστυχώς ελάχιστοι, ( όπως ο κύριος της φωτογραφίας ) έχουν καταλάβει την άξια των ικανοτήτων προστασίας και αυτοσυντήρησης που έχει αυτό το σώμα, το σώμα μας, με αποτέλεσμα να τις έχουν σε αδράνεια να μη τις χρησιμοποιούν καθόλου, η να μη τις  χρησιμοποιούν  σωστά.
Εννέα στις δέκα φορές ένα ατύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, σε αμέλεια ή σε περιφρόνηση του κινδύνου. Ειδικότερα, όμως, στα ατυχήματα των παιδιών, η άγνοια των γονιών και όλων όσοι έχουν την επιμέλειά τους αποτελεί έναν επιπρόσθετο σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα. Άρα, τα ατυχήματα δεν είναι απλώς κακοτυχία, αλλά νόσος που παίρνει διαστάσεις επιδημίας και από την οποία μπορούμε (και πρέπει) να προφυλαχτούμε.
Αυτός  λοιπόν είναι ένας από τους λόγους που γράφτηκε αυτό το βιβλίο.  Για να βοηθήσω τους ανθρώπους να ανακαλύψουν  τις ικανότητές τους  και να μάθουν να τις  χρησιμοποιούν σωστά.
Μην αμελείτε λοιπόν … προστατευθείτε.
Κεφάλαιο τέταρτο
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Για εκείνους που θεωρούν “ασφαλές καταφύγιο” το σπίτι τους, θα τους συμβούλευα να κρατήσουν κάποιες επιφυλάξεις στην άποψη τους, και να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τα παρακάτω διεθνή στατιστικά στοιχεία.
Σε εχθρικό περιβάλλον, ιδίως για παιδιά και ανθρώπους άνω των 65 ετών, μπορεί να εξελιχθεί -εξαιτίας απροσεξίας ή επιπολαιότητας- ο χώρος της κατοικίας: από τα 60 εκατομμύρια ατυχήματα, που καταγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), περίπου τα 2/3 συμβαίνουν μέσα στο σπίτι ή στον ελεύθερο χρόνο των παθόντων και η τάση είναι αυξητική. Η λίστα των ατυχημάτων, που συμβαίνουν “εν οίκω” δυστυχώς ατέλειωτη.          Πτώσεις από σκάλες ή έπιπλα, δηλητηριάσεις, ηλεκτροπληξίες, ακόμη και παρ’ ολίγον πνιγμοί στην μπανιέρα.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου περίπου το 50%-60% των ατυχημάτων παιδιών ηλικίας ενός-τεσσάρων ετών γίνονται μέσα στο σπίτι, ενώ υψηλά ποσοστά “οικιακών” τραυματισμών καταγράφονται και για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Κι όλα αυτά, ενώ απλές κινήσεις πρόληψης, μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα σημαντικά.
Περισσότερα από 180.000 παιδιά οδηγούνται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων στην Ευρώπη, εξαιτίας ατυχημάτων, που σχετίζονται με φαινομενικά αθώα αντικείμενα, μέσα στο σπίτι.
Βάσει λίστας 10 αντικειμένων, που εμπλέκονται συχνότερα σε παιδικά ατυχήματα, την οποία κατήρτισε η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Τραυματισμούς (IDB), τα κορυφαία -υπό προϋποθέσεις- αντικείμενα για την πρόκληση ατυχημάτων σε παιδιά και βρέφη είναι τα εξής: οικιακή κούνια-τσουλήθρα, παιχνίδια διαφόρων ειδών, “αλλαξιέρα” μωρού, παιδικά τρίκυκλα, καροτσάκι-αμαξάκι βρεφών, ψηλά καθίσματα ταΐσματος, κρεβατάκι “ριλάξ”, περπατούρα, χάντρες και δεντρόσπιτο-σπιτάκι παιχνιδιού.
Για αυτό άλλωστε, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της IDB, όλα τα παιδικά και βρεφικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε πρέπει οπωσδήποτε να είναι εναρμονισμένα με τις κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς ασφαλείας.
Σύμφωνα µε σχετικά πρόσφατα δεδομένα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ), που προέρχονται από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας (Ν.Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, Ασκληπιείο Βούλας, Γ.Π.Ν. Βόλου και Γ.Π.Ν. Κέρκυρας), την πενταετία 1996-2000 προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία λόγω ατυχήµατος 70.000 παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών. Σημαντικό ποσοστό αυτών των ατυχημάτων συνέβησαν στο σπίτι, ενώ το 18% μέσα/γύρω από τα σχολεία τους!

Η πτώση -ακόμη και από το κρεβάτι- συχνότερη αιτία
ατυχήματος για τα άτομα άνω των 60-65

Μέσα στο σπίτι συμβαίνουν και σχεδόν έξι στα δέκα (ποσοστό 59%) ατυχήματα, που αφορούν άτομα άνω των 60-65 ετών στην Ευρώπη, με τις γυναίκες να καταφεύγουν συχνότερα στα νοσοκομεία, εξαιτίας και των συχνότερων κρουσμάτων οστεοπόρωσης, τα οποία οδηγούν σε κατάγματα, κυρίως στους γοφούς.
Στην Ελλάδα, τα ατυχήματα που σχετίζονται με τις πτώσεις στο σπίτι και στον ελεύθερο χρόνο είναι τα πιο συχνά εμφανιζόμενα για τα άτομα ηλικίας 65+.
Στην οκταετία 1996-2003, σε μόνο τρία νοσοκομεία (καταγραφές στα εξωτερικά ιατρεία) καταγράφηκαν 37.224 περιστατικά ατυχημάτων ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας μέσα στο σπίτι, που αφορούσαν κυρίως πτώσεις.                                                                                                   Για λόγους συγκρίσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι στο ίδιο διάστημα, για την ίδια ηλικιακή ομάδα, καταγράφηκαν 3357 ατυχήματα από τροχαία.
Τα παραπάνω προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ατυχήματα 2008-2012 (πηγή: στατιστική μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Το 72% των ατυχημάτων από πτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 65+. Οι περισσότερες από τις πτώσεις (70%) συνέβησαν χωρίς να υπάρχει υψομετρική διαφορά και οφείλονταν κυρίως σε παραπάτημα (37%) ή ολίσθημα (27%). Οι πτώσεις από ψηλότερο σημείο σε ένα χαμηλότερο ήταν περίπου το 26% του συνόλου: το 5% και το 4% των ατυχημάτων αυτής της κατηγορίας οφείλονταν σε πτώσεις από κρεβάτι και καρέκλα αντίστοιχα. Οι πτώσεις από σκάλες ευθύνονταν για το 14% του συνόλου των ατυχημάτων από πτώση, ενώ το 3% των κακώσεων οφείλονταν σε πτώσεις από άλλα σημεία.
Στο υπνοδωμάτιο έλαβε χώρα το 12% των εντός σπιτιού πτώσεων (ποσοστό το οποίο αυξήθηκε σε 26% για την ηλικιακή ομάδα 85+), στην κουζίνα το 7% και στο μπάνιο το 5%. Οι πτώσεις από κρεβάτι ή καρέκλα ήταν πιο συχνές για την ηλικιακή ομάδα 85+ (13% και 6% αντίστοιχα)..
Προσοχή ανεξαρτήτως ηλικίας

Πάντως, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, ούτε μόνο τα παιδιά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Τραυματισμούς (IDB), περίπου το 60% των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, υπέστησαν τραυματισμό μέσα στο σπίτι τους ή στον ελεύθερο χρόνο τους. Κι αυτό γιατί, ακόμη και η αλλαγή μιας λάμπας μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, αν δεν τηρηθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.
Το ποσοστό των ατυχημάτων εντός σπιτιού είναι πολύ υψηλότερο από εκείνα που αφορούν σε νοσηλεία λόγω τροχαίου (μόλις 10%) και εργατικού (8%) ή αθλητικού (14%) ατυχήματος. Αυτά προκύπτουν από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της IDB (δημοσιεύτηκαν το 2009), τα οποία συγκεντρώθηκαν με τη στήριξη της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης της Κομισιόν και αφορούν την περίοδο 2005-2007

Κεφάλαιο πέμπτο

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
     Ο εξοπλισμός ασφάλειας, είναι υψίστης σημασίας, και πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι, ένα μικρό σύνολο σωστικών αντικειμένων, τα όποια θα σας βοηθήσουν, μια δύσκολη στιγμή. Αυτά είναι:  
Α) Ένας πυροσβεστήρας  σκόνης η διοξειδίου του άνθρακα 3kg   
Ο πυροσβεστήρας είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος , που δεν πρέπει να λείπει από κανένα χώρο που αγαπάμε. Όπως είναι το σπίτι μας, το αυτοκίνητο μας, το σκάφος μας, το μαγαζί μας και όπου αλλού ζούμε και πορευόμαστε.  Είναι η ελπίδα, που σε μια δύσκολη ώρα, θα  σώσει αυτό που αγαπάμε, αυτό που κουραστήκαμε για να αποκτήσουμε προκειμένου να μας δώσει χαρά και ικανοποίηση.
 Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στους πυροσβεστήρες, με επαγγελματική περιγραφή για την χρήση τους και γενικά για την πυρόσβεση.

Β)  Μια πυρίμαχη κουβέρτα.
    Ακόμη ένας σύμμαχος κατά της φωτιάς. Ένα εργαλείο εναντία στην φωτιά, που δεν είναι τόσο γνωστό όσο ο πυροσβεστήρας. Η αποτελεσματικότητα, η φορητότητα  λόγο του ελάχιστου βάρους της, η πληθώρα των χρήσεων, η επαναλαμβανομένη χρήση της, θα έπρεπε να την είχαν φέρει στην δεύτερη θέση μετά τους πυροσβεστήρες. Η πυρίμαχη κουβέρτα είναι κατασκευασμένη από υλικό που αντέχει στην ακτινοβολία, στην θερμότητα και στην φωτιά.   Μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σε μικρές αναφλέξεις, διαφόρων υλικών, σε ανθρώπους που έχουν πάρει φωτιά τα ρούχα τους, σε αναφλέξεις από υπέρκαυτο λάδι, σε διαφυγή από χώρους που έχουν πάρει φωτιά, σε περιορισμό της θερμότητας και της ακτινοβολίας και σε άπειρες ακόμη χρήσεις. Είναι πραγματικά πολύτιμη. Δεν πρέπει να λείπει από κανένα χώρο.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Στην περίπτωση που υπάρξει ανάφλεξη από υπέρκαυτο λάδι, από ξεχασμένο τηγάνι η άλλο σκεύος στην φωτιά, μέσα στο σπίτι σας και η φωτιά δεν έχει μεταδοθεί ακόμη σε άλλο σημείο, διαβάστε πολύ προσεκτικά κατ’ αρχήν,                                                                                                                                  τι δεν πρέπει να κάνετε.
Α)  Μη τυχόν και δοκιμάσετε να μεταφέρετε το φλεγόμενο σκεύος, στον νεροχύτη, η ακόμα χειρότερα στο μπαλκόνι. Είναι απόλυτα βέβαιο, πως εξ’ αιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, θα παρατήσετε την προσπάθεια στη μέση, με αποτέλεσμα αφ’ ενός να μεταφέρετε την φωτιά και σε άλλους χώρους, αφ’ εταίρου να υποστείτε σοβαρά εγκαύματα.
Β) Μην ρίξετε νερό στο φλεγόμενο λάδι. Εάν συμβεί αυτό, ανάλογα με την ποσότητα του νερού, η αντίδραση θα είναι αρκετά βίαιη. Η φλόγα θα διογκωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως όμως προς το ταβάνι,  μεταφέροντας την φωτιά και σε άλλα σημεία.
Γ)  Ακόμη και αν έχετε πυροσβεστήρα σκόνης η διοξειδίου του άνθρακα, αποφύγετε να τον χρησιμοποιήσετε σε καιόμενο λάδι. Εάν όμως δεν έχετε άλλη επιλογή, ακολουθήστε πολύ προσεκτικά, τις παρακάτω ενέργειες.    Κρατήστε μεγάλη απόσταση από το καιόμενο σκεύος και αρχίστε την κατάσβεση, σημαδεύοντας όχι το καιόμενο λάδι, αλλά πολύ πιο ψηλά από αυτό. Καθώς θα μειώνετε η ένταση, θα σημαδεύετε όλο και πιο χαμηλά. Ακόμη κι αν η φλόγα έχει σβήσει, μη σημαδέψετε το σβηστό λάδι.  Μετά την κατάσβεση, μη ξεγελαστείτε και ρίξετε νερό στο λάδι.              Είναι ακόμη επικίνδυνο για ανάφλεξη. Χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε ύφασμα, βρέξτε το και στη συνέχεια, σκεπάστε το σκεύος με αυτό.
Τι πρέπει να κάνετε
Η πιο σωστή ενέργεια στην περίπτωση ανάφλεξης υπέρκαυτου λαδιού σε σκεύος, είναι, να αρπάξετε μια πετσέτα, να την βρέξετε με νερό και να την κρατήσετε με τα χέρια σας από τις δύο άκρες.  Τα χέρια σας πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των ματιών σας. Πλησιάστε την φωτιά, χρησιμοποιώντας την βρεγμένη πετσέτα, ως ασπίδα στην θερμοκρασία. Σημαδέψτε καλά και σκεπάστε το φλεγόμενο σκεύος. Η φωτιά έχει πλέον σβήσει. Μη ξεχάσετε να γυρίσετε στο μηδέν τον ένοχο διακόπτη της εστίας. Αμέσως μετά, χωρίς να αφαιρέσετε την πρώτη βρεγμένη πετσέτα, για μεγαλύτερη ασφάλεια, βρέξτε άλλη μια και σκεπάστε ξανά το σκεύος.
Εάν έχετε στο σπίτι σας μια πυρίμαχη κουβέρτα κάνετε ακριβώς τις ίδιες ενέργειες, χωρίς βέβαια να βρέξετε την πυρίμαχη κουβέρτα.

Γ)  Ένα οργανωμένο φαρμακείο τοίχου  για την αντιμετώπιση περιστατικών μέσα στο σπίτι.
                                    
Το φαρμακείο του σπιτιού περιλαμβάνει σκευάσματα που ενδέχεται να χρειαστούν για να δοθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς και ουσίες για την αντιμετώπιση παθήσεων από τις οποίες πάσχουν τα μέλη της οικογένειας, όπως οι καρδιοπάθειες. Όλα τα φάρμακα που βρίσκονται στο σπίτι θα πρέπει να αποθηκεύονται σε συγκεκριμένο σημείο, όπου δεν έχουν  πρόσβαση παιδιά ή άτομα με διαταραχή του επιπέδου συνείδησης (π.χ. ηλικιωμένοι με άνοια), μακριά από υγρασία, έντονο φως και ζέστη. Είναι απαραίτητο να διαβάζονται οι οδηγίες φύλαξης του κάθε σκευάσματος καθώς και να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης τους. Η δραστική ουσία του φαρμάκου που έχει λήξει είναι πιθανό να μην προκαλέσει παρενέργειες, αλλά είναι σίγουρο ότι δε θα επιτύχει  το επιθυμητό αποτέλεσμα
Αντισηπτικά φάρμακα
Φυσιολογικός ορός. Χρησιμοποιείται για καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής (εκδορές, πληγές).
Οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη). Το οινόπνευμα σε διάλυμα νερού αποτελεί καλό αντισηπτικό. Το ίδιο και το ξυλόπνευμα.
Οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου). Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξένων σωμάτων από τις πληγές.
Ερυθρό βάμμα του ιωδίου (Betadine). Χρησιμοποιείται για την απολύμανση των τραυμάτων.
Αντιβιοτικά φάρμακα
Αντιβιοτικά φάρμακα σε σκόνη, αλοιφή ή σπρέι Νομικών, κοραμισίνη, σουφλαμιδαμίνες κ.ά.
Βαμβάκι, γάζες (μεγάλες, μικρές), επίδεσμοι ελαστικοί, απλοί, συγκολλητικές ταινίες (λευκοπλάστ).
Φάρμακα για εγκαύματα
Βαζελινούχες αντιβιοτικές γάζες (Fucidine), που εναποτίθενται στην πάσχουσα περιοχή χωρίς επικόλληση.
Αντισταμινικά φάρμακα
Αντιισταμινικά σκευάσματα κατάλληλα σε περίπτωση αλλεργίας από διάφορες αιτίες, όπως δήγματα εντόμων, μεδουσών κ.ά.
Fenistil
Αμμωνία (δράση στην περιοχή του δήγματος λόγω μεγάλης πτητικότητας)
Αντιεμετικά φάρμακα
Αντιδιαρροϊκά φάρμακα
Οφθαλμικά κολλύρια
Αντιοφικοί οροί
Παυσίπονα και αναλγητικά φάρμακα
Σαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη κ.ά.).
Παρακεταμόλη (Depon, Ponstan κ.ά.) ή και μείξη των ανωτέρω.
Ισχυρότερα παυσίπονα (Lonarid χορηγείται με ιατρική συνταγή).
και μην ξεχνάμε να ελέγχουμε την ημερομηνία λήψης των φαρμάκων μας ώστε να τα αντικαθιστούμε έγκαιρα.
  
Δ)   Ένα φορητό φαρμακείο, πρώτων βοηθειών,            
Στις εξορμήσεις μας στη φύση πολύ συχνά επισκεπτόμαστε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα η πρόσβασή μας σε χώρους παροχής ιατρικής φροντίδας ( κέντρα υγείας , νοσοκομεία ) να καθίσταται τις περισσότερες φορές χρονοβόρος και δυσχερής. Ευνόητο είναι ότι αν κατά την εξόρμησή μας παρουσιαστεί μείζον πρόβλημα υγείας είτε σε εμάς είτε σε οποιοδήποτε μέλος της παρέας μας , θα σπεύσουμε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ωστόσο μικρά προβλήματα υγείας που τυχόν ανακύψουν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση από εμάς τους ίδιους αν διαθέτουμε ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο αυτοκινήτου , με αποτέλεσμα η έξοδος μας στην ύπαιθρο να καθίσταται ασφαλέστερη και σαφώς πιο ευχάριστη.

Το κουτί στο οποίο θα τοποθετηθούν τα υλικά μας πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής , δεδομένου ότι εντός αυτού θα φυλάσσονται υλικά ευπαθή και ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Επομένως καλό θα είναι το κουτί που θα επιλέξουμε για το σκοπό αυτό να συγκεντρώνει ορισμένα χαρακτηριστικά όπως:
1. Στεγανότητα για προστασία από την υγρασία και το νερό.
2. Αδιαφάνεια ώστε να είναι αδιαπέραστα τα τοιχώματά του από το ηλιακό φως.
3. Εσωτερικό χώρο εργονομικά κατασκευασμένο ώστε η τοποθέτηση των υλικών μας όπως και η πρόσβασή μας σε αυτά να γίνονται εύκολα και με ευχέρεια.
4. Το μέγεθος του κουτιού επίσης πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να εξασφαλίζει ευκολία στη μεταφορά και στην τοποθέτησή του εντός του αυτοκινήτου.

Σχετικά με τη μεταφορά του φορητού μας φαρμακείου πρέπει να επισημάνουμε ότι οφείλουμε να το τοποθετούμε σε μέρος σκιερό και να αποφεύγουμε την παρατεταμένη παραμονή του εντός του αυτοκινήτου , καθώς είναι δυνατό να αναπτυχθούν εντός αυτού λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας υψηλές θερμοκρασίες που πιθανό είναι να αλλοιώσουν τα υλικά μας.
Επιπροσθέτως και προκειμένου τα υλικά μας να διατηρούνται κατά το δυνατόν ανέπαφα αλλά και εύκολα προσβάσιμα , θα ήταν καλή ιδέα να συσκευασθούν αυτά μαζί με τις οδηγίες χρήσης τους σε διαφανή σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς και στο εξωτερικό μέρος των οποίων θα τοποθετηθεί αυτοκόλλητη ετικέτα στην οποία θα αναγράφεται ευκρινώς το όνομα του υλικού καθώς και η ημερομηνία λήξης του.
Με τον τρόπο αυτό χωρίς να χρονοτριβούμε , ανά πάσα στιγμή βρίσκουμε το υλικό που χρειαζόμαστε και συγχρόνως ελέγχουμε τον εξοπλισμό μας ( οφείλουμε να τον ελέγχουμε πριν από κάθε εξόρμησή μας  και περιοδικά τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές ανά έτος ) ώστε σε περίπτωση που έχει λήξει ή έχει φθαρεί να προβούμε σε αντικατάστασή του.

Μετά την επιλογή του κουτιού που πρόκειται να φιλοξενήσει τον εξοπλισμό μας ερχόμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα για τα υλικά ( φαρμακευτικό υλικό και λοιπά παρελκόμενα ) που χρήσιμο είναι  να υπάρχουν στο φορητό μας φαρμακείο :
·           
·         ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ ΑΠΛΟΣ 2,5Χ5CM ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ
·         ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ ΑΠΛΟΣ 2,5Χ10CM ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ
·         ΒΑΜΒΑΚΙ
·         ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΓΑΖΕΣ 15Χ15CM
·         ΛΕΥΚΟΠΛΑΣΤΗΣ 1,25Χ5Μ
·         ΤΣΙΡΟΤΑ
·         ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ
·         ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΣ ΠΙΕΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ
·         ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ
·         ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΟΞΥΖΕΝΕ
·         BAMMA IΩΔΙΟΥ
·         ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ MEΡΚΟΥΡΟΧΡΩΜ
·         ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΜΜΩΝΙΑΣ
·         ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΦΛΕΓΟΝΩΔΕΙΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΑΛΟΙΦΗ
·         ΑΝΤΙΟΞΙΝΕΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ
·         ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΟΛΥΤΙΚΕΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ
·         ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ
·         ΑΝΤΙΔΙΑΡΡΟΙΚΕΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ
·         ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΕΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΗ ΑΛΟΙΦΗ
ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΚΟΛΛΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ
·         ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΟΣ ΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
·         ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΚΡΕΜΑ
·         ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ
·         ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΑΣ
·         ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΚΑΘΑΡΤΙΚΕΣ
·         ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ
·         ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΓΑΝΤΙΑ ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ
·         ΨΑΛΙΔΙ ΚΟΙΝΟ, ΛΑΒΙΔΑ , ΠΑΡΑΜΑΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ·         ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΠΑΓΟΚΟΜΠΡΕΣΣΑ
·         ΑΙΜΟΣΤΑΤΙΚΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ
·         ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ
·         ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΤΩΝ 2,5 ΚΑΙ 5ML
·         ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Η παραπάνω λίστα περιέχει αρκετά από τα φαρμακευτικά προϊόντα και υλικά που ενδεχομένως χρειαστούμε κατά τη διάρκεια των αποδράσεων μας στη φύση. Ωστόσο είναι επιβεβλημένο για την ορθή χρήση των υλικών αυτών , αλλά ενδεχομένως και για την αναγκαιότητα εξοπλισμού του φορητού φαρμακείου μας με επιπρόσθετο υλικό , να συμβουλευτούμε το φαρμακοποιό και το γιατρό μας , ιδιαίτερα δε όσοι αντιμετωπίζουν γνωστά εκ των προτέρων προβλήματα υγείας π.χ. βρογχικό άσθμα , αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων κτλ , είναι αναγκαίο να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από τέτοιου είδους εξορμήσεις ώστε να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη προφύλαξη για την υγεία τους.

 Επιπλέον η αναζήτηση πληροφοριών για τις μεθόδους και τους τρόπους παροχής πρώτων βοηθειών σε πάσχοντες συνανθρώπους μας όπως και η ύπαρξη ενός σχετικού με το θέμα αυτό εγχειριδίου στο αυτοκίνητό μας , μπορεί να αποδειχτούν πραγματικά πολύτιμες.
Τέλος είναι απαραίτητο να έχουμε εκ των προτέρων μαζί μας ένα κατάλογο με χρήσιμα τηλέφωνα της περιοχής που πρόκειται να επισκεφτούμε ώστε σε περίπτωση απροόπτου συμβάντος να τηλεφωνήσουμε από το κινητό μας τηλέφωνο – χρήσιμο είναι να έχουμε μαζί μας εφεδρική μπαταρία ή εφεδρική τηλεφωνική συσκευή - ζητώντας οδηγίες και βοήθεια για το θέμα που ανέκυψε.

Ε)  Ένα μικρό βαλιτσάκι σετ βασικών εργαλείων


Όσο για το σετ με τα βασικά εργαλεία, να είστε βέβαιοι, πως όταν καταλάβετε την χρηστικότητα τους,  και μάθετε να τα χρησιμοποιείτε, είναι σίγουρο πως θα τα αγαπήσετε.
ΣΤ)  Έναν κατάλογο με τηλέφωνα ανάγκης της περιοχής σας, τον οποίο θα γνωστοποιήσετε στα μέλη της οικογένειας σας, και θα τον αναρτήσετε, σε ορατό σημείο  του σπιτιού σας.

Όλοι εσείς που έχετε την τύχη να διαβάσετε το εγκόλπιο της ασφάλειας και προστασίας, πολύ σύντομα θα ανεβείτε αρκετά επίπεδα, και σύντομα θα διακρίνεστε για την προνοητικότητα, την αντίληψη, την ποιότητα της μάτια σας, το μέγεθος της προσοχή σας.                                                      Ξεκινήστε λοιπόν αλλάζοντας την παροιμία που λέει ‘’πρέπει να πάθω για να μάθω’’.                                                Εσείς δεν θα περιμένετε να βιώσετε την τραγωδία μιας ενδεχόμενης φωτιάς για να μάθετε.  Διότι  θα έχετε την γνώση για να την αποφύγετε.  Διότι μέσα από το εγκόλπιο της ασφάλειας, θα ενημερωθείτε έτσι ώστε  να μη σας συμβεί ποτέ αυτό το κακό. Ακόμη όμως και αν τύχει και  συμβεί, θα γνωρίζετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  αντιμετώπισης.
Δεν θα βιώσετε ούτε τραυματισμό εσείς και η οικογένεια σας, επειδή θα έχετε πλέον τις γνώσεις για να τον αποφύγετε. Ακόμη όμως κι αν συμβεί κάτι, ως προνοητικό άτομο πλέον, θα αντιμετωπίσετε και αυτό το ενδεχόμενο, απευθυνόμενος στο φορητό σας φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ο ΣΤΟΧΟΣ
Βρισκόσαστε λίγο πριν την ανάγνωση βασικών οδηγιών για την αποτροπή ατυχημάτων στο σπίτι.                                                                                                                                                                Θα διαπιστώσετε πως δεν χρησιμοποιώ μακάβριες και αποτρόπαιες λέξεις για να αποτυπώσω περιγραφικά, το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος. Αυτό θα ήταν πολύ εύκολο.                                                   Ο σκοπός μου όμως, δεν είναι να τρομάξω τους αναγνώστες μου, ούτε θα ήθελα να νιώσουν άσχημα καθώς διαβάζουν αυτό το βιβλίο. Θέλω να ξέρετε όμως, πως για την  κάθε οδηγία, για την κάθε συμβουλή ξεχωριστά που υπάρχει γραμμένη εδώ μέσα, όσο ασήμαντη κι αν σας φανεί, υπάρχουν εκατοντάδες η και χιλιάδες θύματα, ανά τον κόσμο, μέσα σε σπίτια σαν το δικό σας, σε όμορφες οικογένειες, σαν την δική σας, σε λατρεμένους ανθρώπους σαν αυτούς που αγαπάτε κι εσείς.                                                                                                                                                          Ένα μικρό λάθος, μια στιγμή κακής εποπτείας, μια απροσεξία, αμέλεια, λήθη, βιασύνη, κατάσταση ξαφνικού φόβου, η τρόμου, η απειλής, χάλασε την ζωή χιλιάδων ανθρώπων και οικογενειών.              Ας μάθουμε λοιπόν για την πρόβλεψη, την αποφυγή των λαθών, και τα μέτρα πρόληψης κατά των ατυχημάτων.       
Η     θεωρία που αναπτύχθηκε στα προηγούμενα κεφάλαια, είχε και αυτή τον στόχο της, που ήταν να εδραιώσει βαθιά μέσα σας, την ευθύνη που έχετε απέναντι όχι μόνο στον εαυτό σας, το σώμα σας,  και την αρτιμέλεια σας, αλλά και απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν.           Εάν επιτεύχθηκαν οι παραπάνω  στόχοι, είστε πλέον έτοιμοι  να λάβετε και να αξιοποιήσετε στο έπακρο, τις χειροπιαστές οδηγίες και συμβουλές, που θα γίνουν το φυλακτό σας, για όλη την μακρά ζωή, που εύχομαι όλοι σας  να έχετε, μαζί με τις οικογένειες σας.     
                                        
Ζήστε όλη την ζωή σας, χωρίς ατυχήματα, χωρίς σωματικό πόνο και χωρίς δάκρυα. 
Μην αμελείτε λοιπόν … προστατευτείτε.
Κεφάλαιο έκτο

 ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ
Γενικές οδηγίες

·        
             Η πρώτη οδηγία-συμβουλή πού θα λάβετε από τούτο εδώ το βιβλίο, αφορά, τα πολυτιμότερα και τα πιο αριστουργηματικά εργαλεία στον κόσμο, που δεν είναι άλλα από τα χέρια σας μαζί με τα δάχτυλά σας και που σε συνδυασμό με το μυαλό σας, ο καθένας σας δημιουργεί και φτιάχνει το δικό του μικρό η μεγάλο θαύμα. Σε βάθος χρόνου αυτή η συνεργασία χεριών και νου, των ανθρώπων, μας έφερε στο υπέρτατο σημείο, να απολαμβάνουμε ο ένας τα θαύματα  του άλλου καθημερινά.
Προσπαθήστε λοιπόν να καταλάβετε σήμερα, την μοναδικότητα και την αξία των χεριών σας. 
Μη τα εκτείθετε σε κινδύνους, προσέχετε τι πιάνετε, πριν καταπιαστείτε με οτιδήποτε, ελέγξατε μήπως παραμονεύουν ορατοί η αόρατοι κίνδυνοι, προέχει πάντα η ασφάλεια.
Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να υποπέσει σε λάθος η αμέλεια, με συνέπεια τον τραυματισμό των πολύτιμων χεριών σας.
Αναλόγως της περίστασης, προστατέψτε τα με ένα ζευγάρι γάντια.  

·         Φροντίστε να λειτουργούν κανονικά όλες οι οικοσκευές στο σπίτι σας.  Μην αφήνετε οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή χαλασμένη η έκτος λειτουργιάς.

·         Φροντίστε να λειτουργούν κανονικά οι διάφοροι μηχανισμοί που υπάρχουν στο σπίτι σας. (Πόρτες, κλειδαριές θυρών, σήτες για έντομα,  πόμολα θυρών και ντουλαπιών,  παράθυρα, ντουλάπια, στόρια, συρτάρια, καπάκι  τουαλέτας,  σπαστές καρέκλες) . Να έχετε πάντα στο σπίτι ένα λιπαντικό και ένα αντισκουριακό σπρέι. Θα βοηθήσουν να συντηρείτε τους διάφορους μηχανισμούς στο σπίτι σας.

·         Φροντίστε να λειτουργεί κανονικά το ηλεκτρικό δίκτυο στο σπίτι.  (Ασφάλειες, διακόπτες ηλεκτρικού πινάκα, πρίζες, φις, ΓΕΙΩΣΗ, διακόπτες, ντουί)

·         Προμηθευτείτε μικρά αυτοκόλλητα ταμπελάκια, με το κατάλληλο μέγεθος και γράψτε με καθαρά  κεφαλαία γράμματα, την περιοχή η την ηλεκτρική συσκευή πού αντιπροσωπεύει η κάθε ασφάλεια του ηλεκτρικού σας πίνακα. Π.χ. σαλόνι, κουζίνα, θερμοσίφωνας, κλιματισμός, κήπος, λεβητοστάσιο, γκαράζ  κ.α. Αυτές οι πινακίδες στις ασφάλειες, θα σας βοηθήσουν να απομονώσετε από ρεύμα μια συγκεκριμένη περιοχή η συσκευή από ένα έκτακτο η ξαφνικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Μην επιλέγετε την διακοπή του ρεύματος σε ολόκληρο το σπίτι κατεβάζοντας τον γενικό διακόπτη του πίνακα. Εάν είναι μέρα και υπάρχει φυσικό φως, υπάρχει περίπτωση να μη γίνει άλλο κακό. Εάν όμως είναι νύχτα πως θα κάνετε τις επιλογές σας στο σκοτάδι ; μπορεί να σκοντάψετε και να τραυματιστείτε.

·         Στην πρώτη επίσκεψη ηλεκτρολόγου στο σπίτι σας, για οποιοδήποτε λόγο, δώστε του εντολή, να ελέγξει τις  ασφάλειες του ηλεκτρικού πινάκα, εάν είναι οι κατάλληλες για το δίκτυο σας, ειδικά την γενική ασφάλεια , επίσης τις  πρίζες που χρησιμοποιούνται συχνά, από συσκευές υψηλής κατανάλωσης, (σίδερο, ηλεκτρικά καλοριφέρ, τοστιέρες, αερόθερμα καφετιέρες, βραστήρας νερού, κ.τ.λ.). Υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειάζονται άμεση αντικατάσταση. Δώστε εντολή να ανοιχτεί ο ηλεκτρικός πινάκας και να ελεγθεί η κατάσταση των συνδέσεων (ακροδέκτες, λασκαρισμένες βίδες, μαυρισμένα καλώδια, μονώσεις καλωδίων, αποτυπωμένος καπνός σε κάποιο σημείο.)                                                                                                                      Εάν παρατηρηθεί έστω και ένα από τα παραπάνω, καπνός, παραμόρφωση, λιωμένα πλαστικά κ.α., αυτό σημαίνει πως κατά καιρούς υπάρχει αύξηση θερμοκρασίας, η σπινθηρισμός, που έχει προκληθεί από κακή επαφή ακροδεκτών η χαλασμένους διακόπτες η χαλασμένες ασφάλειες η υπερφόρτωση και υπέρ κατανάλωση.

Προσέξτε ιδιαίτερα λοιπόν όλα αυτά τα ηλεκτρικά εξαρτήματα, διότι η κακή τους κατάσταση και η κακή χρήση των πριζών με σύνδεση και λειτουργία πολλών συσκευών  συγχρόνως, μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί φωτιά και η φωτιά να γίνει  πυρκαγιά με καταστροφικά αποτελέσματα.

·         Φροντίστε να λειτουργούν κανονικά τα υδραυλικά στο σπίτι σας.  Διορθώστε  η καθαρίστε η αντικαταστήστε άμεσα οτιδήποτε χαλασμένο, (βρύσες, ντουζ, καζανάκι, ντεπόζιτο, διαρροές, σάπιες σωλήνες, υγρασίες, σιφόν μπάνιου, σιφόν νιπτήρα, σιφόν νεροχύτη,  αποχετεύσεις).

·         Φροντίστε η κεντρική ‘’βανα’’ η διακόπτης  του υδροδοτικού δικτύου στο σπίτι σας, να είναι απολύτως προσβάσιμη για κάθε ενδεχόμενο, και να γνωρίζουν όλοι από την οικογένεια σας, όχι μονό την ακριβή της θέση, άλλα και τον χειρισμό διακοπής του νερού.

·         Εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι φροντίστε να καλύψετε τις πρίζες με τα ειδικά προστατευτικά καλύμματα, για την αποτροπή ηλεκτροπληξίας.

·         Εάν τα χαλιά, χαλάκια, φλοκάτες, κιλίμια, διάδρομοι, που έχετε στο σπίτι σας, δεν διαθέτουν αντιολισθητικό υπόστρωμα, φροντίστε να αγοράσετε, και να το τοποθετήσετε κάτω από τα χαλιά σας. Αυτό θα αποτρέψει ατύχημα από γλίστρημα η σκουντούφλημα, κάποιου μέλους από την οικογένεια σας. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη την σταθερότητα των βημάτων τους καθώς βηματίζουν μέσα στο σπίτι,  και μια τέτοια ενέργεια ίσως να ήταν σωτηρία γι αυτούς. Άλλωστε να μην ξεχνάτε πως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, μαζί με τα παιδιά ηλικίας 3- 9 ετών πρωταγωνιστούν στα ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι, όπως θα διαπιστώσετε στο κεφάλαιο “Στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων ”

 ·         Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ το κρυφτό. Πριν από αυτά εξερευνήστε εσείς, τους  ήδη γνωστούς σας  χώρους. Δείτε τους όμως με άλλη πρισματική ματια. Μήπως το παιδί χωράει σε ένα συρτάρι από τα έπιπλα σας ; ίσως ανακάλυψε το παλιό μπαούλο της γιαγιά σας, ίσως θελήσει να κρυφτεί στο ντουλάπι της κουζίνας, στο οποίο έχετε τοποθετήσει ασφαλιστικό μηχανισμό για να μην ανοίγει, και τελικά ο μηχανισμός αποτροπής ατυχήματος λειτουργήσει ανάποδα και εγκλωβίσει το παιδί ; μήπως υπάρχει μια κρυψώνα κάτω από ένα βαρύ αντικείμενο το οποίο στηρίζεται σε κάποιο άλλο;      Μήπως κάποια γλάστρα με λουλούδια από μυτερά φύλλα, η με πολλά αγκάθια προσφέρει κρύψιμο ; μήπως μια βάρια σκάλα ακουμπισμένη πρόχειρα στον τοίχο, κρύψει το παιδί σας ;                                                             Πάρτε στα σοβαρά τα άπλα καθημερινά σας αντικείμενα.   Δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζατε πριν διαβάσετε αυτό το βιβλίο.

·         Στο σπίτι υπάρχει πλήθος από φορητά γυάλινα αντικείμενα. Βάζα, σταχτοθήκες, μπουκάλια, καλλυντικά, αρώματα και πολλά άλλα που εξ’ αίτιας του φυσικού υλικού του γυαλιού, είναι από την φύση τους επικίνδυνα. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα μεταφέρετε από το ένα μέρος στο άλλο, η ασχολείστε με οτιδήποτε που βρίσκετε κοντά σε αυτά. Μην εμπιστευτείτε την μεταφορά τους σε μικρά παιδιά για κανένα λόγο. Εάν τα παιδιά σας παίζουν μόνα η με άλλα παιδιά σε κάποιον από τους  χώρους στο σπίτι, απομακρύνετε τα γυάλινα αντικείμενα. Στο δωμάτιο των παιδιών, δεν πρέπει να υπάρχει απολύτως κανένα γυάλινο αντικείμενο.

·         Επίσης, δώστε την δέουσα προσοχή σε γυάλινες επιφάνειες, είτε αυτές υπάρχουν σε μοντέρνα έπιπλα, είτε σε πόρτες, είτε σε παράθυρα. Εάν το πάχος των υαλοπινάκων είναι μικρότερο των 5 mm, φροντίστε για την ασφάλεια σας, και προσαρμόστε αυτοκόλλητες μεμβράνες συγκράτησης. Εάν υπάρξει “ ατυχή στιγμή ” η μεμβράνη θα σας προστατέψει από μεγάλο κακό.

·         Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, φυλάξτε σε ασφαλές σημείο σακούλες σκουπιδιών, σακούλες από Super market, δεν είναι τόσο αθώες όσο νομίζετε.                                                  Το παιχνίδι με σακούλες, για ένα παιδί, αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο. 

·         Εάν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι, φροντίστε την υγεία τους, διότι η καλή υγεία των κατοικίδιων, αφορά άμεσα την οικογένειά σας.  Προγραμματίστε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, καθώς και τα εμβόλια τους.     

·         Η  βόλτα του κατοικίδιου σας, στην γειτονιά, στα μαγαζιά, στο πάρκο, στην παραλία και οπουδήποτε αλλού, είναι ίσως η υπέρτατη χαρά για τον  αγαπημένο σας τετράποδο φίλο.     Σας φαντάζομαι λοιπόν, εσείς να κρατάτε το λουράκι και να απολαμβάνετε μαζί με το σκυλάκι σας, ένα όμορφο απόγευμα.                                                                                                            Καθώς ομως, επιστρέφετε στο σπίτι, στην είσοδο της πολυκατοικίας λίγο πριν μπείτε μέσα στο ασανσέρ, συναντάτε την γειτόνισσά σας και με ανοιχτή την πόρτα του ασανσέρ, αρχίζετε να κουβεντιάζετε.  Το σκυλάκι σας υπομονετικά σας περιμένει, βηματίζοντας. Κάποια στιγμή μπαίνει στο ασανσέρ και εσείς, αφήνετε την πόρτα να κλείσει, νομίζοντας πως το σκυλάκι σας είναι μαζί σας. Παράλληλα, οι κλήσεις από επιβάτες που είναι σε αναμονή σε άλλους ορόφους, πρέπει να εκτελεστούν. Μόλις η πόρτα κλείσει, το ασανσέρ ξεκινάει. Είναι πλέον πολύ αργά για το σκυλάκι σας. Η μόνη περίπτωση να γλυτώσει, από ένα παρόμοιο σενάριο ο τετράποδος φίλος σας, είναι το λουράκι να είναι σε κάποιο σημείο ελαττωματικό, οπότε και θα σπάσει, η ο κατασκευαστής, πρόβλεψε μια παρόμοια σκηνή και πρόσθεσε στο λουράκι, έναν “αδύναμο κρίκο”
Το παραπάνω σενάριο, αναλογιστείτε το, και με διάφορες άλλες παραλλαγές.
Προσοχή λοιπόν.
          
·                  Υπάρχει το ενδεχόμενο να σας αρέσουν και να αγαπάτε τα οικόσιτα ζώα, η τα ωδικά πτηνά. Είναι όμως σίγουρο πως απεχθάνεστε τα οικόσιτα έρποντα έντομα, δηλαδή κατσαρίδες, κοριούς, αράχνες, τα τρωκτικά και αλλά παρόμοια.
Για να αποτρέψετε αυτού του είδους τις επισκέψεις στο σπίτι σας, η θεμελιώδης βάση, είναι η σχολαστική καθαριότητα.
Αερίζετε τα δωμάτια, ανοίγοντας τις μπαλκονόπορτες ( όσο βεβαια το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες)
Αερίζετε και αφήστε στον ήλιο για λίγα λεπτά, τουλάχιστο δυο φορές την εβδομάδα, τα κλινοσκεπάσματα, των υπνοδωματίων. (Σεντόνια, κουβέρτες, παπλώματα, μαξιλάρια)
Μην αφήνετε ψίχουλα στο πάτωμα, μην αφήνετε άπλυτα πιάτα και κουζινικά σκεύη στο νεροχύτη, μην ξεχνάτε τρόφιμα όπως πατάτες, κρεμμύδια, φασόλια, φάκες κ.α. στις αποθήκες, ντουλάπια, ράφια, υπόγεια.
Όλα αυτά και άλλα πολλά, όταν χαλάσουν προσελκύουν διάφορα έντομα, καθώς και τρωκτικά.
Όταν  προγραμματίσετε πολυήμερη απουσία για ταξίδι η διακοπές, μη ξεχάσετε να καθαρίσετε και να πετάξετε αποθηκευμένα τρόφιμα τα οποία δεν θα αντέξουν, καθώς επίσης, επιληφθείτε να μην αφήσετε σκουπίδια στον εσωτερικό κάδο στο σπίτι σας.

        ·         Προκειμένου να διατηρήσετε τα χέρια σας σε καλή κατάσταση, χωρίς  σκισίματα, σκασίματα,                     κοκκινίλες, πόνους κ.α. 
                στις δύσκολες δουλειές, όπως , πλύσιμο πιάτων, μπουγάδα, σφουγγάρισμα 
               πάντα να φοράτε γάντια.

·           Σε καμία περίπτωση μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια, και ειδικά γυαλιά για τα μάτια, εάν ασχοληθείτε με κάποιο καυστικό υγρό, όπως υδροχλωρικό οξύ δηλαδή κεζάπ, η καυστική ποτάσα, η χλωρίνη, η νέφτι, η διαλυτικό, η βενζίνα, η πετρέλαιο. 

·           Πρίν ασχοληθείτε με κάποιο εύφλεκτο υγρό, όπως οινόπνευμα, η βενζίνη, η σπρέι, εντοπίστε προηγουμένως, θέσεις στις οποίες υπάρχει νερό. Π.χ. ένα μπουκάλι νερό στο τραπέζι, ένα ποτήρι νερό στον πάγκο, ένα βάζο με λουλούδια στο μικρό τραπεζάκι, και βέβαια τις βρύσες του σπιτιού η του χώρου στον οποίο βρίσκεστε και ειδικά, την βρύση του μπαλκονιού με το λάστιχο. Εάν δεν υπάρχει νερό κοντά σας, γεμίστε ένα μπουκάλι.  Κάντε  το ίδιο εάν ασχοληθείτε, με αλλαγή φιάλης υγραερίου, η γκαζάκι.                                                                   Κάνεις δεν θέλει να βάλει φωτιά στο σπίτι του, στην δουλειά του, στην αποθήκη του η αλλού. Κάτι που δεν προβλέψατε, ένα λάθος δικό σας η κάποιου άλλου, μπορεί να δημιουργήσει μια ξαφνική ανάφλεξη. Έχετε στο μυαλό σας το παραπάνω σενάριο, ίσως αποδειχτεί σωτήριο.


·           Ποτέ και σε καμιά περίπτωση μην αποθηκεύετε επικίνδυνα υγρά όπως βενζίνα, πετρέλαιο, καυστική σόδα, καυστική ποτάσα, κεζάπ,  οξύ, σε μπουκάλια νερού, η αναψυκτικών, η χυμών. Αυτά πρέπει να βρίσκονται  μονό σε μπουκάλια ασφάλειας και πολύ καλά κρυμμένα.
Η αθωότητα της εξωτερικής εμφάνισης των μπουκαλιών θα μπορούσε να ξεγελάσει όχι μόνο παιδιά, όχι μονό ενήλικες, αλλά και τον ίδιο που έχει προβεί σε αυτήν την αδικαιολόγητη πράξη, η οποία πάντα έχει  τραγική κατάληξη.
Θυμηθείτε το νήπιο αγοράκι στον παιδικό σταθμό που το είχαν εμπιστευτεί οι γονείς του. Όταν το δύστυχο δίψασε και πηρέ το μπουκάλι του νερού για να πιει και να ξεδιψάσει.        Μόνο που αυτό,  αντί να περιέχει νερό, είχε αποθηκευμένη
 καυστική ποτάσα που είχε βάλει μια ανεύθυνη και ηλίθια νηπιαγωγός από τον παιδικό σταθμό. Τα άτυχο παιδάκι τελικά επέζησε, αλλά η ζωή του καθώς και των γονιών του  άλλαξε με μιας, από εκείνη την αποφράδα ημέρα. Από τότε το παιδάκι βρίσκετε διαρκώς  στα νοσοκομεία και από εγχείρηση σε εγχείριση.   Ας  μην ξαναζήσουμε  τέτοιο παρόμοιο κακό. Ολόψυχα του ευχόμαστε Σιδερένιος.

·           Φυλάξτε όλα τα φάρμακα σε κλειδωμένο ντουλαπάκι ψηλά για να μη μπορεί το παιδί να τα φθάσει. 


·           Μη φυλάγετε φάρμακα στη τσάντα σας. Σίγουρα το παιδί σας θα την εξερευνήσει και πιθανότατα να τα βάλει στο στόμα του με κίνδυνο να δηλητηριαστεί. Μη ξεχνάτε ότι πολλά χάπια μοιάζουν με καραμέλες.
 
·            Φυλάξτε τα υγρά απορρυπαντικά, λευκαντικές ουσίες (χλωρίνη) και άλλα είδη καθαρισμού σε μη προσιτό μέρος.

·           Η εισρόφηση  ξένων σωμάτων στους βρόγχους (στους πνεύμονες) είναι πολύ    επικίνδυνη και πολλές φορές μπορεί να απειλήσει και αυτή τη ζωή του παιδιού.     Τα πιο συνηθισμένα ξένα σώματα είναι οι ξηροί καρποί ( σπόρια, στραγάλια, φιστίκια, κλπ.) και τα όσπρια. Επίσης καραμέλες, λουκούμια, μικρά νομίσματα, κομματάκια φαγητού (π.χ. μήλου) και παιγνίδια που αποτελούνται ή που μπορεί να σπάσουν σε μικρά κομματάκια. (Lego, Playmobil κλπ.) 

·                Εάν το παιδί σας αρχίσει ξαφνικά να βήχει χωρίς προηγούμενα να ήταν άρρωστο ή εάν παρουσιάσει δύσπνοια και μελανιάσει το πρόσωπο του, να υποψιαστείτε ότι έχει κάνει εισρόφηση ξένου σώματος.
         Διατηρείστε τη ψυχραιμία σας, τοποθετήστε το ένα σας χέρι στο στήθος και το άλλο στη πλάτη και πιέστε απότομα. Πολλές φορές αυτό βοηθά το ξένο σώμα να βγει προς τα έξω.
        Επίσης αν έχετε κάποιες γνώσεις, μπορείτε να κάνετε τεχνητή αναπνοή. Αν όμως τα συμπτώματα δεν είναι έντονα,  αλλά υπάρχει συνεχής βήχας,  ή δύσπνοια, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας,  ή το πιο κοντινό νοσοκομείο.

·           Παρόμοιο ατύχημα με μικρή παραλλαγή μπορεί να συμβεί όταν η παράλογη για μας, φυσιολογική όμως για την ευρηματικότητα και περιέργεια των παιδιών, τοποθετήσουν τα ίδια  ( η υπάρχει το ενδεχόμενο να το κάνουν αλλά μεγαλύτερα παιδιά), στο ρουθούνι τους, κάτι μικρό και στρογγυλό, π.χ. φασόλι, μπιζέλι, στραγάλι, ρεβίθι, χάντρα, μπίλια, μεταλλικό παξιμάδι, η άλλο παρόμοιο οποιουδήποτε, άλλου υλικού, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

·         Προσοχή. Το συγκεκριμένο ατύχημα, είναι ύπουλο. Εάν το παιδί, μπορεί να μιλήσει, θα ενεργήσετε κατάλληλα και θα τρέξετε σε κάποιο γιατρό, η νοσοκομείο. Εάν όμως είναι μικρό και δεν μπορεί να σας το πει, τότε το αντικείμενο θα μείνει μέσα. Το χειρότερο είναι πως αυτού του είδους η εισβολή, δεν πονάει.                                                                                                                                                               Να έχετε πάντα στο μυαλό σας αυτού του είδους το ενδεχόμενο, και να ελέγχετε έκτος από το στόμα του, και τα ρουθούνια, και τα αυτιά του. Διότι εάν σε παρόμοιο περιστατικό δεν αφαιρεθεί εγκαίρως το εγκλωβισμένο αντικείμενο, το μάτι του παιδιού κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη ζημιά.

·         Υπάρχει περίπτωση, στο σπίτι σας, να μένουν μαζί σας μόνιμα η προσωρινά, και παππούδες η γιαγιάδες. Να είστε πάντα σε επιφυλακή, διότι δεν αποκλείετε το ενδεχόμενο να ξεχάσουν τα φάρμακα τους, σε κάποιο σημείο εύκολα προσβάσιμο από παιδιά, με συνέπεια ατύχημα δηλητηρίασης, πνιγμού, η ασφυξίας. Μιλήστε στον πάππου η την γιαγιά και πείτε τους να μην αφήνουν σε κοινή θέα, να μαζεύουν, και να κρύβουν σε μέρος ασφαλές από παιδιά τα φάρμακα τους.

·          Εάν κάποιος από την οικογένεια σας είναι κυνηγός και στο σπίτι σας υπάρχει όπλο, μην ξεχνάτε να ακλουθείτε πίστα τις οδηγίες που έχετε από την Ομοσπονδία Κυνηγών Ελλάδος. Εδώ θα σας θυμίσω μονό τις δύο.
Τα φυσίγγια του όπλου σας, τοποθετήστε τα σε ένα ασφαλές σημείο και κλειδωμένο, μακριά από εκεί που αφήνετε το όπλο σας, και την δεύτερη,
πριν κρύψετε το όπλο σας ελέγξτε την θαλάμη, να είναι αδεία από φυσίγγιο. Τον έλεγχο της θαλάμης, να τον κάνετε πολύ συχνά.

                                           

·         Όταν περιφέρεστε μέσα στο σπίτι σας, από δωμάτιο σε δωμάτιο, διεκπεραιώνοντας τα οικιακά σας καθήκοντα, να γνωρίζετε πάντα που ακριβώς βρίσκετε το παιδί σας. Προσέξτε ιδιαιτέρως τις πόρτες. Παρά πολλά παιδιά έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά στα χέρια η στα δάχτυλα, επειδή λόγο χαμηλού ύψους των παιδιών, δεν έγιναν αντιληπτά, και η πόρτα έπιασε τα δάχτυλα των παιδιών, με οδυνηρά αποτελέσματα.                                                                   Τα επικίνδυνα σημεία στις πόρτες είναι. Η πλευρά στην οποία βρίσκονται οι μεντεσέδες, η ακριβώς απέναντι πλευρά που βρίσκεται η κλειδαριά, και η κάτω πλευρά της πόρτας, η οποία μπορεί να τραυματίσει σοβαρά τα δάχτυλα ενός παιδιού όταν αυτό,  καθώς μπουσουλαει,  ανοίξει η κλείσει η πόρτα, και τα δαχτυλάκια του παιδιού εγκλωβιστούν ανάμεσα στην πόρτα και στο πάτωμα. Για να αποτρέψετε και να προλάβετε ατύχημα από πόρτα, είναι το προϊόν της φωτογραφίας, που όμως καλύπτει μόνο την μια από τις τρεις περιπτώσεις ατυχημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω.     
 Τις υπόλοιπες δυο θα τις καλύψει μόνο η προσοχή σας.
Φυσικά η παρούσα οδηγία δεν αφορά μονό τις νοικοκυρές, αλλά το κάθε μέλος της οικογενείας, το οποίο οφείλει με την προσοχή του, να προστατεύει τα μικρότερα.

·         Όταν κρατάτε στην αγκαλιά σας ένα μωρό, να έχετε πάντα κατά νου, πως κρατάτε ότι πιο πολύτιμο υπάρχει στην ζωή σας. Καθώς περπατάτε μαζί του, πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να παρατηρείτε διαρκώς μπροστά σας και γύρω σας. Να βλέπετε τον διάδρομο που θα περπατήσετε, τις κρυφές γωνίες, τις ανοιχτές πόρτες δωματίων, μη τυχόν πεταχτεί κάτι,            η την σκάλα που θα κατεβείτε,  να μην έχει εμπόδια, παιχνίδια, μπαλίτσες, μπαλόνια, διπλωμένα χαλιά, βιβλία, μπουκάλια, μπαταρίες, σταχτοθήκες και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να εμποδίσει τα βήματα σας, με αποτέλεσμα μια ανεξέλεγκτη πτώση μαζί με το παιδί σας.                                                                                                                                         Χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, μια τέτοια πτώση, μπορεί να σημαδέψει την ζωή,      όχι μονό την δική σας, αλλά και όλης της οικογένειας.

·         Ξεχωρίστε τα αποθηκευμένα σας αντικείμενα, σε ελαφριά και σε βαριά.                                    Μην τοποθετείτε τα βαριά και συμπαγή αντικείμενα, σε ψηλά ράφια η στους άνω χώρους των επίπλων σας. Εκτός ότι κινδυνεύετε από εκούσια πτώση του αντικειμένου, αλλάζει και η στατικότητα του επίπλου, επειδή ανεβαίνει το κέντρο βάρους.

                                                                                                                                                                                         

·         Εάν ένα έπιπλο διαθέτει συρτάρια, είναι ψηλό, δεν έχει φαρδιά βάση, η λόγω κατασκευής, θεωρήσετε πως το κέντρο βάρους είναι αρκετά ψηλά, τότε σίγουρα είναι ύποπτο για μελλοντικό ατύχημα. Ένας μικρός σεισμός, μια υπερβολική ώθηση προκειμένου να καθαριστεί κάποιο σημείο, η για να βρείτε κάτι που σας έπεσε, η κάποιο παιδί να θεωρήσει σκαλοπάτια, τα ανοιχτά συρτάρια του επίπλου, τότε αυτό θα έχει ανεξέλεγκτη πτώση, με οδυνηρές συνέπειες. Για την αποφυγή παρόμοιου ατυχήματος, χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα εμπορίου, τα οποία αποτρέπουν  την ανατροπή τού επίπλου, η κάντε το μόνοι σας.                  Στο ύψος του επίπλου, με την βοήθεια δραπάνου,  ανοίξτε στον τοίχο μία τρύπα 6 mm-8 mm,  εφαρμόστε το αντίστοιχο ούπα, στερεώστε μια βίδα με χαλκά στην άκρη της, και με ένα συρματοσχοινάκι η μία μικρή αλυσίδα, δέστε το ύποπτο έπιπλο.

·         Την παρακάτω συμβουλή την έδωσα στα δίδυμα παιδιά μου,  τον Βασίλη και την Φωτεινή, όταν άρχισαν να κάνουν πατίνια και σκειτμπορτ, με αποτέλεσμα να μην πέσουν ούτε μια φορά και στον λόγο της τιμής μου δεν είναι ψέμα.                                                                                 Χρησιμοποιήστε την εσείς η συμβουλέψτε τα παιδιά σας, για οποιαδήποτε ολισθηρή επιφάνεια και μείνετε όρθιοι.                                                                                                          Βρεγμένα πλακάκια, σφουγγαρισμένες επιφάνειες, λάσπη, χιόνι, πάγος, και βέβαια εάν ξεκινήσει κάποιος από την οικογένειά σας  να μάθει πατίνια,  πατινάζ, η σκειτμπορτ.                 Η συμβουλή   είναι  « το σώμα, πάντα μπροστά».  Είναι λιγόλογη και απλή. Είναι όμως σίγουρη και άκρως αποτελεσματική.

·         Για μεγαλύτερα παιδιά.
       Μάθετε στο παιδί σας να καλεί το 100.  Αρχίστε να του δείχνετε φωτογραφίες  αστυνομικών, πυροσβεστών και τραυματιοφορέων, και εξηγήστε του πως αυτοί οι άνθρωποι βοηθούν τον κόσμο και τις οικογένειες. Χρησιμοποιείστε ένα παιχνίδι τηλέφωνο ή ένα αποσυνδεδεμένο τηλέφωνο, διδάξτε του πώς να καλεί το 100 και να φωνάζει «βοήθεια».  Μετά γράψτε το 100 με μεγάλα γράμματα και βάλτε το δίπλα στο τηλέφωνο.

 ·    Μην αγοράζετε πράγματα πού δεν χρειάζεστε. Είναι απόλυτα σίγουρο πως κάποια στιγμή, όχι μόνο θα τα βρείτε μπροστά σας, αλλά θα έρθει η ώρα πού θα σας σας απειλήσουν. Πως μπορεί να γίνει αυτό ;  Απλούστατα. Όταν ο χώρος κορεστεί από την “σαβούρα  πολυτελείας”  θα υποχρεωθείτε εκ΄των πραγμάτων, να τοποθετήσετε πρόχειρα αυτά τα αντικείμενα, το ένα επάνω στο άλλο, η μπροστά         από κάτι σημαντικό  π.χ. πυροσβεστήρα, η να στενέψει τον διάδρομο που πριν δρασκελίζατε με ευκολία, η επειδή το στριμώξατε πίσω από μια πόρτα, πού τώρα πιά αυτή, ανοίγει πλέον, ελάχιστα.

·         Πετάξτε την σαβούρα πού δεν χρειάζεστε και αυτή κάποια στιγμή θα σας απειλήσει . Αξιολογήστε τα υποψήφια αντικείμενα σε χαλασμένα, σε μη επισκευάσιμα, σε άχρηστα, σε επικίνδυνα, σε παιχνίδια πού δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν επειδή τα παιδιά μεγάλωσαν, πετάξτε τα, η χαρίστε τα.

·         Πάρα πολλές γνώσεις για την πυρασφάλεια θα διαβάσετε στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου. Ωστόσο θέλω να επισημάνω την μεγάλη σημασία των ανιχνευτών καπνού, στα δωμάτια του σπιτιού σας και σε χώρους ύποπτους για έναρξη και ανάφλεξη φωτιάς, όπως ο χώρος γύρω από το τζάκι, η εστία μαγειρέματος, και ο χώρος καυστήρα
       (εάν φυσικά υπάρχει).                                                                                                                      Οι ανιχνευτές καπνού που σας συνιστώ, δεν χρειάζονται καμιά ιδιαίτερη εγκατάσταση διότι είναι αυτόνομοι, λειτουργούν με μπαταρία 9 V, που κρατούν έως και δυο χρόνια, και με ένα καρφί, η το πολύ με ένα βύσμα και με μια βίδα, είναι έτοιμος για χρήση.                                     Ο ανιχνευτής  καπνού είναι άγρυπνος φρουρός για τον χώρο που εποπτεύει και                         αν ξεκινήσει η παραμικρή ανάφλεξη, ο συναγερμός που διαθέτει θα σας ειδοποιήσει για το κακό που ξεκίνησε.


Λίγες συμβουλές για τους κινδύνους που καραδοκούν
έξω από το σπίτι.

Οι παγίδες που σας περιμένουν έξω από το σπίτι σας, είναι αναρίθμητες και πικοίλες. Σύμφωνα με την λαϊκή ρήση, “δεν ξέρεις από πού θα σού ΄ρθει” . Για την ανάλυση και περιγραφή τους όμως, θα χρειαστεί να περιμένετε την έκδοση του δεύτερου βιβλίου, με τον αδελφό τίτλο “όχι αλλά ατυχήματα έξω από το σπίτι”.                                                              Ωστόσο, λιτές σύντομες οδηγίες και συμβουλές, αποσπάσματα του επόμενου βιβλίου μου,  θα σας βοηθήσουν να εκλιματιστείτε, στο εχθρικό περιβάλλον του “έξω” και θα σας δείξουν κάποιες αόρατες απειλές πού περιμένουν υπομονετικά,  τα ανυποψίαστα θύματα. 

Πρώτα για τα παιδιά.

Κανόνας

                 Ελέγξατε πολύ προσεκτικά τον χώρο στον οποίο πρόκειται να παίξει  το παιδί σας. Προσπαθήστε                 να εντοπίσετε επικίνδυνα σημεία όπως : κοντινός δρόμος κυκλοφορίας αυτοκινήτων,                          σίδερα, ξύλα, μπάζα, φυσικές η τεχνιτές υψομετρικές διαφορές, δέντρα με χαμηλά ξερά                      κλαδιά, πρόχειρες η χαλασμένες κατασκευές με προεξέχοντα σίδερα η λαμαρίνες, εξέχοντα                ηλεκτροφόρα καλώδια π.χ. από δημοτική κολόνα φωτισμού. Ακόμη ελέγξατε τον χώρο, από                αφοδεύσεις ζώων, λακκούβες με νερό, άλλα παιδιά με ατίθαση και επιθετική συμπεριφορά,                επίσης εντοπίστε άλλα μεγαλύτερα παιδιά με ποδήλατα, skateboard, πατίνια με                                    ανταγωνιστικές, άρα επικίνδυνες διαθέσεις. Θεωρήστε τα σταματημένα-παρκαρισμένα                        αυτοκίνητα η φορτηγά η γεωργικά οχήματα, άκρως επικίνδυνα για τα παιδιά. Απλές                            συμπτώσεις, μπορούν να δημιουργήσουν μία τραγωδία.
  Όταν εντοπιστούν οι κίνδυνοι, ενημερώστε το παιδί σας, και οριοθετήστε τους χώρους που     μπορεί να παίζει με ασφάλεια.·                    Εάν βρεθείτε με το παιδί σας σε ένα πάρκο που διαθέτει παιχνίδια όπως, κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες, μύλους, κ.α. ακολουθήστε σχολαστικά τον παραπάνω κανόνα. Όλα αυτά τα παιδικά παιχνίδια είναι από την φύση τους επικίνδυνα και κατά συνέπεια, η επίβλεψη των παιδιών πρέπει να είναι συνεχείς και αδιάκοπη. Θέλω όμως να επισημάνω ένα φαινομενικά αθώο, αλλά κατ΄ουσια πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Την τραμπάλα. Η κατασκευή αυτή, θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη, εάν η χειρολαβή από την οποία πιάνετε το παιδί, ήταν 20 cm πιο ψηλή. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη σταθεροποίηση του παιδιού στην θέση του,  το κράτημα της ισορροπίας του και την εξουδετέρωση της δύναμης της αδράνειας, που εφαρμόζετε στο σώμα του παιδιού και κυριολεκτικά το εκτοξεύει, όταν, η απέναντι μεριά της τραμπάλας σταματάει απότομα στο έδαφος.   Έχετε το νού σας λοιπόν.

Προσωπικά, δεν θα ήθελα να λείψουν οι τραμπάλες από τις παιδικές χαρές.                  Διακαώς όμως θα επιθυμούσα, ένα ριζικά νέο σχεδιασμό, με πρωταρχικό στόχο, την ασφάλεια των παιδιών που χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα, αυτό το πανάρχαιο παιχνίδι,  την τραμπάλα.


·                    Λίγα λόγια για τις γνωστές σε όλους μας, κούνιες. Εάν διδάξετε το παιδί σας, πως δεν πρέπει για κανένα λόγο να αφήσει από τα χέρια του τις δύο αλυσίδες ανάρτησης της αιώρας, τότε κινδυνεύει ελάχιστα από πτώση η ανατροπή. 
Εκείνο πού θα πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως, είναι όταν το παιδί σας περιφέρεται ανέμελο, στους χώρους του πάρκου, χωρίς να έχει επίγνωση του κινδύνου, και βρεθεί μπροστά η πίσω από τις κούνιες, που τις χρησιμοποιούν άλλα παιδιά. Εάν ξεφύγει της προσοχή σας και βρεθεί σε λάθος σημείο, τότε, το χτύπημα πού θα δεχτεί θα είναι σκληρό, βίαιο και επώδυνο.


Ατυχήματα αξιοπρέπειας.

Η συγκεκριμένη ομάδα ατυχημάτων, δεν θα τραυματίσει το σώμα σας, δεν θα σας ματώσει, δεν θα σας πονέσει, και δεν θα προκαλέσει υλικές ζημίες.
Μην υποτιμήσετε όμως το πλήγμα πού θα δεχτούν τα αισθήματά σας από ένα τέτοιο χτύπημα.
Τα κοινά ατυχήματα, (αναλόγως του μεγέθους  βέβαια) που έχουν προκαλέσει τραύματα η ζημιές, θα γιατρευτούν, θα ξεπεραστούν, θα ξεχαστούν.
Ένα τέτοιο χτύπημα όμως , είναι ένα χτύπημα “κάτω από την ζώνη” μπορεί να πλήξει την περηφάνια σας, να κατακερματίσει την αυτοεκτίμηση και την αυταξία σας, να σας προσβάλει ανεπανόρθωτα, και από άρχοντα δακτυλοδεικτούμενο, να σας υποβιβάσει σε περίγελο, η αναγέλασμα, η ακόμη σε σημείο αποστροφής και αηδίας.
Η εκτίμηση των συνανθρώπων σας  πρός το  άτομο σας, είναι μία μεταβλητή κατάσταση, η οποία εξαρτάται από τις πράξεις σας, από την συμπεριφορά σας και από τον τρόπο που μιλάτε.                   Να θυμάστε πως σύμφωνα με τα παραπάνω, κρίνεστε καθημερινά, είτε φανερά είτε κρυφά από τους ανθρώπους με τους οποίους συναλλάσσεστε. Αυτοί μπορεί να είναι οι πελάτες σας, οι συνάδελφοί σας, οι φίλοι σας, οι γείτονές σας, το κοινό σας, οι θαυμαστές σας.
Το αποτέλεσμα της διαμόρφωσης, της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας σας, εκτός από τον δικό σας έλεγχο και αυτοκριτική, εξαρτάται άμεσα, πρωτίστως από τον (την) σύντροφό σας. Εάν ο (η) σύμβιό σας διαθέτει ικανότητες, πρόληψης, προνόησης, φροντίδας, αντίληψης, εμπιστευθείτε την άποψη του, και λάβετε σοβαρά υπ΄όψιν  τις οδηγίες του.
Για να μη σας τύχει λοιπόν να πρωταγωνιστήσετε σε σκηνές που θα σας ντροπιάσουν,  για να μην γελάσουν κάποιοι σε βάρος σας, για να αποφύγετε μια τραυματική γελιοποίηση, ενημερωθείτε για τους βασικούς κανόνες και αποφύγετε τις παγίδες.

Κεφάλαιο έβδομο.


Συμβουλές για το κάθε δωμάτιο.


Προσοχή στο μπάνιο


·           Προσωπικός και λεπτομερειακός έλεγχος στο μπάνιο, με σκοπό την ανακάλυψη και εξουδετέρωση κρυφών και φανερών απειλών.
          Πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και μάλιστα μερικοί πολύ σοβαρά από ολίσθηση στην μπανιέρα η στα πλακάκια της τουαλέτας. Μεγάλη προσοχή λοιπόν σε αυτόν τον χώρο. Για την μπανιέρα προσθέστε έναν αντιολισθητικό τάπητα. Για τα πλακάκια, μην αφήνετε ποτέ νερά ασφουγγάριστα. Είναι παγίδα ατυχήματος. Στο πάτωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σετ από χαλάκια μπάνιου, αρκεί αυτά να έχουν από κάτω   αντιολισθητική επιφάνεια. Εάν υπάρχουν στο σπίτι  ηλικιωμένοι η άτομα με κινητικές δυσκολίες,  έκτος από  τις παραπάνω οδηγίες, προσθέστε και μια κουπαστή – χειρολαβή  χαμηλά στον τοίχο της μπανιέρας, με ισχυρά μεταλλικά βύσματα.  Στην αγορά υπάρχουν και κουπαστές  με βεντούζες αρκετά αξιόπιστες.

·           Φορέστε τις παντόφλες σας μόλις βγείτε από το μπάνιο. Μάλιστα επενδύστε  σε  παντόφλες, οι οποίες έχουν λαστιχένια,  στερεή επιφάνεια και δεν γλιστράνε εύκολα.                       


·           Αν χυθεί στο πάτωμα σαπούνι ή σκόνη πλυντηρίου σκουπίστε και καθαρίστε αμέσως,   μάλιστα θα χρειαστεί να σφουγγαρίσετε το πάτωμα πάνω από 2 φορές για να βεβαιωθείτε πως δεν γλιστράει επικίνδυνα.

·           Αποφεύγετε την χρήση ηλεκτρικών συσκευών μέσα στο μπάνιο. 


·                         Για κανένα απολύτως λόγο, μην πετάξετε στην λεκάνη της τουαλέτας η στο καλάθι χαρτιών, χαρτιά, η πανιά, η στουπιά ποτισμένα με βενζίνη, διαλυτικό, νέφτι, εντομοκτόνο, η άλλο εύφλεκτο υγρό.  Υπάρχει το ενδεχόμενο σοβαρής έκρηξης, κατά την χρήση του WC, με συνέπεια, σοβαρών τραυματισμών, εγκαυμάτων και υλικών ζημιών.

·                         Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, η καλύτερη ενέργειά σας, θα ήταν να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνου, να μην υπερβαίνει τους 40 c .  Ο λόγος που σας προτείνω αυτό το μέτρο πρόληψης, είναι ο εξής. Επειδή τα μικρά παιδιά, δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά τους κινδύνους, και δεν γνωρίζουν , όπως είναι φυσικό, τι αντιπροσωπεύει το κάθε τι που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο, είναι πολύ πιθανό την ώρα που κάνετε μπάνιο το παιδί σας στην μπανιέρα, χωρίς να το αντιληφθείτε, να μετακινήσει τον “μίκτη”  νερού, στην κόκκινη θέση, δηλαδή στο ‘’ζεστό’’.  Μην νομίσετε όμως πως αυτή την λάθος κίνηση μπορεί να την κάνει μόνο το μωρό σας. Μπορεί να  γίνει κατά λάθος και από εσάς.  Σε αυτή την περίπτωση, εάν έχετε ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 40 c, το μωρό σας, το πολύ-πολύ να τρομάξει από την ξαφνική αλλαγή και υπερβολική γι’ αυτό, θερμοκρασία του νερού και να κλάψει για ένα με δυο λεπτά.                 Σκεφτείτε όμως τι θα γίνει, εάν ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος
              στους 70 C-90 C.                    Οι συνέπειες, θα είναι τραγικές και μόνιμες. Όχι μόνο στο αγνό σώμα του παιδιού, αλλά και στην ψυχή του. Ακόμα πιο τραγικές, θα είναι οι ψυχολογικές και βασανιστικές συνέπειες της μητέρας η του πατέρα η της γιαγιάς η οποιουδήποτε ήταν πάρων σε αυτή την αποφράδα σκηνή. Μπορεί βέβαια να μην γίνει τίποτα από όλα αυτά. Εσείς όμως έχετε στο μυαλό σας, πως “τα πάντα ρέει, μηδέποτε κατ’ αυτό μένει” όπως μας έχει προειδοποιήσει πριν από χιλιάδες χρόνια, ο μέγας Έλληνας φιλόσοφος  Ηράκλειτος. Με λίγα λόγια, ο παππούς Ηράκλειτος μας λέει πως “τα πάντα μπορούν να συμβούν, όλα αλλάζουν ”

·           Εάν πάλι, δεν έχετε την δυνατότητα, η τις τεχνικές γνώσεις να μειώσετε στους επιθυμητούς βαθμούς τον θερμοστάτη, τότε δεν έχετε παρά να κλείνετε τον θερμοσίφωνα, όταν ζεστάνει το νερό για το μπάνιο του μωρού σας, πριν το ζεματίσει.  Έτσι το μπάνιο του παιδιού σας, θα τελειώσει με απόλυτη ασφάλεια.                                                                                                               Για να γίνει αυτή η συνετή ενέργεια όμως, θα πρέπει άπλά να μην ξεχάσετε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό. Το καυτό νερό στον θερμοσίφωνα, εγκυμονεί κορυφαίο κίνδυνο για τα μικρά παιδιά. Λάβετε σοβαρά μέτρα εναντίον του. Θυμηθείτε, πως με μια απλή κίνηση στην μπαταρία του μπάνιου, θα ξεχυθεί άφθονο καυτό νερό, και εφ’ όσον  η ροή είναι έκτος έλεγχου, θα  ζεματίσει ανεπανόρθωτα κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.

·           Μην αφήνετε ποτέ σε αναμονή κάποιας εργασίας η μην ξεχνάτε  νερό σε κουβά, σκάφη,  μπανιέρα η δοχείο με μεγάλο άνοιγμα. Μια μικρή συγκεντρωμένη ποσότητα νερού, μπορεί πολύ εύκολα να παγιδεύσει και να πνίξει ένα μωρό που ξέφυγε της επιτήρησης.

·            Ένας ακόμη κίνδυνος στον χώρο του μπάνιου, είναι ο ακούσιος ύπνος. Την προσοχή σας λοιπόν όταν επιστρέφετε σπίτι , από μια κουραστική ημέρα, η από μια έντονη διασκέδαση, η από ένα μεγάλο ταξίδι, από ένα έντονο πάρτι, η ακόμη από κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Οι παραπάνω καταστάσεις, θέτουν το σώμα σε μια υπερβολικά  νωχελική στάση, που αποζητά τον ύπνο και μόνο αυτόν.

Μερικές φορές όμως, ακόμη και σε αυτήν την οριακή κατάσταση, παρεμβάλετε μια ισχυρότατη επιθυμία στο άτομο, η οποία υπερνικά (για την ώρα) αυτή, του ύπνου.                                  “Πριν πάω για ύπνο, ας κάνω πρώτα ένα μπάνιο”.                                                                      Μέσα στην μπανιέρα όμως και ενώ η θερμοκρασία του σώματος, αφομοιώνεται με το ρυθμισμένο νερό, η επιθυμία του ύπνου αρχίζει να κερδίζει έδαφος.                                          Εδώ ακριβώς παραμονεύει ο θανάσιμος κίνδυνος του πνιγμού.                                                Εάν αποκοιμηθείτε τελικά και η στάθμη του νερού στην μπανιέρα, βρίσκετε άνω των  50 cm, τότε σίγουρα κινδυνεύετε. Πάρτε στα σοβαρά την παραπάνω πιθανότητα και λάβετε τα μέτρα σας καθώς και τις απαραίτητες προφυλάξεις, όταν επιθυμήσετε να κάνετε μπάνιο στην μπανιέρα, υπό την πίεση των παραπάνω συνθηκών.

·           Επισημάνατε συχνά την ιδιαίτερη προσοχή κατά την είσοδο στο μπάνιο,  στους οικείους σας και ειδικά σε ηλικιωμένους, σε άτομα  με κινητικές δυσκολίες και σε παιδιά.  Καλό θα ήταν, σε αυτή την ομάδα των οικείων μας να τους πούμε ότι δεν πρέπει να κλειδώνουν την πόρτα του WC, προκειμένου να τους παρέχουμε άμεση βοήθεια εάν χρειαστεί.


 ·                Προσοχή στο σαλόνι.


·         Προσωπικός και λεπτομερειακός έλεγχος στο σαλόνι, με σκοπό την ανακάλυψη και εξουδετέρωση κρυφών και φανερών απειλών.


·         Πόσες φορές έχουμε κτυπήσει σε γωνίες των επίπλων μας και αυτό είναι πολύ επίπονο, υπάρχουν όμως ειδικά μαλακά αυτοκόλλητα που μπορείτε να βάλετε στις γωνιές των επίπλων σας και μάλιστα σε διάφορα χρώματα ώστε να ταιριάζουν, ακόμη και αν δεν σας αρέσουν εμφανισιακά οφείλετε να το κάνετε όσο έχετε μικρά παιδιά.
·         Εάν στο σπίτι σας υπάρχουν ανισόπεδα επίπεδα να ενημερώνετε από την αρχή τους επισκέπτες σας , η τους φιλοξενούμενους  για την ύπαρξη της διαφοράς επίπεδου (σκαλοπάτι). Έτσι θα αποφύγετε ενδεχόμενο ατύχημα, άλλα και την ευθύνη της μη ενημέρωσης

·         Χρησιμοποιήστε το τζάκι στο σπίτι σας, με σύνεση και προσοχή.  Απομακρύνετε φλοκάτες, χαλιά, διάφορα υφάσματα, αλκοολούχα ποτά, εύφλεκτα υγρά και στερεά από το σημείο καύσης. Επειδή γύρω από το τζάκι υπάρχουν αντικείμενα η εργαλεία που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας, μιλήστε στα παιδιά για τους κινδύνους, διδάξτε τα και δείξτε τα σημεία που τα απειλούν. Εάν είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιήστε την μέθοδο της χαρτοταινίας. Ημικυκλικά από το τζάκι και περίπου ένα μέτρο, κολλήστε χαρτοταινία στο πάτωμα και οριοθετήστε την απαγορευμένη περιοχή.

·         Εάν  στο σαλόνι σας έχετε μια απολαυστική, κουνιστή πολυθρόνα,  η κάποιο κουνιστό λίκνο, και στο σπίτι σας υπάρχουν παιδιά κάτω των δυο ετών, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να αποσύρετε προσωρινά την αγαπημένη σας πολυθρόνα, μη τυχόν και είναι η αφορμή, να τραυματιστεί σοβαρά, το μωρό σας στα δάχτυλα, στα χέρια, η στα πόδια, καθώς αυτό θα μπουσουλάει δίπλα σας, χωρίς να το έχετε δεί.


·         Μην αφήνετε διάφορα αντικείμενα η εμπόδια στους διάδρομους, η στις σκάλες. Πρέπει να είναι πάντα καθαροί από παιχνίδια, παντόφλες, μαξιλάρια, χαρτιά, χαρτόνια, καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, νομίσματα, CD, μανταλάκια, εργαλεία, σκουπίδια και οτιδήποτε άλλο. Μη θεωρείτε ευτελή και ακίνδυνα τα παραπάνω μικροαντικείμενα, την κατάλληλη ανύποπτη στιγμή, θα γίνουν παγίδα για σας και τους οίκους σας.

·         Στις κουρτίνες, για λόγους καλαισθησίας, τοποθετούνται είτε χρωματιστά κορδόνια, είτε λουρίδες υφασμάτινες, είτε σχοινιά με φούντες. Επειδή αυτά είναι πάντα σε χαμηλό ύψος, είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Έχετε το νου σας λοιπόν.

·         Για το εύκολο κρέμασμα των κουρτινών, καθώς και για το ξεκρέμασμα, έχει επινοηθεί ένας μηχανισμός ο όποιος κατεβάζει και ανεβάζει τον “διάδρομο”  των κουρτινών,  στο ύψος που εμείς θέλουμε, και που έχει κάνει αυτή την δουλειά παιχνιδάκι.                                                    Μονo που … ο γνωστός σε όλους μας μηχανισμός, διαθέτει κορδόνια, τα οποία στην θέση αναμονής, περισσεύουν δυο με τρία μέτρα.
       Αυτό το περίσσευμα, είναι πολύ επικίνδυνο.  Μην το αφήσετε χαμηλά.
      Τοποθετήστε το ψηλά, και σε μέρος που δεν το φτάνουν παιδιά.


·         Μπαλκονόπορτες.  Οι μεγάλες  μπαλκονόπορτες , με τις μεγάλες τζαμαρίες, είναι όμορφες απολαυστικές και δίνουν ξεχωριστή αισθητική στο σπίτι σας. Οι περισσότερες από αυτές, διαθέτουν  διπλό τζαμί, λόγο μόνωσης, που το κάθε ένα είναι ικανοποιητικής διατομής σε πάχος. Αυτό σημαίνει ασφάλεια και ανθεκτικότητα  από τις έκτος σπιτιού, φυσικές η τεχνητές δραστηριότητες. Π.χ.  Κρύο, ζέστη, άνεμος, θόρυβος,  ιπτάμενα αντικείμενα εξ’ αίτιας  καιρικού φαινόμενου, η ακόμη μιας ενδεχόμενης διάρρηξης.  Όλα αυτά είναι τα πλεονεκτήματα  της όμορφης και ασφαλούς μπαλκονόπορτας. Το μειονέκτημα όμως είναι, πως αποτελεί μια αόρατη παγίδα, έναν αόρατο τοίχο για σας, τους οίκους σας,  η τους επισκέπτες σας, που σε μια στιγμή αφηρημάδας η κάποιας ιδιαίτερης κατάστασης, ξεχαστούν και νομίσουν πως η μπαλκονόπορτα είναι ανοιχτή. Τότε θα συμβεί σίγουρα ένα ατύχημα, που αναλόγως της δύναμης της πρόσκρουσης, θα έχετε ένα σοβαρό η λιγότερο σοβαρό τραυματισμό. Για να αποφύγετε μια παρόμοια δυσάρεστη κατάσταση, τοποθετήστε στην τζαμαρία, ένα, δυο, η τρία αυτοκόλλητα της αρεσκείας σας, σε διάφορα ύψη, προκειμένου να τα βλέπουν και τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο η κλειστή και αόρατη τζαμαρία, γίνετε εμφανής και αντιληπτή, με αποτέλεσμα την μείωση του κίνδυνου της πρόσκρουσης


Προσοχή στις σκάλες.


·         Προσωπικός και λεπτομερειακός έλεγχος στις σκάλες, με σκοπό την ανακάλυψη και εξουδετέρωση κρυφών και φανερών απειλών.

·         Εάν στο σπίτι σας υπάρχει εσωτερική σκάλα, θα πρέπει να έχετε μόνιμο νυχτερινό φωτισμό, ιδιαίτερα στην αρχή της σκάλας, επίσης να υπάρχει και φωτισμός ασφάλειας ο όποιος θα ανάβει στην περίπτωση διακοπής η βλάβης του ρεύματος.  Φροντίστε να υπάρχουν δυο κουπαστές και όχι μια. Εάν η σκάλα είναι κυκλική όταν  ανεβαίνετε η κατεβαίνετε τις σκάλες , το πάτημα σας να είναι πάντα στην  φαρδιά  επιφάνεια στα σκαλοπάτια και όχι στο εσωτερικό μέρος, διότι σε αυτό το σημείο οι επιφάνειες είναι ελάχιστες και το βήμα σας θα βρεθεί στο κενό. Την οδηγία αυτή μεταδώστε την στους οικείους σας.                                                                                                                                                  Στα σκαλοπάτια του σπιτιού σας  (και όχι μόνο) για μεγαλύτερη ασφάλεια καλό θα ήταν να τοποθετήσετε αυτοκόλλητες αντιολισθητικές ταινίες εμπορίου η ειδικά πατάκια σκαλοπατιών με γωνίες. Και τα δυο κάνουν πολύ καλή δουλειά και περιορίζουν τα ατυχήματα.  

·         Επιπροσθέτως, όταν μετακινείτε στην σκάλα ένα μακρύ αντικείμενο (φορητή σκάλα, ένα σανίδι, ένα μαδέρι, μια καρέκλα  κ.α.), το αντικείμενο αυτό να το μεταφέρετε και να το έχετε στην εσωτερική μεριά της στροφής.  Σε αυτήν την θέση τα βήματα σας θα πατούν στην μεγάλη επιφάνεια των σκαλοπατιών και θα είστε απόλυτα ασφαλής, διότι εφαρμόζοντας τον παραπάνω τρόπο, η ανάβαση, η κατάβαση   και η μεταφορά αντικείμενου θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο σας.  


·         Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, έχετε πάντα εύκαιρο ένα εμπόδιο η ακόμη καλυτέρα ένα πορτάκι ασφάλειας  στην κάθοδο της σκάλας, το οποίο θα πρέπει να έχει σύστημα ασφάλειας, απαραβίαστο από παιδιά. 


·         Όταν θέλετε η πρέπει να κατεβείτε μια σκάλα, ειδικά εάν κρατάτε μωρό στην αγκαλιά σας, φωτογραφίστε με τα μάτια σας τα σκαλοπάτια. Πρέπει να είναι ελεύθερα από εμπόδια.        Εάν είναι μια άγνωστη σκάλα, εντοπίστε το υλικό της. Πέτρα, μάρμαρο, ξύλο, πλακάκι, λαμαρίνα. Τέλος αναλύστε την εικόνα και κρίνετε τον βαθμό ολίσθησης των σκαλοπατιών.  Συλλάβετε πληροφορίες όπως, επαρκής η ελλιπής φωτισμός,  φάρδος σκαλοπατιών, πρόσθετες επενδύσεις με αντιολισθητική ταινία, η με ειδικό γωνιασμένο  αντιολισθητικό χαλάκι, ίσως κάποια υγρή κηλίδα νερού η ακόμη χειρότερα από λάδι η πετρέλαιο η οτιδήποτε άλλο. Θυμηθείτε τις πιο επάνω συμβουλές, και χρησιμοποιήστε το φαρδύ μέρος των σκαλοπατιών. Πριν κάνετε το πρώτο βήμα στο σκαλοπάτι, σκεφτείτε τι φοράτε στα πόδια σας. Παντόφλες ; κάλτσες ; τερλίκια ; πασουμάκια ; σκαρπίνια ; γόβες με τακούνι ;  αθλητικά ;       και αναλόγως με τις παραπάνω πληροφορίες, βηματίστε. Επίσης να θυμάστε πως η κάθοδος μιας σκάλας είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ότι η άνοδος.

            Για την άνοδο σε μια σκάλα βεβαίως ισχύουν όλα τα παραπάνω, με πολύ χαμηλή όμως                                       επικινδυνότητα. Αυτό που θέλω να σας επισημάνω όμως είναι το εξής.                             
            Μερικές φορές  (πολύ σπάνιες) για τεχνικούς λόγους η από κακοτεχνία των μαστόρων, και επειδή η                 διαίρεση του ύψους με τα   σκαλοπάτια δεν έγινε σωστά, η κάτι δεν λήφθηκε υπ’ όψιν, ένα από             τα σκαλοπάτια κατασκευάζετε με μεγαλύτερο η με μικρότερο ύψος από όλα τα άλλα. Εάν έχει           κατασκευαστεί με μικρότερο ύψος, ίσως να μην το αντιληφτούμε ποτέ. Εάν όμως                                 κατασκευαστεί με μεγαλύτερο ύψος, τότε πολλοί άνθρωποι θα σκοντάφτουν σε αυτό το                       σκαλοπάτι και δεν θα καταλαβαίνουν τον λόγο. Εσείς εάν γνωρίζετε μια τέτοια σκάλα, που                 συχνά σκοντάφτουν άνθρωποι, πάρτε ένα μέτρο μετρήστε το σκαλοπάτι, συγκρίνετε την                     μέτρηση με τα υπόλοιπα σκαλοπάτια,  και ανακαλύψτε την αιτία.   Προσοχή στα υπνοδωμάτια.  

·         Προσωπικός και λεπτομερειακός έλεγχος στα υπνοδωμάτια, με σκοπό την ανακάλυψη και εξουδετέρωση κρυφών και φανερών απειλών.

·         Μην κρεμάτε μεγάλα, βαριά κάδρα και πίνακες, επάνω από το κρεβάτι σας.                                                 Για διάφορους  λόγους, μπορεί αυτό να πέσει επάνω σας, την ώρα πού εσείς κοιμάστε.        Θα μπορούσε αυτό να πέσει, επειδή χαλάρωσε το καρφί στον τοίχο, η επειδή ο χρόνος έφθειρε το στήριγμα, η από έναν σεισμό, η από δραστηριότητα επάνω στο κρεβάτι.
·         Για τους  ίδιους παραπάνω λόγους, μην κρεμάτε ράφια με μικρά η μεγάλα αντικείμενα, επάνω από το κρεβάτι σας.


Προσοχή στην κουζίνα

·         Προσωπικός και λεπτομερειακός έλεγχος στην κουζίνα, με σκοπό την ανακάλυψη και εξουδετέρωση κρυφών και φανερών απειλών.


·         Στον χώρο της κουζίνας, ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να τους γνωρίζουμε και αναλόγως να πράττουμε.  Από τον χώρο της κουζίνας έχουν  ξεκινήσει πλήθος ατυχημάτων. Πολλοί άνθρωποι μεταξύ αυτών και παιδιά έχουν τραυματιστεί  και πολύ σοβαρά μάλιστα, όχι μόνο από αντικείμενα κατά κόρον επικίνδυνα, αλλά και από αντικείμενα αθώα και ασήμαντα με την πρώτη ματιά.                                                                                                   Ας  γνωρίσουμε λοιπόν τις φανερές και κρυφές απειλές, της κουζίνας μας.             

·         Τα μαχαίρια. Θα πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά.  Κάθε φορά που παίρνετε ένα, προκειμένου να κάνετε μια εργασία στην κουζίνα, να θυμόσαστε πως κρατάτε κάτι πολύ επικίνδυνο τόσο για σας όσο και για τους άλλους.
Όταν κρατάτε ένα μαχαίρι και θέλετε να το δώσετε σε κάποιον άλλον, ο τρόπος είναι ένας. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα και τον δείκτη του δεξιού σας χεριού. Σχηματίστε με τα δυο δάχτυλα το γράμμα “ υ “ και  στρέψατε το “ υ “ να κοιτάζει στα αριστερά.  Κρατήστε με το αριστερό σας το μαχαίρι και στρέψατε προς τον εαυτό σας την λάμα, και την λαβή προς τον παραλήπτη. Αποθέσατε το μαχαίρι με το σημείο όπου η λάμα συναντά την λαβή, επάνω στον δείκτη, και την  άκρη της λάμας τοποθετήστε την κάτω από τον αντίχειρα. Το μαχαίρι μπορεί τώρα να παραδοθεί στον παραλήπτη με απόλυτη ασφάλεια.                                                                                                                               Αυτή η συμβουλή είναι παρμένη από το εγχειρίδιο  των πρόσκοπων, την οποία ακολουθω πιστά από τότε που ήμουν πρόσκοπος.  Την συμβουλή την ακλούθησα  όχι μονό στην ανταλλαγή με μαχαίρι και με παρόμοια επικίνδυνα πράγματα, όπως  ψαλίδι, φαλτσέτα, λάμες, αλλά και με εργαλεία η και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
                                                                                                                                                                         Το μαχαίρι πρέπει να είναι πάντα υπό τον έλεγχο σας. Όταν θέλετε να κόψετε οτιδήποτε, αυτό πρέπει να πατά σε μια κατάλληλη επιφάνεια.  Εάν για ειδικούς  λόγους  δεν χρησιμοποιήσετε επιφάνεια κοπής, φροντίστε η δύναμη της κοπής που θα εφαρμόσετε, να μην στοχεύει το σώμα σας, τα χεριά σας η τα δάχτυλα σας, αλλά προς τα έξω.                                                       Όταν κρατάτε ένα μαχαίρι, ποτέ μην κινείτε το χέρι σας άσκοπα, π.χ. κατά την συζήτηση, για να δείξετε κάτι, για να εντυπωσιάσετε, για να παίξετε, η ακόμη και για λόγους έκφρασης με κίνηση έστω κι αν αυτό σας βγαίνει αυθόρμητα. 
Ποτέ μη χρησιμοποιείτε μαχαίρι ως μοχλό.
Ποτέ μη εφαρμόσετε σε μαχαίρι υπερβολική δύναμη που είναι στραμμένη προς το σώμα σας. Το ίδιο ισχύει για κατσαβίδια και αλλά συναφή αιχμηρά αντικείμενα.
Θα πρέπει να είναι καλά φυλαγμένα και όχι σκορπισμένα. Ειδικά τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν απολύτως καμία  πρόσβαση σε αυτά και πρέπει να έχουν την δική τους κρυμμένη θέση.                             
Το πιο επικίνδυνο μαχαίρι, θεωρείται το μυτερό.                                                                              Αυτό το μαχαίρι κρύψτε το πολύ καλά.   Βγάλτε το από την κρυψώνα του μονο όταν έχετε να κάνετε κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με αυτό. Μόλις τελειώσετε βάλτε το αμέσως στην κρυψώνα του.   


 Πριν πολλά χρόνια σε ένα χωριό,  μέσα στο σπίτι, στην κουζίνα, μπροστά στα μάτια,   όχι μόνο των γονιών αλλά και καλεσμένων, ένα από τα παιδιά της οικογένειας  (το άτυχο) κρατούσε ένα μυτερό μαχαίρι στο χέρι του. Και απλώς …   σκόνταψε…          Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες. Τέλος.    
                                                                           
Κανένα άλλο μαχαίρι μυτερό στην κουζίνα.  Όλα τα μαχαίρια μικρά και μεγάλα να είναι με στρογγυλεμένες άκρες.

·         Επίσης τα ψαλίδια, και αυτά να έχουν στρογγυλεμένες άκρες.


·         Κατά την παρασκευή φαγητού, σχεδόν όλες οι διαδικασίες περνούν μέσα από την εστία, και τον φούρνο, είτε είναι αερίου, είτε ρεύματος.  Στην φάση που βράζουν τα φαγητά στο ταψί, στην κατσαρόλα η στο τηγάνι,  παραμονεύουν  πάντα πολλοί κίνδυνοι. Ένας από αυτούς είναι ο κίνδυνος της ανατροπής.                                                                                                             Για να μειώσετε αυτό τον κίνδυνο τουλάχιστο από τα παιδιά, χρησιμοποιείτε τα εσωτερικά μάτια της κουζίνα σας.
               Επειδή την ώρα του μαγειρέματος, οι κινήσεις της νοικοκυράς, είναι διαρκώς γύρω από την εστία                     της, και οι ενέργειες είναι πολλές και ποικίλες, θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα, τις κινήσεις των                       χεριών της, του σώματος, τα εργαλεία που επιλεγει, τα υλικά, τα κουζινικα είδη. Να έχει πάντα στο                   μυαλό της πως βρίσκετε σε έναν χώρο, που την συγκεκριμένη ώρα, εκτός των άλλων υπάρχει ο                         κίνδυνος της  ανατροπής.    Επίσης να έχετε στο νου σας, πως μερικά φαγητά, η σκεύη που                   έχουν βγει από υψηλές θερμοκρασίες, δεν έχουν ορατό κίνδυνο. Παραδείγματος  χάρη, τα                   βρασμένα αυγά.
Προσοχή στα παιδιά, μακριά από την κουζίνα όταν μαγειρεύετε.
·         Επειδή οι νοικοκυρές γνωρίζουν την κουζίνα τους, επειδή οι ώρες που δουλεύουν σε αυτόν τον χώρο είναι παρά πολλές, επειδή ξέρουν την δουλειά τους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη εξοικείωση με τον χώρο τους.
 Αυτή η εξοικείωση είναι καλή ως ένα βαθμό. Προσέξτε. Η υπερβολική εμπιστοσύνη στην γνώση του χώρου σας, και στην απόλυτα συνήθη ροη των διαδικασιών, θα σας δώσει μια αίσθηση εφησυχασμού και σιγουριάς την οποία δεν πρέπει να αποδεχτείτε. Μια αποδοχή εφησυχασμού, σημαίνει πως μειώνετε σε αξία κάποιους παραπλεύρους και αστάθμιστους παράγοντες που ενδεχομένως κάποια στιγμή, να σας κλέψουν την προσοχή.
 Θυμηθείτε πως το κακό συμβαίνει μια φορά.
Το κύριο μέλημα σας όταν μαγειρεύετε είναι να μη τυχόν και ξεχάσετε το φαγητό, η τον φούρνο, η το τηγάνι στην φωτιά.

 Εάν χτυπήσει το τηλέφωνο, σας φωνάξει η γειτόνισσα, εάν απορροφηθείτε από ένα σήριαλ, η μια ταινία στην τηλεόραση η ξαπλώσετε και σας πάρει ο ύπνος η  οτιδήποτε άλλο, τότε σίγουρα θα έχετε σοβαρότατο πρόβλημα. Για να μη συμβεί  λοιπόν ένα τέτοιο πρόβλημα, σας προτείνω κάτι πολύ απλό. Αγοραστέ ένα χρονόμετρο-κουδουνακι υπενθύμισης, επιτραπέζιο η με μαγνήτη. Είναι πάμφθηνο, πρακτικό, αξιόπιστο  και θα σας θυμίζει με τον ήχο του  πως κάτι σημαντικό έχετε να κάνετε.

·         Επίσης   Μην τοποθετείτε τα μπρίκια ή τις κατσαρόλες στη γκαζιέρα με το χερούλι να  εξέχει προς τα έξω. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα παιδιά να τα τραβήξουν και να πάθουν σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείτε τις εσωτερικές εστίες της κουζίνας. Είναι πιο ασφαλείς, για πολλούς λόγους.

                    Όσο για τα μικρά και ασήμαντα που μας απειλούν, καλά θα κάνετε να προσέχετε                                περισσότερο  τα παρακάτω.

·         Τις οδοντογλυφίδες. Όταν καθαρίζετε τα δόντια σας. Κάποιος από τους οίκους σας μπορεί να μη σας βλέπει και να πέσει επάνω σας. Μπορεί τα παιδιά να παίζουν με μια μπάλα μικρή η μεγάλη και σε ανύποπτο χρόνο να έρθει από λάθος επάνω σας, μπορεί να πληγωθείτε η ακόμη χειρότερα να την καταπιείτε. Για τα παιδιά ισχύει αυτό. Καμία πρόσβαση και μακριά από οδοντογλυφίδες.

·         Τα ντουλάπια. Όταν ανοίγετε ένα ντουλάπι προκειμένου να βάλετε η να βγάλετε κάτι από μέσα, φροντίστε να το κλείσετε, διότι αν το ξεχάσετε ανοιχτό, ενδέχεται να χτυπήσετε το κεφάλι σας, τα ματιά σας, τα δόντια σας, την μύτη σας  κ.α.

·            Σπίρτα, και αναπτήρες.  Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, φροντίστε να μην είναι προσιτά.         Η περιέργειά τους εξάπτεται με την δημιουργία η την θέα της φωτιάς. Εάν τα παιδιά, βρουν μπροστά τους, σπίρτα η αναπτήρα, είναι απόλυτα βέβαιο πως θα προσπαθήσουν να τα ανάψουν.  Να ξέρετε πως η εύκολη πρόσβαση σε σπίρτα και αναπτήρες από παιδιά είναι επικίνδυνη ακόμη και όταν  είστε στο σπίτι. Πολύ εύκολα θα μπορέσουν να κρύψουν ένα κουτί από σπίρτα η έναν αναπτήρα, να πάνε στο δωμάτιο τους  και εκεί χωρίς την συναίσθηση του κίνδυνου που τα απειλεί, να προσπαθήσουν να ανάψουν φωτιά. Προσοχή λοιπόν.

·      Ο απολαυστικός ζεστός καφές σας, η το αχνιστό τσάι σας, η καυτή γευστική σούπα σας, μπορεί να γίνουν παγίδα για τα παιδιά σας.                                                                                                                         Μην κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωρό σας, όταν απολαμβάνετε τα ζεστά και καυτά ροφήματα.
                                                Μην  τα τοποθετείτε στη άκρη του τραπεζιού. Μπορεί τα παιδιά να απλώσουν το χέρι                     τους ή να τραβήξουν το τραπεζομάντιλο και να τα χύσουν πάνω τους. 
             ·               Αποφεύγετε την χρήση μεγάλων και μακριών τραπεζομάντηλων.

            ·           Υπάρχει  το ενδεχόμενο να είστε καπνιστής η καπνίστρια, όποτε το τασάκι   είναι το                      νούμερο ένα αξεσουάρ στην κουζίνα, στο δωμάτιο η στο σαλόνι σας.    Αυτό το αξεσουάρ               έχει δυο σημεία επικίνδυνα που πρέπει να προσέξετε.
Το ένα είναι,  οι τρεις η τέσσερεις υποδοχές που υπάρχουν στο τασάκι, και που κρατούν το τσιγάρο σας όταν για κάποιο λόγο θέλετε να το ακουμπήσετε. Η συγκεκριμένες  υποδοχές, είναι δυο ειδών μια σφίγγει ελαφρά το τσιγάρο, συνήθως στο σημείο όπου βρίσκεται ο καπνός, και η άλλη είναι η γνώστη σε όλους μας θέση απόθεσης. 
Και στις δυο θέσεις παραμονεύει ο ίδιος κίνδυνος. Εάν για κάποιο λόγο ξεχάσετε το τσιγάρο σας σε αυτήν τη θέση τότε αυτό σιγά, θα καεί, και το σημείο που κρατούσε το τσιγάρο σας, δεν μπορεί πια να το κρατήσει από την σταχτή. Έτσι το τσιγάρο αναμμένο, θα πέσει ανεξέλεγκτο, έξω από το τασάκι. Αναλόγως που έχετε αφήσει το τασάκι θα προξενήσει και αντίστοιχη ζημιά, που πολύ εύκολα να εξελίχθη σε καταστροφή. Προσοχή λοιπόν. Μη ξεχνάτε το τσιγάρο σας.  ·                Το δεύτερο επικίνδυνο σημείο, είναι, το πέταμα των αποτσίγαρων στον κάδο απορριμμάτων. Είναι πολύ πιθανό, να μην έχει σβήσει κάποιο τσιγάρο στο τασάκι και να πεταχτεί αναμμένο. Δώστε λοιπόν την προσοχή σας  στην τελευταία  αυτή κίνηση. Ελέγξατε καλά τα αποτσίγαρα πριν τα πετάξετε
Εάν στην περίπτωση που μόλις τα πετάξετε, σκεφτείτε πως δεν τα ελέγξατε καλά, και ανησυχήσετε, τότε πάρτε ένα ποτήρι, βάλτε μέσα ελάχιστο νερό, ένα έως δυο δάχτυλα και περιχύστε το κυκλικά μέσα στον κάδο. Εάν μέσα στον κάδο υπάρχουν χαρτιά, φροντίστε να τα βρέξετε.
Αυτήν την  οδηγία, χρησιμοποιείστε την κάθε φορά που αδειάζετε το τασάκι. Ιδιαίτερα όταν αυτή η κίνηση είναι από τις τελευταίες, όπου μετά θα πρέπει να φύγετε από το σπίτι σας, το μαγαζί σας, η την δουλειά σας.

·      Τα ληγμένα τρόφιμα.  Πολλές νοικοκυρές συνηθίζουν να αποθηκεύουν τρόφιμα, κατεψυγμένα η νωπά. Είναι μια πολύ καλή οικοκυρική ενεργεία, η οποία ενδέχεται κάποια συγκεκριμένη στιγμή να σας βγάλει από μια δύσκολη θέση.    Το μέλημα σας κατά την αποθήκευση των τροφίμων είναι, η σωστή και προγραμματισμένη κατανάλωση τους.
Το επικίνδυνο σημείο που θέλω να επισημάνω, δεν είναι το πρόσωπο της νοικοκυράς η οποία γνωρίζει την αποθήκη της και το πρόγραμμα της όσο αφορά την σειρά στην κατανάλωση των τροφίμων, και σύμφωνα με τις ημερομηνίες παράγωγης και λήξης. Εκεί που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι σε κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο του δόθηκε εντολή να μαγειρέψει  φαγητό για την οικογένεια σας. Π.χ. η μητέρα, η πεθερά, μια φίλη, μια γειτόνισσα.  Εάν λοιπόν υπάρξει τέτοια περίπτωση, δώστε εσείς  τα τρόφιμα και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, η εάν αφήσετε την επιλογή τροφίμων στο φιλικό η συγγενικό σας πρόσωπο, μη ξεχάσετε να ενημερώσετε για την σειρά σας και για τον έλεγχο των ημερομηνιών κατά την επιλογή.
Επίσης ακόμη ένας υπαρκτός κίνδυνος, είναι στις λιχουδιές που έχετε αποθηκεύσει, οι οποίες πιθανόν να έχουν λήξη και ακόμη χειρότερα να έχουν χαλάσει, και να τις ανακαλύψουν τα παιδιά.
Φροντίστε να παρακολουθείτε σχολαστικά τις ημερομηνίες των αποθηκευμένων τροφίμων.

·         Εάν θέλετε να είστε σίγουροι γι΄αυτά που τρώτε, μην αδειάζετε τις τροφές απ’ ευθείας στην κατσαρόλα, μπορεί να υπάρχουν μέσα στις συσκευασίες μικρά ξένα σώματα,  αηδιαστικά και μη, μικρά ζωντανά, η μικρά νεκρά, που κάποτε ήταν ζωντανά.  Συσκευασμένα και χύμα τρόφιμα όπως :  Ρύζι, μακαρόνια, φακές, φασόλια, αδιάστετε τα προηγουμένως σε ένα ταψάκι η στο τραπέζι και κάνετε ένα γρήγορο οπτικό έλεγχο.


·                    Όταν βρίσκεστε όλοι της οικογενείας στο τραπέζι για φαγητό, προκειμένου να αφυπνίσετε την προσοχή, ειδικά των παιδιών και να μην έχετε κάποια απρόβλεπτη ζημιά η ανατροπή, από κάποια αψυχολόγητη κίνηση,  από χέρια,  η πόδια,  η παιχνίδι, αναφωνήστε την φράση            « προσοχή υπάρχουν ζεστά φαγητά και γεμάτα ποτήρια στο τραπέζι»   Αυτόματα, λέγοντας αυτήν τη φράση, έχετε ανεβάσει τις πιθανότητες για ένα ήσυχο γεύμα, κατά 80%.


Προσοχή στο μπαλκόνι και στον κήπο.

·         Προσωπικός και λεπτομερειακός έλεγχος στον κήπο η στο μπαλκόνι σας, με σκοπό την ανακάλυψη και εξουδετέρωση κρυφών και φανερών απειλών.
 Το μπαλκόνι σας, είναι ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό, αγαπημένο μέρος, πολλών δραστηριοτήτων όπου χαιρόσαστε, τις γλάστρες, τα λουλούδια, την άμεση επαφή με την γειτονιά και τον κόσμο, την θέα, τον καφέ σας, την ελευθερία και το παιχνίδι που παρέχει στα παιδία, τον αέρα σας, την παρακολούθηση της βροχής, την θέα ·         του χιονιού. Έκτος από  αυτές τις χάρες και άλλες πολλές που σας προσφέρει το μπαλκόνι στο σπίτι σας, σας δίνει την δυνατότητα και την ευκολία να διεκπεραιώνετε κάποιες από τις δουλείες του σπιτιού σας, όπως, τίναγμα χαλιών, κουβερτών, σεντονιών, τραπεζομάντηλων, η να απλώσετε ρούχα στα κορδόνια απλώματος, που συνήθως βρίσκονται στην εξωτερική μεριά.
Για να χαιρόσαστε όμως αυτή την ξεχωριστή γωνία του σπιτιού σας, πρέπει να θυμάστε  πάντα πως αυτό βρίσκετε σε ένα σημαντικό και πάντα επικίνδυνο ύψος από την γη.
Πρώτα απ’ όλα λοιπόν, να ξέρετε πως όταν ρίχνετε  νερά στο μπαλκόνι η σφουγγαρίζετε, μην φοράτε παντόφλες η πασουμάκια τα οποία το υλικό της σόλας είναι ολισθηρό και βέβαια ποτέ ξυπόλυτοι. Επιλέξτε ένα ζευγάρι με αντιολισθητική λαστιχένια σόλα που δεν  θα γλιστρήσει σε βρεγμένη επιφάνεια και αυτό να το έχετε πάντα στο μπαλκόνι γι’ αυτή την συγκεκριμένη χρήση.  Επίσης έως ότου  στεγνώσει καλά, δεν πρέπει να ασχοληθείτε :

·         Με τίναγμα χαλιών , κουβερτών και άλλων, με άπλωμα ρούχων, με  μάζεμα ρούχων , η              με ωθήσεις διαφόρων αντικειμένων.   
·         Για κανένα λόγο μην σκύψετε από το κάγκελο π.χ. για να δείτε ποιος σας χτύπησε το θυροτηλέφωνο, η για να δείτε μια συγκεκριμένη σκηνή που έτυχε να εξελιχτεί  στον δρόμο της γειτονιά σας, η να μιλήσετε με κάποιον γνωστό σας.
·         Εάν έχετε σχοινάκι τραβήγματος για σακούλες με ψώνια, η ψωμιά, μην το χρησιμοποιήσετε ενώ είναι ακόμη βρεγμένο το μπαλκόνι σας.
·         μην αφήσετε τα παιδιά να βγουν στο μπαλκόνι, όσο αυτό είναι βρεγμένο,·         Εάν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ηλικίας ενός έτους έως επτά ετών, τα οποία χρησιμοποιούν το μπαλκόνι για παιχνίδι φροντίστε για την ασφάλεια τους.
Κάντε ένα προσεκτικό έλεγχο στον χώρο. Προσπαθήστε να εντοπίσετε αντικείμενα και σημεία που θα απειλήσουν τα παιδιά. Π.χ.

·         Τα κάγκελα. Εάν αυτά είναι κατασκευασμένα με κάθετες ράβδους  χωρίς ενδιάμεσα σχεδία, έχουν χαμηλή επικινδυνότητα, εάν όμως το κάγκελο διαθέτει κάποιο διακοσμητικό σχέδιο, σκεφτείτε μήπως αυτό, αποτελεί ‘’σκαλοπάτι η σκαλοπάτια’’ για ένα παιδί μικρής ηλικίας που η περίεργα του, ενδέχεται να το οδηγήσει στο σκαρφάλωμα με τραγικές συνέπειες. Εάν το κάγκελο είναι αυτού του είδους, αγοράστε αμέσως και τοποθετήστε από την εσωτερική μεριά, ένα πλαστικό πλέγμα, το οποίο θα εμποδίσει αποτελεσματικά την πιθανή αναρρίχηση του παιδιού σας.

·         Γλάστρες από παλιούς τενεκέδες, σκουριασμένα μεταλλικά αντικείμενα, όπως λαμαρίνες, σίδερα, βίδες, καρφιά και οτιδήποτε άλλο σκουριασμένο απομακρύνετέ τα από το μπαλκόνι σας η καλύψτε τα με κάποιο  υλικό, διότι είναι πολύ επικίνδυνα.   Ο “Τέτανος”   καραδοκεί. Επίσης απομακρύνετε διάφορα ελαφριά αντικείμενα, που θα μπορούσε να μεταφέρει ένα παιδί, και να αποτελέσει σκαλοπάτι, όπως, σκαμπό, κουβάδες, κάσες φρούτων, μικρά τραπεζάκια κ.α.

·         Εντοπίστε και απομακρύνετε η τοποθετήστε σε ασφαλές σημείο, λουλούδια  επικίνδυνα για  τα παιδία, όπως τριανταφυλλιές, κάκτους, καλαμιές, και γενικά ότι λουλούδι έχει αγκάθια,  μυτερά φύλλα, σκληρά κλαδιά. Μην αφήνετε ζουπιγμένα καλάμια, ξύλινα καλαμάκια, βελόνες μακριές, σιδεράκια λεπτά που σκοπό έχουν την στήριξη των φυτών σας.

·         Εντοπίστε διάφορα μεταλλικά, πλαστικά, ξύλινα, που διαθέτουν μύτες, η γωνίες, που θα απειλήσουν το παιδί σας, και καλύψτε τα.

·         Προσοχή στο εργαλείο που ανεβοκατεβάζετε την τέντα. Μην το αφήνετε κρεμασμένο στο σημείο του μηχανισμού. Η αθώα περιέργεια του παιδιού, μπορεί  να το οδηγήσει σε αυτό και άπλά να το σηκώσει όχι πολύ, αρκούν δυο πόντοι. Αμέσως μετά, το ατύχημα είναι σίγουρο. Αυτό η θα πέσει στο μπαλκόνι σας και κατά πάσα πιθανότητα θα χτυπήσει το παιδί σας, η θα πέσει έξω από το μπαλκόνι  και ένας θεός ξέρει που θα προσγειωθεί.

·         Μήπως τις ώρες, που ξεκουράζεστε στο σπίτι σας, πίνετε τον καφέ σας δίπλα στο κάγκελο του μπαλκονιού σας ;   μήπως χρησιμοποιείτε συχνά το τραπεζάκι και τις καρέκλες σε συναντήσεις και φαγητό με τους φίλους σας,  και σας είναι βολικό να  έχετε την καρέκλα σας και το τραπεζάκι σας να ακουμπά στο κάγκελο ;   Μήπως στην ίδια ευθεία με το κάγκελο του μπαλκονιού σας, έχετε διακοσμητικά φυτά σε μεγάλες και βαριές γλάστρες ;                 

 Εάν τα παραπάνω ισχύουν και έχετε παιδιά της παραπάνω ηλικίας στο σπίτι,  αυτή την στιγμή, μετακινήστε καρέκλες, τραπέζι, γλάστρες η οτιδήποτε στέρεο υλικό  από το κάγκελο και τοποθετήστε το σύνολο, η την μονάδα, αλλού. Οπουδήποτε αλλού, και μακριά από το κάγκελο. Ίσως δεν πέρασε από το μυαλό σας, πως εάν κατά σύμπτωση ένα παιδί ξεφύγει για λίγο την επιτήρηση, θα μπορούσε πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσει ως σκαλοπάτι την καρέκλα η να σκαρφαλώσει εύκολα σε αυτήν και με μια δεύτερη προσπάθεια να ανέβει  και να βρεθεί επάνω στο τραπέζι. 
Τον ίδιο έλεγχο και με το ίδιο σκεπτικό, κάνετε και μέσα στο σπίτι. Απομακρύνετε καρέκλες, σκαμπό, έπιπλα και τραπεζάκι κάτω από παράθυρα, που μπορεί να βλέπουν στο μπαλκόνι η στο κενό. Εάν πάλι για κάποιους λόγους, δεν μπορείτε να απομακρύνετε το ύποπτο έπιπλο, πρίν αυτό γίνει ”ένοχο έπιπλο ” τοποθετήστε επάνω του, αρκετά μικροαντικείμενα (μπιμπελό), κατά προτίμηση μεταλλικά, όπως σταχτοθήκες, βάζα, κορνίζες κ.α.  Ο κύριος σκοπός τους  θα είναι, η ενεργοποίηση “συναγερμού”  όταν αυτά πέσουν με θόρυβο στο πάτωμα.  Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το πιο πιθανό είναι πως ένα παιδί τα έριξε σε μια προσπάθεια αναρρίχησης. Ελέγξτε το.

·         Το γείσο του κάγκελου η το γείσο από μάρμαρο του χτιστού ντουβαριού του μπαλκονιού σας.  Προσοχή, μη τοποθετείτε διάφορα πράγματα επάνω σε αυτά. Όπως, φλιτζάνια καφέ, κούπες, ποτήρια, πιάτα, μπουκάλια, τασάκια, εργαλεία, διάφορα αντικείμενα,  και άλλα. Δεν τα χωρίζει απολύτως τίποτα από μια ανεξέλεγκτη πτώση, και μια άγνωστη προσγείωση, παρά μονό μια ελαχίστη απροσεξία.

·         Σπαστές πολυθρόνες – καρέκλες.  Η αναφορά γίνετε για τις γνωστές σπαστές πολυθρόνες, τις οποίες έχουμε πάντα εύκαιρες, για το μπαλκόνι, την εκδρομή , την θάλασσα, το κάμπινγκ. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας γι’ αυτές τις κατά τα άλλα, βολικές, πρακτικές, αναπαυτικές και φτηνές πολυθρόνες.  
Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν βασικά δυο σημεία λειτουργίας.
 Το σημείο  (α) το οποίο είναι η τελική ανοιχτή θέση που μπορεί να δεχτεί το άτομο που θα καθίσει  επάνω της με ασφάλεια, και το σημείο  (β) που είναι η διπλωμένη θέση αποθήκευσης, η μεταφοράς της πολυθρόνας.
Εάν δείτε προσεχτικά και αναλύσετε λίγο τον μηχανισμό που  διπλώνει την πολυθρόνα, θα διαπιστώσετε πως σε αρκετά σημεία, οι αλουμινένιοι σωλήνες η τα πλαστικά, η τα ξύλα,  που αποτελούν το κύριο μέρος της πολυθρόνας, όταν αυτή κλείνει, λειτουργούν είτε σαν μέγγενη, είτε σαν ψαλίδι.   Όταν  λοιπόν ανοίγουμε μια παρόμοια πολυθρόνα, προκειμένου να απολαύσουμε την άνεση της, η να την προσφέρουμε σε κάποιον άλλον, πρέπει να την ανοίξουμε ως το σημείο  (α).  Μόνο σε αυτήν την θέση η πολυθρόνα είναι ασφαλής. Εάν από βιασύνη η αμέλεια την παραδώσουμε στον εαυτό μας, η σε κάποιον άλλο, χωρίς αυτή να είναι στην τελική της θέση (σημείο  α) τότε υπάρχει το ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος. Το άτομο που θα καθίσει μπορεί να χρειαστεί  να μεταφέρει την πολυθρόνα, έστω πέντε πόντους μπροστά η πίσω. Για να γίνει αυτό, το άτομο που πρόκειται να καθίσει, εντελώς ανυποψίαστο, έχει πιάσει με τα χέρια του τα δυο ακουμπιστήρια της πολυθρόνας και έχει βάλει τα δάχτυλα του, ακριβώς στο σημείο που διπλώνει ο μηχανισμός. Επειδή όμως η πολυθρόνα δεν βρίσκετε στο ασφαλές σημείο (α) , με το βάρος του σώματος, διπλώνει  την πολυθρόνα και το δίπλωμα πιάνει ένα, δυο, τρία, η τέσσερα δάχτυλα από το κάθε χέρι  του ατόμου. Επιπροσθέτως, το βάρος από την μια και ο εγκλωβισμός των δάκτυλων και των χεριών του από την άλλη, καθώς και η παγίδευση του σώματος από το αναγκαστικό δίπλωμα, εξουδετερώνει κάθε προσωπική του προσπάθεια απελευθέρωσης.
 Παρόμοιο ατύχημα, συνέβη στον θειο μου τον Γιάννη σύζυγο της εξαδέρφης της μητέρας μου, ο όποιος έχασε δυο δάχτυλα από το δεξί του χέρι και τρία από το αριστερό.  Ειρωνεία της τύχης του;  Η δουλειά του θειου μου ήταν από πάντα ξυλουργός.
 Και πάντα έλεγε με παράπονο ‘’δεν έχασα τα δάχτυλα μου από την κορδέλα, και τα έχασα από μια κωλοπολυθρόνα’’


·         Οι σπαστές και πτυσσόμενες πολυθρόνες, είναι ύπουλη παγίδα όχι μονό για μεγάλους άλλα ιδιαιτέρως για τα παιδιά, που καθώς  περιεργάζονται τον μηχανισμό διπλώματος της πολυθρόνας, πολύ εύκολα μπορεί να βρεθούν και να παγιδευτούν μέσα στον μηχανισμό με ολόκληρο το σώμα, η κάποιο μέλος τους.                                                                               Συμβουλέψτε τα και διδάξτε τα. Μακριά από τις πτυσσόμενες πολυθρόνες.

Εργασίες και εργαλεία με κίνδυνο.

·         Μιάς και θα μιλήσουμε για εργασίες και εργαλεία θα ήθελα να σας επισημάνω άλλη μια φορά, πως “τα πιο ακριβά εργαλεία του κόσμου, είναι τα χέρια σας μαζί με τα δάχτυλά σας”. Αγαπήστε τα, σεβαστείτε τα, εκτιμήστε τα, προστατέψτε τα.
Επί τροχάδην, μακριά η με πολλαπλασιασμό προσοχής,  από:  Αλυσίδες, γρανάζια, ιμάντες, περιστρεφόμενα βολάν κινητήρων, κινούμενα μέρη μηχανημάτων η μηχανισμών, ψαλιδωτούς μηχανισμούς, εργαλεία κρούσης, πριονοκορδέλες, αιχμηρά η κοφτερά υλικά η εργαλεία, ρεύμα, καυστικά υγρά, καυτά αντικείμενα και υγρά και οπουδήποτε αλλού νιώσετε να χτυπούν τα καμπανάκια της αυτοπροστασίας σας.
Προστατέψτε τα πρίν απ’ όλα με την προσοχή σας, μετά με την  εκτίμηση του  ενδεχομένου  κινδύνου και τέλος φορώντας ανάλογα της εργασίας, γάντια.    

·         Οικιακή φορητή σκάλα. Είναι απαραίτητη και πάρα πολύ χρήσιμη.  Παράλληλα όμως,    εγκυμονεί κινδύνους, για σοβαρότατους τραυματισμούς κατά την χρήση της.
Εάν δεν τηρηθούν απλοί κανόνες ασφάλειας, τότε υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο  για σας αλλά και για άλλο μέλος της οικογένεια σας.
Εάν μία εργασία απαιτείται να γίνει με σκάλα, τότε  χρησιμοποιήστε σκάλα και όχι καρέκλα, σκαμπό, τραπέζι, η άλλο αμφίβολο για την στήριξη σας αντικείμενο.
Ξεκινήστε την διαδικασία μαζί με ένα ακόμη άτομο, που θα υποστηρίζει την σκάλα, και θα σας δώσει κάτι που θα χρειαστείτε.
Πρίν ανεβείτε λάβετε υπ’ όψιν σας και βάλτε στην τσέπη σας, τα εργαλεία, που σας είναι απαραίτητα. Απομακρύνετε τα παιδιά και τα κατοικίδια από τον χώρο.
Ελέγξτε σχολαστικά την στιβαρότητα της σκάλας. Χτυπήστε ένα-ένα τα σκαλοπάτια με την γροθιά σας.
Εάν είναι τύπου (Λ), διαπιστώστε πως δεν θα ανοίξει σε “spaggato” όταν θα βρίσκεστε επάνω της.
Ελέγξτε τον μηχανισμό συγκράτησης των δύο σκελών, εάν είναι αξιόπιστος, η εάν υπάρχει ιμάντας πού συγκρατεί τα δύο σκέλη, δηλαδή (Α).
Μετά διαπιστώστε την ύπαρξη των τεσσάρων πλαστικών στα αντίστοιχα πόδια,  της σκάλας. Εάν λείπει ένα, λάβετέ το σοβαρά υπ΄ όψιν, διότι η σκάλα δεν θα είναι σταθερή.
Παρένθεση. Αυτά τα πλαστικά που εφαρμόζουν στα πόδια της σκάλας, πάντα να τα κολλάτε με σιλικόνη.
Εάν συνεχίσετε την εργασία σας με τρία πλαστικά, τότε εφοδιαστείτε με ένα σανιδάκι η ένα λεπτό τάκο, με το οποίο θα καλύψετε το κενό.
Στο τελικό στήσιμο της σκάλας, να ελέγξετε πως είναι στην σωστή θέση που απαιτεί η εργασία την οποία πρόκειται να κάνετε, πως η θέση της, είναι απολύτως κατακόρυφη, πως τα πόδια της σκάλας πατούν σε στέρεα και όχι σαθρά σημεία, και πως τα πόδια δεν πατούν δίπλα σε τρύπες, χαραμάδες, η ανισόπεδο πάτωμα. Τέλος ρίξτε μια προσεχτική μάτια γύρω σας, ίσως υπάρχουν απειλές που δεν τις είδατε. Ίσως ανεμιστήρας οροφής, πολύφωτο, γυψοσανίδα, ένα ασταθές έπιπλο, ένα ηχείο, ακόμη, κρυστάλλινο  βάζο, γυάλινο τραπεζάκι, κάποιο εύθραυστο έργο τέχνης. Ότι απειλητικό εντοπίσετε, απομακρύνετε το, η λάβετέ το σοβαρά υπ’οψιν σας. 
Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το ύψος, διαπιστώστε μόνοι σας με δοκιμαστική άνοδο ένα- ένα σκαλοπάτι, και συνεχίστε μόνο εάν δεν διαπιστώσετε πρόβλημα.
Προσοχή. Η σωστή θέση της σκάλας είναι σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια σας. Όταν ανεβείτε θα πρέπει το σώμα σας να βρίσκετε στο κέντρο της σκάλας, και για κανένα λόγο δεν πρέπει να μετακινηθείτε από το ασφαλές σημείο του κέντρου της.  
Εάν κρίνετε πως δεν είστε στο σωστό σημείο, για να διεκπεραιώσετε την εργασία σας, προκειμένου να πέσετε, μη διστάσετε ούτε στιγμή. Κατεβείτε την σκάλα, μετακινήστε την και δοκιμάστε ξανά.

·         Εάν στο σπίτι σας για κάποιο τεχνικό θέμα, χρησιμοποιήσετε εσείς η τεχνικό συνεργείο, ηλεκτρικά εργαλεία όπως, δράπανο, τροχό, κομπρεσέρ, δισκοπρίονο, σέγα, ηλεκτροκόλληση, η άλλο όμοιας επικινδυνότητας εργαλείο, όταν για κάποιο λόγο απομακρύνεστε από αυτά π.χ. για διάλειμμα, να αφαιρείται το φις από την πρίζα του, καθώς επίσης, το τρυπάνι από το τσοκ του δραπάνου, η το πριόνι από την σέγα η άλλο κινούμενο η επικίνδυνο  εξάρτημα.     Προσέξτε επίσης και τα εργαλεία μπαταρίας. Πρίν την απομάκρυνσή σας από αυτά, ενεργοποιήστε την ασφάλεια, η οποία δεν θα επιτρέψει την λειτουργία από αναρμόδιο άτομο.  Θυμηθείτε πως οι στροφές ενός δραπάνου, ακόμη και μπαταρίας, μπορούν να τυλίξουν και να σφίξουν τα ρούχα ενός παιδιού στο σώμα του, και να συμβεί, άμεσο και “άηχο” ατύχημα.

·         Το σιδέρωμα των ρούχων στο σπίτι, δημιουργεί μια κατάσταση επικινδυνότητας πολλαπλών σημείων. Προσέξτε ιδιαίτερα λοιπόν την θέση στην οποία θα εναποθέσετε το καυτό σίδερο, η θέση αυτή να είναι ειδική μεταλλική η σε ειδικό άκαυτο μεταλλικό ύφασμα, σε όρθια θέση και με την θερμική πλάκα στραμμένη προς τον τοίχο. Ενημερώστε τους οίκους σας, και οπωσδήποτε τα παιδιά, ότι υπάρχει καυτό σίδερο στο συγκεκριμένο σημείο.  Εάν  απομακρυνθείτε από αυτό για κάποιο ιδιαίτερο  λόγο, ενημερώστε ξανά.                                                                                                                                Το καλώδιο σύνδεσης αποτελεί και αυτό ένα διπλό σημείο κίνδυνου, όχι μόνο για τα παιδιά και τους οίκους σας, αλλά και για εσάς την (τον ) ίδια. Εάν ξεχαστείτε και μπερδευτεί στα πόδια σας, αφ’ ενός μπορεί να σας ρίξει, αφ’ εταίρου το  καυτό σίδερο ενδέχεται να έρθει επάνω σας, (η σε κάποιον άλλο- η ακόμη χειρότερα εάν πρόκειται για παιδί ) με οδυνηρά  αποτελέσματα.  Όταν δουλεύετε με αυτό, να είστε πάντα σε επιφυλακή,. Δεν πρέπει να ξεχαστείτε για κανένα απολύτως λόγο. Αφήστε για άλλη ώρα,  τηλέφωνο, καφές, συνομιλία με γειτόνισσα η φίλη σας, τηλεόραση, ταινία, σήριαλ, παρασκευή φαγητού κ.α.  Εάν υποπέσετε σε αυτό το λάθος, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από καταστροφικό έως ολέθριο και τραγικό.·         Επικίνδυνα για τα παιδιά, θεωρούνται και αρκετά από τα ηλεκτρικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα από την νοικοκυρά. Όπως μπλέντερ, μίξερ, καφετιέρα, τοστιέρα, φρυγανιέρα, βραστήρας νερού, γάλακτος, αυγών. Το καθένα από αυτά τα εργαλεία, θα μπορούσε πολύ εύκολα, να τραυματίσει, η να πνίξει, η να κάψει, η να ζεματίσει ένα παιδί που ξέφυγε για λίγο της εποπτείας του γονέα. 


·         Εάν στο σπίτι σας υπάρχει διάδρομος βαδίσματος, χρησιμοποιήστε τον  με σύνεση και προσοχή.
Όταν  κλεισετε τον διάδρομο, θυμηθείτε να κατεβάσετε την ρύθμιση από τις υψηλές ταχύτητες κύλισης. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να προκληθεί ατύχημα.  Ο διάδρομος, είναι μέσο εκγύμνασης και διατήρησης φυσικής κατάστασης. Μη τον χρησιμοποιήσετε προκειμένου να κάνετε πλάκες σε ανυποψίαστους φίλους σας. Μπορεί το γέλιο να σας βγεί ξυνό και να βρεθείτε ως συνοδός του φίλου σας σε κάποιο νοσοκομείο. 
Πρίν κοιμηθείτε.

 
·         Όταν είναι αργά, και  το σπίτι  ησυχάζει, τότε προφανώς είστε η τελευταία που θα πάει για ύπνο.
Έχετε σκεφτεί  άραγε  πως αυτή τη στιγμή έχετε μεγάλη ευθύνη απέναντι στην             οικογένεια σας ;    Σίγουρα όχι.
Δείτε λοιπόν πόσους ελέγχους πρέπει να κάνετε, κάθε βράδυ αυτή την ώρα, για να κοιμάστε ήρεμα, εσείς και όλοι όσοι αγαπάτε.
Το πρώτο που θα αναφέρω είναι κάτι που θα το συναντήσετε και στο κεφάλαιο που αφορά τα παιδιά, άλλα επειδή είναι αυτό που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν πάνε για ύπνο, το αναφέρω κι εδώ. Το παρακάτω πρόγραμμα, δεν αφορά μόνο τα μικρά παιδιά άλλα και τα μεγαλύτερα.

·         Στείλτε τα παιδία σας για «τσίσα»  Πολύ απλό και βασικό για να καθαρίσουν τα μικρά παιδιά σας το γρηγορότερο δυνατό από τις πάνες.                                                                                     Εφαρμόστε το ίδιο πρόγραμμα και στα μεγαλύτερα παιδιά, προκειμένου να έχουν ήσυχο ύπνο και χωρίς “ατυχήματα”.
Πολλές μητέρες  ξεχνούν, η δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στο ‘’τελευταίο άδειασμα ‘’ του  παιδιού, και δεν το περνούν από την τουαλέτα πριν πάει για ύπνο.
Έτσι νομίζουν και θεωρούν ως φυσικό επακόλουθο, να βραχεί η να λερωθεί στον ύπνο του το παιδί τους. Ακριβώς. Είναι φυσικό επακόλουθο, διότι το παιδί  εάν πήγε για ύπνο π.χ. στις 10 μμ και την τελευταία φορά που επισκέφτηκε την τουαλέτα ήταν στις 7 μμ είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα βραχεί στον ύπνο του. 
Εάν όμως πριν πάει για ύπνο το στείλετε, η ακόμη καλυτέρα, το μάθετε να πηγαίνει στην τουαλέτα πριν ξαπλώσει, το  ‘’ φυσικό επακόλουθο ‘’ να είστε βέβαιη πως θα αλλάξει, προς μεγάλη σας  χαρά.

·         Περάστε από το δωμάτιο των παιδιών και επιληφτείτε το σκέπασμα τους.

·         Εάν στο δωμάτιο των παιδιών υπάρχει κουκέτα, φροντίστε το εμπόδιο για την αποτροπή πτώσης, να είναι στην θέση του. Σημειώνετε ότι πολλά παιδιά κατά την διάρκεια του ύπνου έχουν τραυματιστεί από πτώση.

·         Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες και την θερμοκρασία ρυθμίστε τα στόρια, τις κουνουπιέρες στα παράθυρα (εάν υπάρχουν) και το σωστό μισοάνοιγμα, η άνοιγμα, η κλείσιμο των θυρών για τον αερισμό του δωματίου.

·         Περάστε από την κουζίνα και ελέγξτε τα ηλεκτρικά ματιά η το φυσικό αέριο, και τον  φούρνο, να είναι όλα κλειστά.

·         Ελέγξτε μη τυχόν ξεχάσατε κάποια ηλεκτρική συσκευή αναμμένη.

·         Ελέγξτε το τζάκι , να βρίσκετε σε κατάσταση ήπιας και αργής καύσης, εάν βεβαία το θέλετε αναμμένο, και οπωσδήποτε να τοποθετήσετε τα προστατευτικά τζάμια η πλέγματα στην θέση τους.

·         Ελέγξατε για τυχόν ανάμενα καντήλια, και σβήστε τα. Εάν για κάποιο ιδιαίτερο λόγο θέλετε να μείνουν ανάμενα, ελέγξτε την ποσότητα του λαδιού να υπάρχει επάρκεια, διότι μόνο με επάρκεια λαδιού η καύση είναι ομαλή. Αλλιώς και εάν λείψει το λάδι,  πριν σβήσει το καντήλι, δημιουργούνται εκτοξευμένοι σπινθήρες παρά πολύ επικίνδυνοι. Επίσης ελέγξτε τον χώρο γύρω από το καντήλι, να μην υπάρχουν χαρτιά, χαρτοπετσέτες, οινόπνευμα, σεμεδάκια και οτιδήποτε εύφλεκτο.

·         Ελέγξτε μη τυχόν και ξεχάστηκε κάποιο αναμμένο τσιγάρο, σε κάποια σταχτοθήκη, και αδειάστε τα τασάκια. 

·         Ελέγξτε μήπως αφήσατε κλειδιά έξω από την εξώπορτα, καθώς και παπούτσια. Επίσης δείτε μήπως το φως είναι  ανοιχτό.

·         Κλειδώστε και ασφαλίστε το σπίτι σας. Κλείστε τις μπαλκονόπορτες  και τα παράθυρα που πρέπει να είναι κλειστά.

·          Ελέγξτε τους διαδρόμους  του σπιτιού σας, και οποιοδήποτε άλλο σημείο που βηματίζετε, να είναι ελεύθερο από κάθε είδους εμπόδια. Σκεφτείτε πως κατά την διάρκεια της νύχτας, για κάποιον ιδιαίτερο η φυσικό λόγο, να σηκωθεί ένα άτομο από την οικογένεια σας η κάποιος φιλοξενούμενος και να σκοντάψει σε ένα παιχνίδι η μαξιλάρι, η καλώδιο, η ρούχο, η παπούτσια,  η οτιδήποτε άλλο, να ξέρετε πως το ατύχημα και ο τραυματισμός, είναι σίγουρα, το μέγεθος είναι άγνωστο. 
                                              
                  Ρίξτε μια τελευταία ματιά στο μπαλκόνι, μήπως ξεχάσατε κάτι. Μια πρόχειρα απλωμένη πετσέτα η                  ένα σεντόνι, μια σακούλα με ψώνια, μια ανοιχτή ομπρέλα, οτιδήποτε. Ακόμη, από το μπαλκόνι               εκείνη την ώρα καλό θα είναι να ρίχνετε μια ματιά για ύποπτα πρόσωπα, η ύποπτες                             κινήσεις.

·         Σκεφτείτε το αυριανό σας πρόγραμμα και ενεργοποιείστε το ξυπνητήρι σας, στην ώρα που επιθυμείτε.

·         Καλή σας νύχτα.

Κεφάλαιο όγδοο.


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σημείωση : Οι παρακάτω οδηγίες είναι δοσμένες  από την σύζυγο μου Ντόρα, μητέρα δίδυμων, έμπειρη και ικανή στην προστασία των παιδιών, με πολύ αγάπη.
ΦΥΛΑΞΤΕ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ

Παιδιά. Εάν υπάρχουν στο σπίτι σας αυτά τα υπέροχα, πολύτιμα, λατρεμένα,  απίθανα μικρά πλασματικά, (που εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να υπάρχουν σε κάθε σπίτι, ) φυλάξτε τα περισσότερο κι από τα μάτια σας.

Να θυμάστε πως, σε οποιασδήποτε μορφής ατύχημα υποπέσει το παιδί σας, η ευθύνη είναι αποκλειστικά και μόνο δική σας. Είναι αρκετά σκληρό αυτό, όμως παράλληλα είναι και η αφορμή για σκέψη και ιδιαίτερη κινητοποίηση από μέρου σας, για αποφυγή λαθών, αποτροπή ατυχημάτων, λήψη μέτρων, επίβλεψη, πρόληψη. ·           Στην βρεφική ηλικία και στην πρώτη μετά περίοδο, τα μώρα εξαρτώνται αποκλειστικά από την μητέρα τους. Δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους και τουλάχιστο αυτή την περίοδο,  θα είστε ήσυχες και δεν θα δείτε το μωρό σας κάπου αλλού από εκεί που το αφήσατε. Να δίνετε μεγάλη σημασία στο κλάμα του, διότι επί του παρόντος, μονό αυτή την γλώσσα γνωρίζει και πέρα από το τάϊσμα, την καθαριότητα, το μπάνιο του, η αγάπη σας  προς αυτό, θα σας οδηγήσει  στις σωστές ενέργειες απέναντι του. Θα του μιλάτε, θα του τραγουδάτε, θα το χαϊδεύετε, θα το  παίζετε, θα το νανουρίζετε, θα το θηλάζετε και κυρίως, θα το προστατεύετε.

·           Κατά το τάισμα του μωρού σας, μη ξεχνάτε, πως πρώτη εσείς πρέπει να δοκιμάζετε την τροφή πού προορίζεται για το μωρό σας. Μόνο έτσι θα διασφαλίσετε την σωστή γεύση και ειδικά την σωστή θερμοκρασία της τροφής του.

·      Στην αμέσως μετέπειτα ηλικία, περά των δυο μηνών, το μωρό σας, αρχίζει να κινείται δυναμικά. Έχει ανακαλύψει ότι τα χέρια, και τα πόδια είναι δικά του και ότι τα ορίζει αυτό. Είναι βέβαιο πως  χαίρεται με την πρώτη ιδιοκτησία του. Το θέμα είναι όμως,  πως δεν γνωρίζει το ίδιο, πως το πολύτιμο σωματάκι του,  μπορεί πλέον να το κινήσει  μόνο του, χωρίς να νοιάζεται για τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης πτώσης από το μεγάλο κρεβάτι που το ακουμπήσατε μετά το μπάνιο, η την αλλαξιέρα που το βάλατε για να το αλλάξετε.

·      Πριν αποθέσετε το μωρό σας επάνω στην αλλαξιέρα, ασχοληθείτε και συγκεντρώστε ότι σας χρειάζεται για το έργο σας, χωρίς καμία απολύτως παράληψη. Όλα τα χρειαζούμενα τοποθετήστε τα δίπλα στην αλλαξιέρα, σε σημείο που καθώς θα περιποιείστε το μωρό σας, να απλώνετε το χέρι σας και να παίρνετε αυτό που θέλετε χωρίς να απομακρυνθείτε από αυτό. 

Για να ελέγξετε αν κάτι μπορεί να βλάψει το παιδί σας στο ύψος του, ξαπλώστε στο ·                πάτωμα για να δείτε τι μπορεί να δει ή να πιάσει.                                                                                                Κοιτάξτε κάτω από τα κρεβάτια, καναπέδες, έπιπλα, ψυγείο για ξεχασμένα και ασκούπιστα μικροαντικείμενα η τρόφιμα, όπως  ρόγες από σταφύλι, σταφίδες, καραμέλες, ξηρούς καρπούς, φασόλια, ρεβίθια, πλαστικά καπάκια ή κομμάτια από κάποια παιχνίδια, ακόμη και κομμάτι από σπασμένο γυαλί, βελόνες, καρφίτσες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό, η να τραυματίσουν σοβαρά το μωρό σας.                                                                                                                                              Θυμηθείτε ότι τα παιδικά χέρια μπορούν να φθάσουν σε μέρη που τα δικά σας χέρια συνήθως δεν μπορούν. ·         Πολλά παιδιά ιδιαίτερα μικρής ηλικίας τραυματίζονται από πέσιμο, κυρίως  από  κρεβάτια.
                           Βρέφη από 3 μηνών και άνω μπορεί να πέσουν από κρεβάτια χωρίς κάγκελα ή από τα                ειδικά τραπέζια αλλαγής της πάνας. 
Μην τα αφήνετε μόνα τους ούτε για μερικά δευτερόλεπτα. Τόσα χρειάζονται για να πέσουν.   

·         Εάν το παιδί σας ενώ παίζει, ξαφνικά αποκοιμηθεί επάνω σε ένα κρεβάτι, καναπέ, πολυθρόνα, η κάτι άλλο, μην το αφήνετε ξεσκέπαστο, καθώς θα πέφτει η θερμοκρασία του, από την προηγούμενη δραστηριότητα του, το σώμα του θα αρχίσει να κρυώνει, και εάν δεν το σκεπάσετε, αυτό σημαίνει σίγουρο κρυολόγημα. Για να μην ταλαιπωρηθείτε, ούτε το παιδί σας, αλλά ούτε κι εσείς, απλώς σκεπάστε το.
                                                                                                                                              
·      Εάν το παιδί σας είναι  μωρό, μη το εμπιστεύεστε σε άλλα ανήλικα παιδιά ούτε για φύλαξη, ούτε για μεταφορά.

·      Μην αφήνετε άλλους ανθρώπους (συγγενείς, φίλους, μικρούς και μεγάλους) να φιλούν με ιδιαίτερο και άσχημο τρόπο το μωρό σας. Είναι σίγουρο πως το αγαπούν και το θαυμάζουν, άλλα δεν καταλαβαίνουν πως ίσως να του κάνουν κακό. Με ένα διακριτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ίσως εντολή γιατρού, απομακρύνετε το μωρό σας. Έπίσης μην αφήνετε να φιλούν το μωρό σας, στα χεράκια του και ειδικά στα δαχτυλάκια του και στις πατούσες του.  Αυτά είναι τα μέλη του σώματος του τα οποία βάζει πάντα στο στόμα του. Αλλοίμονο εάν είναι  “βρεγμένα” από  “υγρά” άγνωστου προελεύσεως.  Το μόνο άκακο φιλί είναι αυτό στο μέτωπο του μωρού σας.

·      Ελέγχετε συχνά το περιβάλλον του μωρού σας, και απομακρύνετε  μικρά αντικείμενα, όπως  πλαστικά εξαρτήματα άλλων παιχνιδιών, χαρτιά, κοκαλάκια, συνδετήρες, μολύβια, στυλό, καπάκια από στυλό, σπίρτα, οδοντογλυφίδες, καραμέλες, φασολάκια, ρεβίθια, σπόρια, μπιζέλια, υπολείμματα ξηρών καρπών) και οτιδήποτε που θα μπορούσε να κάνει κακό στο μωρό σας η να το καταπιεί.


·           Μην ξεχνάτε πως το μωρό σας, όπως και όλα τα μωρά αυτής της ηλικίας, ότι πιάσουν με τα χεράκια τους, το φέρνουν στο στόμα τους.                                                                      Προσοχή στην αγορά των παιχνιδιών. Όταν αγοράζετε παιχνίδια, η αποδέχεστε ως δώρο παιχνίδια για το μωρό σας από τρίτους, ελέγξατε το παιχνίδι αυτό.
  Να είναι κάποιας αναγνωρισμένης και αξιόπιστης εταιρίας, όπου σίγουρα το παιχνίδι παρέχει υψηλά επίπεδα ασφάλειας.
`  Ο κατασκευαστής να αναγράφει τις ηλικίες για τις οποίες είναι κατάλληλο το παιχνίδι, καθώς και τα συστατικά κατασκευής του. Συμβουλευτείτε προσεχτικά την πινακίδα και αποφασίστε για την επιλογή του σύμφωνα με αυτή. Επίσης διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

·           Ελέγξτε το κρεβατάκι του, εάν είναι ασφαλές, ξεκινώντας από τα καγκελάκια τα οποία πρέπει να είναι τόσο στενά,  που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να  χωρεί το κεφαλάκι του μωρού σας, και οπωσδήποτε ελέγξτε τα καγκελάκια για την σταθερότητα που παρέχουν. Διότι ακόμη κι αν είναι στενά τα καγκελάκια, εάν, είτε δεν είναι κολλημένα καλά, είτε γιατί η κατασκευή τους δεν είναι στιβαρή, τότε στην περίπτωση που μετακινηθεί ένα από τα καγκελάκια, δημιουργείτε μια θανάσιμη παγίδα για το μωρό σας τύπου ‘’V’’ η   ‘’Λ’’

·           Η επιλογή των επίπλων του μωρού σας, θα πρέπει να γίνει με βάση αυστηρών      προδιαγραφών ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Διευκρινίστε κατά την αγορά, πως τα βερνίκια και τα λούστρα των επίπλων, είναι “ μη τοξικά “ και διαθέτουν την πιστοποίηση ΕΝ 71/3

·           Επίσης μεγάλη και ιδιαίτερη προσοχή να δώσετε στην αγορά του στρώματος. Να βεβαιωθείτε πως τα χρησιμοποιημένα υλικά κατασκευής είναι από φυσικά και οικολογικά υλικά που διαθέτουν πιστοποίηση και εάν σας είναι οικονομικά δυνατό, να υπάρχει διαπίστευση πως έχει περάσει την ειδηκη επεξεργασια anti-acaria.  Εάν έχει πέρασε από αυτή την διαδικασία, το στρώμα εμποδίζει την ανάπτυξη ακαρεων και άλλων μικροοργανισμών και κατ’ επέκταση το μωρό σας, προστατεύετε από δερματικές και αναπνευστικές αλλεργίες,  καθώς και από μολύνσεις.

Αποφύγετε υλικά όπως  αφρολέξ, κλωστές ραφής από πετονιά, πανιά, στουπιά.  (Θυμηθείτε το σκάνδαλο με τα στρώματα προ λίγων ετών).  Κατά τον ίδιο ·           προσεγμένο τρόπο ελέγξατε και τα υπόλοιπα είδη που πλαισιώνουν το κρεβατάκι   του , όπως, μαξιλαράκια, κουβέρτες, διπλωματάκια και σεντούκια.

·           Παρατηρήστε προσεκτικά τον χώρο, γύρω και επάνω από το κρεβατάκι του, μην τυχόν και υπάρχουν αντικείμενα ( καδράκια τοίχου, κάδρα επιτραπέζια, βάζο για λουλούδια, μπουκάλια, βιβλία ) που θα μπορούσαν να πέσουν έστω κι από απροσεξία κάποιου από την οικογένεια σας η και τρίτων, μέσα στο κρεβατάκι. Απομακρύνετε αμέσως οτιδήποτε απειλεί το μωρό σας. Κάνετε τον ίδιο έλεγχο και γύρω από τον χώρο του πάρκου, που όταν δεν κοιμάται, παίζει μέσα.

·         Μη χρησιμοποιείτε κορδέλες ή κορδόνια για να κρεμάσετε τη πιπίλα του παιδιού σας στο λαιμό του. Υπάρχει κίνδυνος να πιαστεί κάπου και να πάθει ασφυξία. Στερεώστε τα με παραμάνα ή ειδικά clips.


·           Μετά το τάισμα, μην ξαπλώνετε αμέσως το μωρό σας. Κρατήστε το όρθιο στην αγκαλιά σας τρίψτε του και χτυπήστε το ελαφριά στην πλάτη. Αυτό θα το βοηθήσει  να ρευτεί, όπου είναι και ο τελικός στόχος. Εάν κοιμίσετε το μωρό σας αμέσως μετά το τάισμα, αυτό θα έχει μεγάλη στενοχώρια και σίγουρα θα είναι ανήσυχο. Επιπροσθέτως , εάν κοιμίσετε το μωρό σας χωρίς να ρευτεί, και το βάλετε σε ανάσκελη θέση, δημιουργείτε ένας σοβαρότατος κίνδυνος. Στον οισοφάγο του μωρού σας , αντί να πάρει θέση πρώτα το γάλα η κρέμα που μόλις έφαγε, την θέση αυτή την καταλαμβάνει ο αέρας που κάταπιε τρώγοντας. Έτσι  ο αέρας  που θα έβγαινε  από το σώμα του ανώδυνα  με την μορφή ρεψίματος, ωθείται προς τα επάνω αργά και σταθερά προς την έξοδο, δηλαδή προς το στόμα, έχοντας όμως μπροστά  ένα μικρό η μεγάλο μέρος της τροφής του. Έτσι όταν ο οργανισμός θα αποβάλει τον αέρα, πρώτα θα εξέλθει από το στόμα η τροφή.
Αυτό ακριβώς δημιουργεί έναν σοβαρότατο κίνδυνο, στην περίπτωση που αυτό κοιμάται σε ύπτια θέση. Τον κίνδυνο της αναρρόφησης.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν.

·           Μη φορτώνετε τους τοίχους του παιδικού δωματίου με αντικείμενα που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα σε περίπτωση σεισμού. Επιπλέον, οι βιβλιοθήκες,  πρέπει να είναι σταθερές και να έχουν χαμηλό κέντρο βάρους. Μη βάζετε ψηλά τα βιβλία και τα βαριά αντικείμενα. Το ίδιο ισχύει και για τα ράφια, τα οποία πρέπει να είναι στερεωμένα πολύ καλά στον τοίχο. Αποφύγετε τα διακοσμητικά από γυαλί και άλλα εύθραυστα υλικά.

·           Οι λάμπες και τα φωτιστικά  καλό θα ήταν να βρίσκονται ψηλά, σε μέρη που δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά αφού ενδέχεται να προκαλέσουν εγκαύματα. Ωστόσο, αφήστε πάντα ένα μικρό φωτάκι για τη νύχτα για την περίπτωση που το παιδί σηκωθεί.

·           Εάν έχετε στην οικογένεια σας κι άλλο παιδί εκτός από το μωρό σας και με διαφορά ένα η δυο έτη, φροντίστε να παρακολουθείτε τουλάχιστο στην αρχή το μεγαλύτερο παιδί σας, όταν αυτό έρχεται σε επαφή με το μωρό σας.
 Πολλά παιδιά αυτής τη ηλικίας, δεν βλέπουν με αγάπη το νέο παιδί στην οικογένεια, η εξ’ αιτίας της περιεργείας τους, ενοχλούν  το μωρό, με τα χέρια, με τα δάχτυλα και ακόμη χειρότερα με κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο.
 Μέχρι ότου καταλάβετε τις αληθινές προθέσεις του, μην το αφήνετε μόνο με το μικρό του αδελφάκι.


Εάν το παιδί σας είναι ήδη άνω των 5 μηνών, έχει αρχίσει όχι μόνο να ·         αντιλαμβάνεται διάφορα που αφορούν τον χώρο του, αλλά να τα ανακαλύπτει και να τα επεξεργάζεται. Τις αποστάσεις πλέον τις καλύπτει με τις δικές του δυνάμεις, έστω και με τα τέσσερα. Το παιδί σας εισέρχεται σε μια νέα φάση εξέλιξης. Μερικά πράγματα που δεν μπορούσε πριν, έχει την δυνατότητα να τα κάνει τώρα. Το παιδί σας αρχίζει να επεκτείνει το έδαφος του. Αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί, είναι τα σημεία από τα οποία κινδυνεύει. Η μητέρα πλέον απόκτα επιπρόσθετο μέρος ευθύνης.
Όπου βρίσκετε το μωρό σας, πρέπει να είναι και τα μάτια σας. Μην ξεχνάτε ποτέ πως λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να γίνει ατύχημα.

·         Στην ηλικία των τριών με πέντε ετών, μη ξεχάσετε να κάνετε εξετάσεις αίματος, με σκοπό την διαπίστωση της καλής υγείας του παιδιού σας. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις την αυτή ηλικιακή περίοδο, είναι επιβεβλημένες να γίνουν, προκειμένου να ανιχνευθούν ( εάν βέβαια υπάρχουν) διάφορες ασθένειες, όπως ο “ζαχαρώδης διαβήτης”

·         Όσο υγιές, γερό και χαρούμενο να είναι το μωρό σας, κάτι αρνητικό θα απασχολήσει τον οργανισμό του. Μια παιδική αρρώστια, ένα κρύωμα, ένας πυρετός, στομαχική η εντερική διαταραχή, η κάτι άλλο.                                                                                                                           Μερικές φορές όταν περνά μια δύσκολη ώρα, περαστικής η παιδικής αρρώστιας, η ανακούφιση στο παιδί σας, έρχεται με ένα ξαφνικό εμετό και εντελώς απροειδοποίητα. Ο εμετός του παιδιού σας, μπορεί να πέσει οπουδήποτε και να λερώσει οτιδήποτε, τα υγρά μπορεί να εισχωρήσουν σε σημεία δύσκολα, να λερωθούν κουβέρτες, σεντόνια, στρώματα, καναπές, πολυθρόνα, στρωμένο τραπέζι, μέχρι υπολογιστές, laptop, notebook και κινητά τηλέφωνα.
Το παιδί σας σίγουρα θα νιώσει καλύτερα, εσείς όμως ;    Είναι σίγουρο πως  η απόγνωση, θα χτυπήσει κόκκινο, το αδιέξοδο σχεδόν απροσπέλαστο, τα νεύρα σας είναι για να σπάσουν, οι ώρες η ακόμη και οί μέρες δουλειάς πού εμφανίστηκαν από το πουθενά πολλές και δύσκολες. 


Κι όμως, όλο αυτό το βουνό της απόγνωσης, της στεναχώριας και της δουλειάς θα μπορούσατε να το αποφύγετε, με ένα μικρό η μεγάλο κουβαδάκι. Όχι όμως σακούλα.
Εάν το παιδί είναι μωρό, και έχετε αντιληφθεί πως δεν αισθάνεται καλά, καθώς το περιποιείστε και είστε δίπλα του, θα φροντίσετε να έχετε πάντα κοντά σας και το κουβαδάκι του. Εάν συμβεί κάτι, οι πιθανότητες να προλάβετε το κακό είναι περίπου στο 90 %.
Εάν πάλι το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο και καταλαβαίνει, τότε άπλα εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει με το κουβαδάκι του και οι πιθανότητες για το “ατύχημα “ έχουν εκμηδενιστεί.
Σας εύχομαι περαστικά.

Πρώτες βοήθειες

Τι να κάνετε αν…
… το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι
Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του ή έχει συμπτώματα όπως υπνηλία, τάση για εμετό και δυσκολία προσανατολισμού, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρο και να το πάτε στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να ενημερώσετε τον παιδίατρο, όσο ήπιο και αν είναι το χτύπημα στο κεφάλι.
… καταπιεί καθαριστικό
Η πρώτη σας κίνηση είναι να τηλεφωνήσετε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (210-77.93.777) και να αναφέρετε την ουσία που κατάπιε το παιδί (αναγράφεται στην ετικέτα), ώστε να σας ενημερώσουν αν μπορεί ή όχι να κάνει εμετό (εάν η ουσία είναι καυστική, το παιδί δεν πρέπει να κάνει εμετό, επειδή θα προκληθεί έγκαυμα στον οισοφάγο. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να σας συμβουλεύσουν να δώσετε γάλα στο παιδί μέχρι να πάει στο νοσοκομείο).
… καταπιεί ένα μικρό αντικείμενο
Εάν κάτι σταθεί στο λαιμό του παιδιού, δώστε του πέντε δυνατά χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες και στη συνέχεια, αφού αγκαλιάσετε τη μέση του από πίσω, κάντε γροθιά το ένα σας χέρι και τοποθετήστε το κάτω από το στέρνο του. Πιάστε τη γροθιά σας με το άλλο χέρι και πιέστε, με γρήγορες κινήσεις και με φορά προς τα επάνω, μέχρις ότου το ξένο σώμα εκτοξευθεί από το στόμα του.
… καεί
Αν το έγκαυμα είναι μικρής έκτασης (π.χ. στο δάχτυλο), το βρέχετε με κρύο νερό, το αλείφετε με κρέμα (κορτιζονούχο, αν δεν έχει «ανοίξει» το δέρμα ή επουλωτική αν έχει «ανοίξει») και το καλύπτετε με αποστειρωμένη γάζα. Εάν όμως το έγκαυμα είναι εκτεταμένο ή εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο στήθος, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο και πηγαίνετε το παιδί στο νοσοκομείο. Στο σημείο αυτό σας ενημερώνω πως το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, θα αναφέρεται,  σε μια πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για ότι αφορά την πυρασφάλεια- πυροπροστασία- πυροσβεστήρες-συντήρηση-αναγόμωση-αντιμετωπιση φωτιάς – πυρκαγιάς-οδηγιες χρήσης πυροσβεστήρων-αντιμετωπιση φωτιάς.Κεφάλαιο ένατο.Όλα που πρέπει να ξέρετε για τους πυροσβεστήρες
Γενικές πληροφορίες  για φορητούς πυροσβεστήρες


Όπως έχω αναφέρει σε διάφορα σημεία του βιβλίου, εδώ,  στο τελευταίο κεφάλαιο, θα μιλήσουμε για τους πυροσβεστήρες και την πυρασφάλεια.     


                    
 Ο πυροσβεστήρας είναι μια φορητή η τοπικής εφαρμογής (σταθερή για αυτόματη λειτουργιά) συσκευή άμεσης κατάσβεσης φωτιάς και έναυσης, η οποία αποτελείται  1) από το κυρίως μεταλλικό δοχείο, 2) από το κατασβεστικό υλικό που υπάρχει μέσα σε αυτό, 3) από το κλείστρο ελεγχόμενης απελευθέρωσης του κατασβεστικού υλικού, 4) από το μανόμετρο στο οποίο αναγράφεται η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό του πυροσβεστήρα και 5) από την ασφάλεια η οποία δεν επιτρέπει τον ανεξέλικτο  χειρισμό της απελευθέρωσης του κατασβεστικού υλικού.                                                                                                                                                                                                Το εσωτερικό των πυροσβεστήρων σκόνης, αφρού, νερού, τελεί υπό πίεση 12-15 Bar,  μέσω του προωθητικού αερίου του Αζώτου.  Όλα τα παραπάνω εξαρτήματα του πυροσβεστήρα πλην της ασφάλειας, έχουν υποστεί τους απαραιτήτους ελέγχους και δόκιμες από αναγνωρισμένα εργαστήρια πιστοποιήσεων και έχουν λάβει το απαραίτητο  ( CE ) το οποίο βρίσκεται γραμμένο σε εμφανή θέση του εξαρτήματος (όχι σε αυτοκόλλητη πινακίδα) σε ανάγλυφη η εκγλύφει γραφή, βεβαιώνει και πιστοποιεί την ποιότητα και τις αντοχές  του καθ’ ενός από αυτά. Ακόμη και το κατασβεστικό υλικό διαθέτει  την πιστοποίηση ( CE ) η οποία είναι  γραμμένη στις συσκευασίες διάθεσης.

Στοιχεία πυροσβεστήρα
 Όλοι οι πυροσβεστήρες της αγοράς, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο, επάνω στο μεταλλικό στέλεχος της φιάλης και όχι σε αυτοκόλλητη πινακίδα, είναι χαραγμένα σε έκγλυφη γραφή,  έξη   συγκεκριμένα στοιχειά.      1) Το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας  2) Το έτος κατασκευής  3) Ο συριακός αριθμός  4) Το γνωστό μας CE της ευρωπαϊκής πιστοποίησης 5) Ο αριθμός άδειας της πιστοποίησης για το συγκεκριμένο προϊόν  και           6) η ονομαστική δοκιμαστική πίεση που εφαρμόστηκε στον πυροσβεστήρα, κατά τον πρότυπο έλεγχο.                                                               
 Όλα μαζί  αυτά τα στοιχειά δίνουν  στον αγοραστή, η κάτοχο, η ενδεχομένως στον ερευνητή, (Πυροσβεστική υπηρεσία) συγκεκριμένες  πληροφορίες, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος γνωρίζοντας τες , είναι σε θέση να σχηματίσει την πρώτη εικόνα είτε για την επιλογή είτε για τον έλεγχο, είτε για την νομιμότητα της συσκευής, ακόμη κι αν δεν έχει σχέση με το αντικείμενο.  Παρακάτω και σύμφωνα με τα επί μέρους κεφάλαια,  θα αντιληφτείτε  με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσετε αυτά τα στοιχειά, σε συνδυασμό με κάποια αλλά που προστίθενται σταδιακά, σε αυτοκόλλητη μορφή, κατά τον υποχρεωτικό ετήσιο έλεγχο.Κατηγορίες φωτιάς και συμβολισμός
Οι  κατηγορίες της φωτιάς χωρίζονται  με βάση την καύσιμη υλη από την οποία προέρχονται  και ο συμβολισμός της κάθε μιας από αυτές, είναι .                                                                                                                                               
 1) Οι φωτιές που προέρχονται από  στέρεα καύσιμα, όπως το ξύλο, το χαρτί, το ύφασμα, γεωργικά προϊόντα, πλαστικά, λάστιχα, κ.α. ανήκουν στην κατηγορία (A) η (a)                               2) Οι φωτιές που προέρχονται από υγρά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, το μαζούτ, η βενζίνη, η αλλά παράγωγα υγρά του πετρελαίου, το διαλυτικό, το νέφτι κ.α.  οινόπνευμα κ.α. ανήκουν στην κατηγορία (B) η(b)                            
 3) Οι φωτιές που προέρχονται από αέρια καύσιμα όπως το γκάζι, το φυσικό αέριο, η ακόμη και από ανάμιξη αέριων π.χ. ασετιλίνης και οξυγόνου, ανήκουν στην κατηγορία (C) η (c)                   4) Οι φωτιές που προέρχονται από το ηλεκτρικό ρεύμα, είτε μονοφασικό είτε τριφασικό, από ηλεκτρικούς πίνακες, από ηλεκτρικές συσκευές, από ηλεκτρικούς κινητήρες, μετασχηματιστές υψηλής και χαμηλής τάσης, ηλεκτρονικές συσκευές, ανήκουν στην κατηγορία (E) η (e)              5) Οι φωτιές που προέρχονται από μαγειρικά έλαια και που συνήθως ξεκινούν από επαγγελματικές η οικιακές κουζίνες (τηγάνια, λαδοκαζανα, χύτρες) , ανήκουν στην κατηγορία  (F) η(f)
Κατασβεστικά υλικά και καταλληλότητα
Τα κάθε κατασβεστικό υλικό που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές στους πυροσβεστήρες, προορίζεται  για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες πυρκαγιών.  Σε κάθε πυροσβεστήρα υπάρχει μια μεγάλη αυτοκόλλητη πινακίδα η οποία εκτός των άλλων στοιχείων (είδος κατασβεστικού υλικού, βάρος πυροσβεστήρα,  βασικές οδηγίες χρήσης, ικανότητα κατάσβεσης) υπάρχουν τυπωμένες και οι κατηγορίες  φωτιάς για τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο πυροσβεστήρας. Δηλαδή A,B, C, E, F.  Μαζί με την κάθε αναγραφόμενη κατηγορία, ένα  ζωγραφιστό σχέδιο αναπαριστά την αντίστοιχη κατηγορία. Π.χ. η (Α)  μπορεί να έχει ένα καιόμενο ξύλο, η (Β)  μπορεί να έχει ένα καιόμενο μπιτόνι καύσιμου, η (C) μπορεί να έχει ένα καιόμενο μάτι υγραερίου, η (Ε) μπορεί να έχει το σήμα του κεραυνού, που σημαίνει ηλεκτρικό ρεύμα.  Μέσω αυτών των γραμμάτων και σχεδίων, εύκολα μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει για ποια κατηγορία είναι κατάλληλος ο κάθε πυροσβεστήρας.   
--Η “ξηρα σκόνη” με την κωδική ονομασία (PA), είναι ευρύτατα γνώστη, και είναι το πιο συνηθισμένο κατασβεστικό υλικό είναι δε, κατάλληλη για τις κατηγορίες (A B C).  Οι πυροσβεστήρες αυτοί είναι υποχρεωτικοί, για καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, βενζινάδικα, αποθήκες, αυτοκίνητα , φορτηγά, βάρκες σκάφη, επιβατικά και εμπορικά πλοία.                                                                                                                                                              
  -  Ο αφρός με την κωδική ονομασία (AFFF) που έχει σαν βάση το νερό  είναι κατάλληλος για τις κατηγορίες        (A B).  Θεωρείτε όμως ιδανικός για φωτιές που προέρχονται από μάζες υλικών όπως, τόπια υφασμάτων, χόρτων, μπάλες βαμβάκι, πριονιδιών, ροκανιδιών, η μάζες ξύλων. Η ιδανικότητα αυτή προέρχεται από την φυσική ροη του νερού η οποία μπορεί να εισχωρήσει βαθειά στην μάζα  και να κατασβήσει και στο εσωτερικό. Ο πυροσβεστήρας αφρού είναι ακατάλληλος για την κατηγορία (Ε) διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.                                                                                                                                                                           – Το διοξείδιο του άνθρακα με την κωδικη ονομασία (CO2)  είναι κατάλληλος για την κατηγορία (B) και ιδανικός για την κατηγορία (C) . Είναι δε υποχρεωτικός σε μεγάλα καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και οπουδήποτε υπάρχουν μεγάλοι ηλεκτρικοί πίνακες κατανομής ρεύματος και πρέπει να βρίσκονται πάντα κοντά σε αυτά τα σημεία, για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς από το ρεύμα.  Ο πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα λειτούργει με την έξης διαδικασία.  Σύμφωνα με το «τρίγωνο της φωτιάς»,  η φωτιά έχει λόγο ύπαρξης μονό όταν διαθέτει   1) καύσιμη υλη,  2) οξυγόνο,  3) υψηλή θερμοκρασία. Εάν από την φωτιά λειψή έστω κι ένα από τα τρία αυτά συστατικά, η φωτιά σβήνει.  Όταν λοιπόν εκτοξεύεται το διοξείδιο του άνθρακα στην φωτιά, συμβαίνουν δυο πράγματα.  Πρώτα δημιουργείτε μια αφαίρεση οξυγόνου στο σημείο του  στόχου-φωτιας και συγχρόνως το διοξείδιο του άνθρακα ψύχει και κατεβάζει την θερμοκρασία. Έτσι η φωτιά χάνει, όχι μονό ένα, αλλά δυο από τα τρία στοιχειά που της δίνουν ενέργεια και το αποτέλεσμα είναι η κατάσβεση.                                                                                                                                                                                – Το F-GLASS SOLUTION  είναι υλικό κατάλληλο για φωτιές της κατηγορίας (F) Είναι ένα ιδιαίτερο χημικό υλικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να ‘’καπακώνει ‘’ την φωτιά που προέρχεται από υπερκαυτο λάδι, με την μορφή πηχτού αφρού και ουσιαστικά να την πνιγεί, αφαιρώντας το οξυγόνο. Σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία,  πρέπει να υπάρχει τέτοιος πυροσβεστήρας , είτε φορητός, είτε τοπικής εφαρμογής (σταθερός αυτόματης κατάσβεσης)  σε όλες τις επαγγελματικές κουζίνες.                                                                                                                            
  –Το Hallon είναι ένα άριστο κατασβεστικό υλικό το οποίο εδώ και δέκα περίπου χρόνια έχει καταργηθεί από την δημόσια χρήση.  Η κατάργηση του πυροσβεστήρα Hallon  οφείλεται στο γεγονός ότι με την απελευθέρωση του, φθείρει, και ζημιώνει σοβαρά το ‘’όζον’’ της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, η χρήση του επιτρέπεται για στρατιωτική χρήση, καθώς και στο εσωτερικό των αεροπλάνων,                                                                                                                         
 - To Inergen είναι ένα εξειδικευμένο κατασβεστικό υλικό το οποίο ως επί το πλείστον, παρέχεται και διατίθεται για βιομηχανική χρήση, σε μεγάλες ποσότητες και η χρήση έναρξης της κατάσβεσης είναι αυτοματοποιημένη, με σκοπό  την  ολική κατάκλιση του χώρου, μέσω ειδικής εγκατάστασης με ανιχνευτές καπνού, θερμοκρασίας, sprigler, και πινάκα πυρασφαλείας.


Συντήρηση των πυροσβεστήρων
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την συντήρηση των πυροσβεστήρων περιττή και μη αναγκαία.  Αυτό είναι μεγάλο λάθος, διότι το σημαντικό δεν είναι να έχουμε έναν πυροσβεστήρα στο σπίτι, στο μαγαζί η στο αυτοκίνητο, η οπουδήποτε αλλού, το σημαντικό είναι οι πυροσβεστήρες να είναι σε θέση να λειτουργήσουν όταν παραστεί ανάγκη.  Για να μην έχουμε λοιπόν έναν η περισσότερους άχρηστους ξεχασμένους πυροσβεστήρες, σε μια ενδεχόμενη ανάφλεξη, και για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστη έως τραγική θέση, οι πυροσβεστήρες πρέπει να συντηρούνται μια φορά τον χρόνο, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή και η Ελληνική νομοθεσία, από αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη εταιρεία.                                                                                                                                                    
 Κατ’αρχην οι πυροσβεστήρες που δεν διαθέτουν  την σήμανση  CE ( βλέπε κεφάλαιο  “στοιχεία πυροσβεστήρα”) θεωρούνται ακατάλληλοι και αποσύρονται. Οι πυροσβεστήρες είναι υποχρεωτικό να ελέγχονται μια φορά τον χρόνο από αρμόδιο εργαστήριο και άτομο, το οποίο έχει και την ευθύνη των εργασιών. Σε ένα νόμιμο και πιστοποιημένο εργαστήριο ελέγχων και αναγομώσεων, κάθε εργασία στον πυροσβεστήρα, καταγράφεται στο μητρώο του, και είναι διαθέσιμο σε κάθε ζήτηση από ενδιαφερόμενο, ιδιοκτήτη η αρχές. Συμφώνα με την ημερομηνία κατασκευής του πυροσβεστήρα,(δες κεφάλαιο “στοιχεία πυροσβεστήρα”)  στα πέντε χρόνια θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική αναγόμωση, δηλαδή αντικατάσταση του κατασβεστικού υλικού, η οποία διαδικασία πληρώνετε διπλή τιμή από τον απλό ετήσιο έλεγχο και στα δέκα χρόνια, αποσύρετε ως ακατάλληλος. Η συγκεκριμένη εργασία  της αντικατάστασης κατασβεστικού υλικού στην πενταετία, τελείται  αυτεπάγγελτα από τους τεχνικούς των εργαστηρίων .                                                                                                             
Πριν από πέντε χρόνια περίπου, το να διαπιστώσει κάποιος ιδιοκτήτης ο όποιος είχε δώσει τον πυροσβεστήρα του για έλεγχο-συντήρηση-αναγόμωση εάν έγινε η συγκεκριμένη εργασία την οποία πλήρωνε, ήταν εντελώς αδύνατο και αρκούνταν μονό στην τιμιότητα της εταιρείας. Κάποιες ασυνείδητες εταιρείες επέστρεφαν τους πυροσβεστήρες  χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα, ο πελάτης όμως πλήρωνε κανονικά τον έλεγχο η την αναγόμωση. Βέβαια η εταιρεία αναλάμβανε με μεγάλο ρίσκο και την αντίστοιχη ευθύνη, μιας και το όνομα τους ήταν γραμμένο επάνω στην πινακίδα ετήσιου έλεγχου του πυροσβεστήρα.                                                                  Με την νέα  ευρωπαϊκή νομοθεσία όμως που εφαρμόζεται εδώ και πέντε χρόνια, προστέθηκε μια σημαντική και υποχρεωτική διαδικασία η οποία έκανε διάφανη την εργασία της συντήρησης στους ιδιοκτήτες των πυροσβεστήρων. Τα εργαστήρια λοιπόν που εκτελούν συντηρήσεις και αναγομώσεις υποχρεωθήκαν δια νόμου να τοποθετούν ένα πλαστικό δαχτυλίδι στον λαιμό του πυροσβεστήρα, και ανάμεσα στο σημείο που βιδώνεται το κλείστρο στην φιάλη. Για να τοποθετηθεί το συγκεκριμένο δαχτυλίδι σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεβιδωθεί το κλείστρο, που αυτό σημαίνει ότι
 1) η πίεση στο εσωτερικό του πυροσβεστήρα θα χαθεί.             
  Στο τέλος των εργασιών θα πρέπει να εισήχθη νέο προωθητικό αέριο.                                                                         
 2) Ο τεχνικός, εκ των πραγμάτων  θα φυσήξει με αέρα και θα καθαρίσει τον σωλήνα και το κλείστρο, 3) θα ελέγξει και θα ανακινήσει το κατασβεστικό υλικό,  4) με την προσθαφαίρεση της πίεσης θα διαπιστωθεί η καλή η κακή λειτουργία του μανόμετρου
5) και τέλος όταν ξανακλείσει ο πυροσβεστήρας, υπό τον φόβο διαρροής της νέας πίεσης , θα βουτηχτεί στην δεξαμενή νερού, προκειμένου να διαπιστωθεί το ερμητικό κλείσιμο του πυροσβεστήρα.  Η λεπτομέρεια  όμως που κάνει αυτήν την διαδικασία ισχυρή και διάφανη για τον ιδιοκτήτη, είναι ότι τα πλαστικά δαχτυλίδια που προαναφέραμε, για κάθε χρόνο έχουν διαφορετικό χρωματισμό. Τα έτη που τελειώνουν σε 0 (2010) το χρώμα είναι άσπρο. Τα έτη του 1 (2011) είναι το κίτρινο, τα έτη του 2 (2012)  είναι το κόκκινο, έως και το 9 όπου θα έχουμε δέκα διαφορετικά χρώματα δαχτυλιδιών. Όταν λοιπόν ο πελάτης πηγαίνει προς έλεγχο έναν η περισσότερους πυροσβεστήρες, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει την αντικατάσταση του δαχτυλιδιού κατά την παραλαβή του και εφόσον αλλάχτηκε το δαχτυλίδι, είναι πλέον βέβαιος πω ς η εργασία της συντήρησης έχει πραγματοποιηθεί.  Αυτό που θα πρέπει σχολαστικά να προσέξει ο ιδιοκτήτης είναι το δαχτυλίδι, να είναι ενιαίο και όχι κομμένο. Στην περίπτωση που διαπιστώσει κομμένο δαχτυλίδι, στον  πυροσβεστήρα του δεν έχει γίνει καμιά απολύτως εργασία και η εταιρεία που ανέλαβε τον έλεγχο, τον εξαπάτησε.                                                     


 
Κλασσική περίπτωση εξαπάτησης, από εταιρία αναγομώσεων πυροσβεστήρων, σε βάρος καταστήματος πρατηρίου άρτου, στην Θεσσαλονίκη.


 Άπλες διαδικασίες συντήρησης όμως, μπορεί να κάνει και ο ιδιοκτήτης προκειμένου να διατηρεί σε καλή και ετοιμοπόλεμη κατάσταση τον πυροσβεστήρα του.  1) Δεν θα πρέπει ποτέ να κάνει ‘’δοκιμή ‘’ για να διαπιστώσει εάν δουλεύει, διότι ο πυροσβεστήρας μετά την ενέργεια αυτή θα χάσει όλο το προωθητικό αέριο και θα αχρηστευθεί. Γιατί θα γίνει αυτό ?    Διότι η μοριακή δομή της σκόνης είναι σκληρή και  καθώς θα περάσει από την βαλβίδα εξόδου του κλείστρου μια  ελαχίστη ποσότητα από τα υπολείμματα της σκόνης θα καθίσουν στο λάστιχο που κλείνει την βαλβίδα, και έτσι θα εμποδιστεί το ερμητικό κλείσιμο της βαλβίδας με συνέπεια την αργή αλλά σίγουρη απώλεια της πίεσης,   2) Θα πρέπει να τοποθετεί το πυροσβεστήρα σε μέρος  α) εύκολα προσβάσιμο  από τον ίδιο και από άλλους  χωρίς να υπάρχουν εμπόδια, έπιπλα, εργαλεία, μηχανήματα, κιβώτια, β) αν είναι δυνατό όχι σε έδαφος η πάτωμα αλλά σε ειδικό κρεμαστάρι τουλάχιστο 40 cm ψηλά  γ) Να φροντίσει  έτσι ώστε ο πυροσβεστήρας να είναι σε ορατό σημείο. Για τους τυπικούς ιδιοκτήτες να φροντίζουν να επικολλούν επάνω από την θέση του πυροσβεστήρα, περίπου στα 2 m- 2,20 m  πινακίδα σήμανσης με εικόνα πυροσβεστήρα. 3) Εάν πρόκειται να εκτεθεί σε καιρικές συνθήκες δηλαδή σε εξωτερικούς χώρους η σε συνθήκες υγρασίας π.χ. σε βάρκα η σκάφος, υπόγεια, να ‘’ντύσει’’ τον πυροσβεστήρα με σακούλα η ναύλων.  4) Εάν έχουμε προμηθευτεί έναν πυροσβεστήρα προκειμένου να μας καλύψει έναν ύποπτο και επικίνδυνο από φωτιά χώρο π.χ. ένα χώρο με καυστήρα η δεξαμενή καύσιμου η κάτι άλλο, να τοποθετηθεί έξω από αυτόν και όχι μέσα, διότι εάν υπάρξει ανάφλεξη και φωτιά, θα είναι αδύνατο να προσεγγίσουμε τον πυροσβεστήρα εάν αυτός είναι μέσα στον χώρο που εξελίσσετε η φωτιά.       Και 5) να ελέγχει το μανόμετρο διαπιστώνοντας ότι η βελόνα βρίσκεται στην πράσινη περιοχή, που σημαίνει πως ο πυροσβεστήρας διαθέτει πίεση.  
 Πινακίδα έλεγχου πυροσβεστήρα
Η πινακίδα έλεγχου που συνοδεύει τον πυροσβεστήρα μετά από κάθε ετήσιο έλεγχο η από κάθε αναγόμωση, είναι στην ουσία μια ενυπόγραφη δήλωση του αρμόδιου προσώπου της εταιρείας, που έχει και την ευθύνη των εργασιών, η οποία μας δίνει όλες τις εργασίες που έγιναν κατά το παρόν έτος, αλλά και την εργασία που προβλέπεται για το επόμενο έτος. Ως επίσημη ενυπόγραφη δήλωση ο υπογράφων, η εταιρεία δηλαδή, αναλαμβάνει και την ευθύνη της καλής λειτουργίας του πυροσβεστήρα.   Οι πινακίδες αυτές φυλάσσονται  από τις εταιρίες ως “κόρη οφθαλμού “  και δεν τοποθετούνται παρά μονό σε πυροσβεστήρες που έχουν ελέγχει και έχει διαπιστωθεί η καλή λειτουργία τους.  Οποιαδήποτε αλλοίωση η μεταφορά της πινακίδας σε άλλον πυροσβεστήρα, είναι παράνομη και ανώφελη, διότι σε περίπτωση έλεγχου, το μητρώο εργασιών του πυροσβεστήρα, σε συνδυασμό με τον συριακό αριθμό του, θα διαπιστώσει εύκολα την συγκεκριμένη παράβαση.                                                                                                                                                                                                                                                                        
Εάν ρίξουμε μια προσεκτική μάτια στην πινακίδα έλεγχου, στην πρώτη σειρά πάντα από αριστερά προς τα δεξιά, είναι γραμμένες οι λέξεις 1) Νέος  2) Συντήρηση  3) Εκτεταμένη Συντήρηση-Αναγομωση  4) Εργαστηριακός έλεγχος, Αναγόμωση, υδραυλική δοκιμή.                                                                                                                               
 Ακριβώς κάτω από αυτές τις λέξεις, υπάρχει μια δεύτερη σειρά από αδεία κουτάκια που αντιστοιχούν στην πρώτη σειρά και που  σημαδεύονται με μαρκαδόρο  μόνο από το αρμόδιο άτομο, η εργασία που έχει γίνει κατά το παρόν έτος στον πυροσβεστήρα.      Τα τρία πρώτα είναι σίγουρα αντιληπτά και δεν χρειάζονται περεταίρω ερμηνεία. Για το τέταρτο κουτάκι όμως ‘’Εργαστηριακός έλεγχος, Αναγόμωση, Υδραυλική δοκιμή’’ πρέπει να σταθούμε λίγο, για περισσότερες λεπτομέρειες. Πιο πριν έχουμε πει ότι, η κανονική  διάρκεια ζωής του πυροσβεστήρα είναι δέκα χρόνια. Η νομοθεσία όμως μας δίνει την δυνατότητα να επεκτείνουμε την διάρκεια ζωής του πυροσβεστήρα, με  την ειδική και ιδιαίτερη διαδικασία  του εργαστηριακού έλεγχου, αναγόμωσης και υδραυλικής δόκιμης, που είναι όμως ασύμφορη, διότι το κόστος πλησιάζει παρά πολύ την τιμή ενός νέου πυροσβεστήρα. Συνοπτικά η ιδιαίτερη εργασία που εφαρμόζετε στον πυροσβεστήρα, είναι η δοκιμή με υπερπίεση και υποπίεση στην φιάλη, δοκιμάζοντας έτσι την αντοχή της. Εάν η φιάλη περάσει το συγκεκριμένο τεστ, ανανεώνεται για δέκα περίπου χρόνια. Εάν παρά το υψηλό κόστος, για συγκεκριμένους λογούς, κάποιος ιδιώτης η εταιρεία θέλει να κρατήσει σε ισχύ τον λήξαντα πυροσβεστήρα, μπορεί να το κάνει, με την διαδικασία που προαναφέραμε.                                                                                                                                                       
Συνεχίζοντας την γνωριμία μας με την πινακίδα έλεγχου, στην τρίτη σειρά βλέπουμε το παρόν έτος που διανύουμε, και δίπλα από αυτό, δώδεκα κουτάκια που αντιστοιχούν στους δώδεκα μήνες. Κατά την παραλαβή θα πρέπει να δούμε σημάδι, στον μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη εργασία στον πυροσβεστήρα μας.                                                                                                                                                                  
 Στην τέταρτη σειρά βλέπουμε το επόμενο έτος και ξανά τα κουτάκια των εργασιών, πλην του “Νέος” όπου εκεί θα δούμε το σημάδι του αρμόδιου, στην εργασία που θα πρέπει να γίνει στον πυροσβεστήρα το επόμενο έτος. Στην πέμπτη σειρά, θα δούμε ξανά τα  δώδεκα κουτάκια, του επόμενου  έτους και εκεί θα πρέπει να υπάρχει το σημάδι που υποδεικνύει τον μήνα που  λήγει η συντήρηση,  και την υπενθύμιση του μήνα για τον επόμενο  ετήσιο έλεγχο.                                                                                                                                                                           
Παρακάτω θα δούμε τα στοιχεία της εταιρείας που διεκπεραίωσε τις εργασίες συντήρησης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του αρμόδιου προσώπου, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για την καλή λειτουργία του πυροσβεστήρα σας, εφ’ όσον βέβαια βρίσκεται μέσα στο χρονικό διάστημα που καλύπτει η ετήσια συντήρηση.                                                                                                        
 Η  πινακίδα έλεγχου αντικαθίσταται με νέα σε κάθε επόμενο     ελεγχο.                                                                       
 Τέλος θα αναφερθώ σε μια σημαντική διευκρίνιση, που αφορά την διαδικασία της αναγόμωσης , η οποία πραγματοποιείται μόνο στα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το έτος κατασκευής του πυροσβεστήρα, εκτός βεβαία και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί για κατάσβεση. Όταν λοιπόν σε κάθε μια από τις δυο περιπτώσεις, έχει γίνει η διαδικασία της αναγόμωσης, επάνω  στον πυροσβεστήρα σας,  θα πρέπει να βρείτε ένα μικρό ανεξάρτητο αυτοκόλλητο πινακίδακι, το οποίο γράφει τα στοιχεία της εταιρείας, και με μεγάλα γράμματα “ΕΤΟΣ ΑΝΑΓΟΜΩΣΗΣ 201…” και είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να τοποθετήσει.  Μην παραλείψετε την διαπίστωση της ύπαρξης της συγκεκριμένης πινακίδας, διότι εάν  από  αμέλεια η άλλη ύποπτη αίτια δεν έχει τοποθετηθεί, και έχει γίνει η εργασία της αναγόμωσης, και  σίγουρα  έχετε πληρώσει διπλή τιμή γι’ αυτήν , τότε δεν θα έχετε την πλήρη διαπίστευση της αναγόμωσης και στον επόμενο ετήσιο έλεγχο, από την ίδια εταιρεία η από κάποια άλλη δεν θα μπορέσετε να αποδείξετε ότι η αναγόμωση έχει γίνει, με συνέπεια, αφ’ ενός να ξαναγίνει αναγόμωση χωρίς να υπάρχει λόγος αφ’ εταίρου να ξαναπληρώσετε διπλή τιμή.  Σημειώνετε ότι αυτό η πινακίδα δεν θα αφαιρεθεί καθ’  όλη την διάρκεια ζωής του πυροσβεστήρα.
                                  
Οδηγίες χρήσης του πυροσβεστήρα
Όλη η παραπάνω θεωρία γνωριμίας με τον πυροσβεστήρα και γενικότερα με το στοιχείο  της φωτιάς, θεωρώ ότι είναι μια απαραίτητη γνώση, όχι μόνο  για τους χρήστες και ιδιοκτήτες, αλλά για τον κάθε πολίτη ο όποιος ανά πάσα στιγμή μπορεί να το φέρει η τύχη του και να βρεθεί κοντά σε μια ανάφλεξη. Με τις παραπάνω γνώσεις που αποκτήσατε, τα πλεονεκτήματα θα είναι υπέρ σας και οι πιθανότητες να νικήσετε την φωτιά είναι πολύ υψηλές. Μη ξεχνάτε πως μια νίκη κατά της φωτιάς σημαίνει πως σώσατε μια περιουσία, πολλές περιούσιες,  μια οικονομία, ίσως ανθρώπους και ζώα.                                        
Η χρήση του πυροσβεστήρα είναι σχετικά απλή και σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε,  είτε είναι άντρας, είτε είναι γυναίκα.  Πριν αναφερθώ όμως σε αυτές τις άπλες οδηγίες, θα πρέπει να μάθετε πως θα προσεγγίσετε μια φωτιά. Όταν λοιπόν υπάρξει μια ανάφλεξη η φωτιά  1) η αντίδραση σας πρέπει να είναι άμεση και ταχυτάτη  2) Ερευνήστε με μια μάτια τον χώρο  3) φωνάξτε δυνατά και ενημερώστε άλλους για την φωτιά,  διατάξατε άμεση απομάκρυνση από τον χώρο  4) αρπάξτε  τον πιο κοντινό πυροσβεστήρα               5)  διασφαλίστε διάδρομο διαφυγής και εγκατάλειψης, για την περίπτωση που χάσετε τον έλεγχο της φωτιάς,       6) καλέστε ακόμη ένα η δυο ενήλικα άτομα με πυροσβεστήρες  η άλλα κατασβεστικά υλικά όπως νερό, βρεγμένη πετσέτα, η βρεγμένη κουβέρτα και καταπολεμήστε όλοι μαζί την φωτιά, 7) εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο , φροντίστε ο αέρας να φυσά στην πλάτη σας και όχι στο πρόσωπο.  8) η κατάσβεση να ακολουθεί ημικύκλια στρατηγική και  όχι κυκλική, πάντα με τον αέρα στην πλάτη.
Όταν τηρήσετε τις παραπάνω προϋποθέσεις, είναι η ώρα της χρήσης του πυροσβεστήρα σας. Όπως είναι γνωστό, το επάνω μέρος του πυροσβεστήρα, μοιάζει με ανοιχτό ράμφος πουλιού.  Το ¨κάτω ράμφος¨  είναι το σημείο που μπορούμε να σηκώσουμε και να μεταφέρουμε τον πυροσβεστήρα.  Αφού τον μεταφέρουμε σε μια απόσταση από την φωτιά  2-3 m τον αφήνουμε να πατήσει στο έδαφος, εντοπίζουμε τον κρίκο-ασφαλεια και με τον δείκτη μας (δάχτυλο) την τραβάμε απότομα. Ο πυροσβεστήρας είναι έτοιμος προς χρήση. Πριν πατήσετε το ¨άνω ράμφος¨  μην ξεχάσετε να ανασηκώσετε  το ακροφύσιο – λάστιχο που κοιτάζει προς τα κάτω, κρατήστε το με το αριστερό χέρι στοχεύοντας την βάση της φωτιάς. Βρίσκεστε στην τελική στάση για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Πατήστε με το δεξί σας το ¨άνω ράμφος¨ και το κατασβεστικό υλικό ξεχύνεται στην φωτιά.  Η διάρκεια της  εκτόνωσης του κατασβεστικού υλικού, είναι το πολύ 15 sec για έναν  6 kg πυροσβεστήρα.
Τέλος θα αναφερθώ σε μια σύντομη αλλά πολύ σημαντική διευκρίνηση-λεπτομέρεια Πολλοί άνθρωποι που βρεθήκαν σε αυτήν την θέση,  εξ’ αιτίας του πανικού η έλλειψης γνώσης χρήσης, έκαναν τον έξης λάθος χειρισμό. Πριν αφαιρέσουν τον κρίκο-ασφάλεια πάτησαν το ¨άνω ράμφος¨ και όταν είδαν πως δεν κατέβαινε, νομίζοντας πως είναι κολλημένο, πατούσαν με ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το στράβωμα του ¨άνω ράμφους¨ προς τα κάτω. Έτσι ακόμη κι αν αφαιρούσαν μετά τον κρίκο ασφαλείας ο πυροσβεστήρας δεν λειτουργούσε επειδή δεν υπήρχε πλέον περιθώριο κίνησης προς τα κάτω. Προσοχή λοιπόν μην υποπέσετε σε αυτή την λάθος ενέργεια. Πριν πιέσετε το ¨άνω ράμφος¨ αφαιρέστε τον κρίκο-ασφάλεια, και όλα θα πάνε καλά.        
¨Ω μη γένοιτο¨

Μην αμελείτε προστατευθείτε


Με γεια, την νεα σας "πανοπλια"


                                           ΤΕΛΟΣ
.