Media markt

Air Shop

Το Μονοξείδιο του ¨Ανθρακα η Ανθρακώδες Οξειδιο.


·           Μάθετε και προστατευτείτε από το Μονοξείδιο του Άνθρακα η Ανθρακώδες Οξείδιο.

Είναι ο σιωπηλός και ύπουλος δολοφόνος, που πρώτα ζαλίζει τα θύματά του, μετά απομυζεί τις δυνάμεις τους, και αφού τα καταβάλει από ανεξήγητη για τα θύματα υπνηλία, τα κοιμίζει και τελικά τα σκοτώνει.
Ας δούμε λοιπόν τι είναι, από πού προέρχεται  και πως μπορείτε να προστατευτείτε από το Μονοξείδιο του Άνθρακα (CO)  
Τι είναι.                                                                                                                                                               Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) είναι ένα αόρατο, άχρωμο, άγευστο, άοσμο, μη ερεθιστικό αλλά πολύ τοξικό/ασφυκτικό αέριο. Το μόριο του μονοξειδίου του άνθρακα αποτελείται από ένα άτομο άνθρακα και ένα άτομο οξυγόνου
Η τοξική δράση του μονοξειδίου του άνθρακα, οφείλεται στην ικανότητά του να εκτοπίζει το οξυγόνο από τις θέσεις δέσμευσής του με την αιμοσφαιρίνη. Έτσι σιγά σιγά η αιμοσφαιρίνη, αντί να μοιράζει οξυγόνο στα εσωτερικά όργανα  και στον εγκέφαλο, διοχετεύει μονοξείδιο του άνθρακα.   Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγαλύτερη χημική συγγένεια που έχει το μονοξείδιο του άνθρακα με την αιμοσφαιρίνη, σε σχέση με το οξυγόνο
Από πού προέρχεται.
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα παραγόμενο αέριο, που παράγεται από την ατελή καύση οποιουδήποτε υλικού περιέχει άνθρακα, όπως βενζίνης, ξύλου, κάρβουνου, φυσικού αερίου, προπανίου, πετρελαίου, καπνού του τσιγάρου, μεθανίου, πλαστικού κλπ. Επίσης παράγετε σε μεγάλες ποσότητες, από τα ενεργά ηφαίστεια, από τις πυρκαγιές των δασών και από το σύνολο των αυτοκινήτων.
Η διαδικασία της παραγωγής του μονοξειδίου του άνθρακα, είναι αρχής γεννωμένης από την καύση οποιουδήποτε προαναφερομένου υλικού.  Η ύπαρξη οξυγόνου όμως στον χώρο της καύσης, έχει ως αποτέλεσμα, το οξυγόνο να καίει την οποιαδήποτε παραγόμενη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και την αυτόματη μετατροπή του, στο ακίνδυνο  διοξείδιο του άνθρακα (CO2)  Όσο λοιπόν υπάρχει οξυγόνο και ανανεώσιμος αέρας στον χώρο όπου διατηρείτε καύση, η παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα, είναι ελάχιστη και ακίνδυνη. Η τέλεια καύση ενός οποιουδήποτε καυσίμου, δίνει πάντα την γαλάζια φλόγα. Εάν αυτή είναι κιτρίνη, μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για προβληματική καύση και για πιθανές εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα. Επιληφθείτε σοβαρά της πληροφορίας μόνο όταν η συγκεκριμένη συσκευή βρίσκεται,  εντός κλειστού και μη αεριζόμενου επαρκώς χώρου.
Οποιαδήποτε συσκευή εργαλείο ή μηχάνημα που χρησιμοποιεί καύσιμη ύλη,  κάτω από ειδικές συνθήκες  (έλλειψη οξυγόνου,  χώροι με ανεπάρκεια εξαερισμού)  μπορεί να παράγει επικίνδυνα επίπεδα του αερίου μονοξειδίου του άνθρακα,   όπως : Αυτοκίνητα, βενζινομηχανές, γεννήτριες, θερμάστρες αερίου, ψησταριές με κάρβουνα, χορτοκοπτικές μηχανές, τζάκια και θερμάστρες ξύλου, κλίβανοι υγρών καυσίμων, αντλίες, καπνός όλων των τύπων φωτιάς κ.α.

 Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τον εγκλεισμό σε μικρά κλειστά λουτρά με μισοαναμμένα κάρβουνα για την εκτέλεση ληστών. Ακόμη, πιθανολογείται ότι δύο Βυζαντινοί αυτοκράτορες, ο Ιουλιανός ο "Παραβάτης" (332-363) και στη συνέχεια ο διάδοχός του ο Ιωβιανός (331-364), υπήρξαν θύματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (από μαγκάλια), από την οποία ο πρώτος συνήλθε, ενώ ο δεύτερος έχασε τη ζωη του.

Σε πιο πρόσφατη εποχή, το 1940, το μονοξείδιο του άνθρακα των καυσαερίων ειδικά διασκευασμένων αυτοκινήτων (των περίφημων "Gaswagen") χρησιμοποιήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας στα πλαίσια της ευγονικής εκστρατείας για την ομαδική "ευθανασία" χιλιάδων εκ γενετής ανάπηρων, πνευματικά καθυστερημένων και ψυχασθενών ατόμων.

H ανακάλυψη του μονοξειδίου του άνθρακα και η διάκρισή του από το διοξείδιο του άνθρακα αποδίδεται στον διάσημο 'Αγγλο χημικό και θεολόγο, όπως και τελευταίο υπερασπιστή της "φλογιστικής" θεωρίας, Joseph Pristley (1733-1804). Το 1800, πρώτος ο Σκωτσέζος χημικός και ανατόμος William Cumberland Cruikshank (1745-1800), προσδιόρισε ότι πρόκειται για αέριο που αποτελείται από άνθρακα και οξυγόνο. To 1846, o Γάλλος φυσιολόγος Claude Bernard (1813-1878) μελέτησε συστηματικά τις τοξικές ιδιότητες του CO χρησιμοποιώντας σκύλους ως πειραματόζωα.

                       
Πηγές Μονοξειδίου του Άνθρακα


Πώς θα προστατευθείτε.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Μία εισπνοή καθαρού μονοξειδίου του άνθρακα (π.χ. για να διαπιστωθεί ότι είναι άοσμο) αρκεί για να επιφέρει τον θάνατο.

Όταν γνωρίζετε πως συμπεριφέρεται και με ποιους τρόπους μπορεί να σας βλάψει ένας ύπουλος εχθρός – αέριο, σαν το μονοξείδιο του άνθρακα, τότε η γνώση θα σας οδηγήσει στις ορθές επιλογές πρόληψης και εξουδετέρωσης των κινδύνων.  Επειδή όμως η δραστηριότητά του είναι εντελώς αόρατη, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραχθεί σε ένα παραπλήσιο χώρο, και με κάποιο τρόπο να φτάσει στον δικό σας. Έχετε κάθε λόγο λοιπόν,  να εφοδιάσετε το σπίτι σας, με έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. Λειτουργεί αυτόνομα με μπαταρία που διαρκεί 1-2 χρόνια, και δυνατή σειρήνα συναγερμού που θα ηχήσει όταν για κάποιο λόγο, αναγνωρίσει την ύπαρξη του συγκεκριμένου αερίου. Κοστίζει μόνο 20 έως 30 euro.Εκτός από την οξεία δηλητηρίαση είναι πιθανή και η χρόνια δηλητηρίαση, όταν π.χ. μια οικιακή συσκευή εμφανίζει ελαττωματική λειτουργία και τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να επέλθει κώμα, τότε σε αυτή την περίπτωση, τα μέλη της οικογένειας, η οι άνθρωποι που ζουν στον συγκεκριμένο χώρο, εμφανίζουν μόνιμα συμπτώματα όπως, κόπωση, ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους. Σε αυτή την περίπτωση,  πρέπει να υποπτεύεται παραγωγή η διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.

Χρήση των ψησταριών η μαγκάλια με κάρβουνα μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ποτέ μη τα χρησιμοποιείτε ή αποθηκεύετε κάρβουνα (ακόμη και αν φαίνονται σβησμένα) μέσα στο σπίτι ή σε γκαράζ ή σε κλειστό χώρο. Τα κάρβουνα παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα CO και μπορούν να ξανανάψουν αρκετές ώρες αφού σβηστούν, παρά την εμφάνισή τους σαν σβησμένα.
Ο κίνδυνος παραμονεύει και τους θερινούς μήνες από την χρήση φορητών συσκευών όπως ψησταριές, φωτιστικά σε σκηνές κάμπινγκ, κατασκηνώσεων, τροχόσπιτα, κλειστές καρότσες οχημάτων κλπ.  Ποτέ μην θέτετε σε λειτουργία μηχανές εσωτερικής καύσης, σε κλειστούς χώρους. (Γκαράζ, παρκινγκ, συνεργεία, παρκινγκ πλοίων, αποθήκες)
Ένας άλλος πολύ ιδιαίτερος χώρος παραγωγής μονοξειδίου του άνθρακα είναι τα μεγάλα τούνελ και σήραγγες των οδικών δικτύων.  Όταν μέσα σε ένα τούνελ, δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα της κυκλοφορίας, εξαιτίας ενός ατυχήματος, η έργων, η άλλης αιτίας, το σύνολο των σταματημένων εν λειτουργία αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή εξαερισμό, ευνοείτε η αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα.  Συνήθως σε παρόμοιες καταστάσεις, λειτουργούν οι ανεμιστήρες οροφής, οπότε εξαλείφετε και ο κίνδυνος. Εσείς πάντως, εάν βρεθείτε με το αυτοκίνητό σας σε ένα τέτοιο χώρο, έχετε το νου σας και το πρώτο που πρέπει να κάνετε (εάν ακινητοποιηθείτε) είναι να σβήσετε την μηχανή του αυτοκινήτου σας, ενημερώνοντας παράλληλα και άλλους οδηγούς να κάνουν το ίδιο.

Εάν είστε οδηγός μεγάλων αποστάσεων, η ταξιδευτής, η κάνετε τουρισμό, και είστε υποχρεωμένοι να διανυκτερεύετε συχνά, είτε στο όχημά σας, είτε σε άγνωστα δωμάτια ξενοδοχείων, εφοδιαστείτε με ένα ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί να σώσει όχι μόνο την δική σας ζωή, αλλά και άλλων ανθρώπων. Και στοιχίζει μόλις 20 έως 30 euro.

Τέλος, θέλω να συστήσω ιδιαίτερη προσοχή, στις εγκυμονούσες γυναίκες.  Εάν μια εγκυμονούσα γυναίκα εκθέσει τον εαυτό της, σε έναν ύποπτο χώρο παραγωγής, έστω και ελάχιστης ποσότητας μονοξειδίου του άνθρακα,  μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο έμβρυο.  
Η κατάσταση αυτή, γίνετε ακόμα πιο σοβαρή, όταν η παρουσία της εγκυμονούσης σε αυτόν τον χώρο είναι μόνιμη και διαρκής. Π.χ. στην οικία της εγκυμονούσης, το τζάκι στο σαλόνι,  λειτουργεί  καθημερινά με πρόβλημα καύσης από ημιφραγμένη καμινάδα,  η άλλο παράδειγμα, και στις δυο των περιπτώσεων, είτε καπνίζει η ίδια, είτε καθημερινά βρίσκετε σε περιβάλλον που καπνίζουν άλλοι,  το μονοξείδιο του άνθρακα περνάει στο αίμα της και από εκεί μέσο του πλακούντα, στο αίμα του εμβρύου.  Σας θυμίζω και ξαναγράφω την πολύ σημαντική παράγραφο που διαβάσατε στην αρχή του θέματος.                                
 “Η τοξική δράση του μονοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στην ικανότητά του να εκτοπίζει το οξυγόνο από τις θέσεις δέσμευσής του με την αιμοσφαιρίνη. Έτσι σιγά σιγά η αιμοσφαιρίνη, αντί να μοιράζει οξυγόνο στα εσωτερικά όργανα  και στον εγκέφαλο, διοχετεύει μονοξείδιο του άνθρακα”.   
Έτσι, ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα, και αναλόγως της ποσότητας,  χωρίς να έχει απολύτως καμία επίπτωση στην υγεία της η μητέρα, η κύη.ση μπορεί να διακοπεί, η σε άλλη περίπτωση, το παιδί να γεννηθεί με ελάχιστο, μικρό, η μεγάλο πρόβλημα, σε κάποιο ζωτικό όργανο η τον εγκέφαλο. 
Μικρή  σημασία θα έχει πλέον για την μητερα, η απόδοση των ευθυνών  στα τετελεσμένα γεγονότα που μπήκαν ξαφνικά στη ζωή της. Ίσως μάλιστα την “ανεξήγητη τροπή” των κακώς κειμένων, να την αποδώσει πολύ εύκολα, στην κακοτυχία, η στην κακή μοίρα.
Τώρα όμως ξέρετε. Η επιλογή είναι δική σας.

Αν θελετε να σπουδασετε την προληψη και αποφυγη ατυχηματων, 
διαβαστε το βιβλιο μου. Δωρεαν.

Chrislift