Media markt

Air Shop

ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η Πυρασφαλεια Στην Κουζινα.

Μηπως θεωρειτε οτι τις ωρες που βρισκoμαστε μεσα στο σπιτι μας, ειμαστε ασφαλεις ??? Για ριξτε μια ματια παρακατω και ισως αναθεωρήσετε την αποψη σας.
Κινδυνοι φωτιας στην κουζινα.
Σ' αυτον τον χωρο του σπιτιου μας, δραστηριοποιείται περισσοτερο η νοικοκυρα του σπιτιου αποθηκεύοντας, τακτοποιώντας   παρασκευαζοντας τροφη για την οικογενεια.  Απο τον ιδιο χωρο θα περασει ο συζυγος και τα παιδια πρκειμενου να τσιμπήσουν να κολατσισουν να παιξουν να συζητησουν να καφεδισουν να φανε και αλλα πολλα. Αυτα ειναι τα ομορφα και τα γαληνια της οικογενειας στον χωρο της κουζινας. Τα πειθήνια τα υπουλα και τα κρυμμένα ομως  παραμονευουν, προκειμενου να κανουν κακο σε μας και την οικογενεια μας. Ας ξετρυπωσουμε μερικα απ' αυτα.
Ας μιλησουμε για την πυρασφαλεια του χωρου.
Τα πιο  ευαισθητα σημεια με κινδυνο αναφλεξης ειναι, η ηλεκτρικη κουζινα , η κουζινα φυσικου αεριου, το φουρνακι, ο φουρνος μικροκυματων, το γκαζακι υγραεριου, σομπα υγραεριου, ο απορροφητήρας, ολες οι συσκευες με αντισταση πυρακτωσης, ηλεκτρικες σομπες και τελος τα  πολυ σημαντικα αλλα για πολλους αδιαφορα, φις, μπριζες, ντουι και καλωδια, ηλεκτρικων συσκευων.
Οταν λοιπον αντρας η γυναικα ανοιξει την κουζινα προς παρασκευη φαγητου, το πιο σημαντικο ειναι να μην απομακρυνθει απο τον χωρο και να παρακολουθει διαρκως την διαδικασια, ιδιαιτερα στο τηγανισμα οπου ο κινδυνος αναφλεξης λαδιου απο υπερθερμανση ειναι παντα πισω απο την παραμικρη αμελεια. Πολλες φωτιες εχουν ξεκινησει απο την παρασκευη φαγητου, επειδη αυτος που μαγειρευε ξεχασε το φαγητο, στο ματι της κουζινας, στο τηγανι,η στον φουρνο, επειδη τηλεφωνουσε, η πηγε στη γειτόνισα για καφε, η αποκοιμηθηκε, η εβλεπε τηλεοραση. Παρεμπιπτοντος  να σας πω οτι κατα την αγορα μιας ηλεκτρικης κουζινας, προτιμήστε ηλεκτρικη κουζινα που ολα τα ματια να λειτουργουν με θερμοστατη και οχι με τις τεσσερεις κλασικες θεσεις διαφορετικης μεν , μονιμης δε πυρακτωσης εστιας. Το πλεονέκτημα της εστιας με θερμοστατη ειναι σαφως πολυ ψηλα στο θεμα της ασφαλειας διοτι ο χρηστης μαθαινει πολυ γρηγορα τις αριθμημένες θεσεις (συνηθως απο το 1 εως το 10) και ξερει οτι π.χ. στην θεση 2 το γαλα ας  πουμε, μενει στην θερμοκρασια του "ζεστου" ακομη και αν το ξεχασει μια ολοκληρη μερα, χωρις τον κινδυνο του βρασμου, της υπερχειλισης και τελικα της αναφλεξης, που σιγουρα θα συμβει στην περιπτωση της εστιας με την μονιμη πυρακτωση ακομη και στην πιο χαμηλη θεση 1. Η λειτουργια της εστιας με θερμοστατη, αναλογα  ποια αριθμημένη θεση θα χρησιμοποιησουμε, ειναι οτι αυτος αναλαμβανει να αναβοσβυνει την εστια, χωρις να ξεφευγει η θερμοκρασια απο το επιθυμητό επιπεδο.
Το γκαζακι υγραεριου φροντίστε να το ελεγχετε για πιθανη διαρροή πριν το αναψετε. Φροντιστε κατα την αλλαγη της φιαλης να μην υπαρχει γυμνη φλογα σε αποσταση τουλαχιστο πεντε μετρων, λαμβανοντας υπ'οψιν πως σε μια αποτυχημένη τοποθετηση οτι  η φιαλη περιεχει ευλεκτο αεριο υπο πιεση, το οποιο δυνατε να τιναχτεί δυο η και τρια μετρα μακρυα. Τελος η διαδικασια της αλλαγης να γινετε παντα σε ανοιχτο χωρο, και οχι σε κλειστο.
Οι σομπες υγραεριου καθως και ολες οι συσκευες  με υγραεριο ( εκτος απο τα μικρα γκαζακια για τα οποια μιλησαμε παραπανω ) διαθετουν στο σημειο καυσης εναν ανιχνευτη θερμοκρασιας, ο οποιος κανει μια πολυ σημαντικη δουλεια.  Οσο αυτος ειναι πυρακτομενος κραταει την βαλβιδα εξοδου του υγραεριου ανοιχτη. Αν ομως για οποιοδηποτε λογο ο ανιχνευτης κρυωσει, π.χ. φυσηξε αερας και εσβυσε την φλογα, τοτε αυτοματα ο ανιχνευτης κλεινει την βαλβιδα εξοδου του υγραεριου και σταματα την ανεξελεκτη διαρροη στον χωρο με τα οποια δυσαρεστα εως τρομακτικα αποτελεσματα. Δεν μπορει ομως να συμβει το ιδιο με την κακη  συνδεση του λαστιχου παροχης, η με το ελαττωματικο η σπασμενο λαστιχο παροχης υγραεριου. Διοτι σε αυτη την περιπτωση η διαρροη ειναι ανεξελεγκτη. Μεγαλη προσοχη στην αλλαγη της φιαλης, καθως και περιοδικος ελεγχος για την καλη κατασταση του λαστιχου παροχης αεριου. Επισεις απομακρυνετε διαφορα εύφλεκτα οπως κουβερτες, φλοκατες, σεντονια και μην στεκεστε κοντα  στην συσκευη, υπαρχη κινδυνος αναφλεξης των ρουχων.
Ο απορροφητήρας ειναι μια ηλεκτρικη συσκευη αρκετα ασφαλης και με ελαχιστους κινδυνους κατα την λειτουργια του ιδιαιτερα οταν αυτη ειναι καινουργια, σε καλη κατασταση, συντηρημενη και καθαρη.  Ωστοσο εαν δεν δωσουμε την πρεπουσα προσοχη σε δυο σημεια, τοτε πραγματικα η αναφλεξη ειναι θεμα χρονου. Αυτα τα σημεια ειναι, η συσσώρευση λιπους στον χωρο αναρρόφησης και γυρω απο αυτον, καθως και το φρακαρισμα του κινητηρα απο λιπος η απο αλλη μηχανικη αιτια. Εαν συσσωρευθεί λιπος στην επιφανεια του απορροφητήρα, εχουμε ενα εφλεκτο υλικο, που με την πρωτη αναπτυξη θερμοκρασιας πολυ ευκολα μπορει να αναφλεγει. Αυτο που πρεπει να κανουμε προκειμενου να αποφυγουμε την αναφλεξη, ειναι συχνο καθαρισμα του απορροφητήρα.
Το φρακαρισμα του κινητηρα μπορει να συμβει και αυτο απο συσσωρευση λιπους αλλα και απο αλλη δυσλειτουργια του απορροφητήρα. Οταν θετουμε σε λειτουργια την συσκευη, θα πρεπει να ακουμε την ομαλη  αναπτυξη των στροφων καθως και τον φυσιολογικο ηχο λειτουργιας. Εαν παρατηρηθει δυσκολια στην επιταχυνση στροφων η καποιος επιταχυνομενος  θορυβος, κλειστε αμεσως την συσκευη και καλεστε αμεσως τεχνικο ηλεκτρολογο. Διοτι εαν φρακαρει ο κινητηρας και για καποιο λογο δεν διακοπει η παροχη ρευματος η υπερθερμανση του κινητηρα και η αναφλεξη του, ειναι θεμα το πολυ δυο λεπτων.

Συνετη και υπευθυνη ενεργεια θεωρειται ο τακτικος ελεγχος των σημειων συνδεσης των ηλεκτρικων συσκευων, δηλαδη μπριζες, φις, ντουι και καλωδια.  Ιδιαιτερως προσεξτε τα παλια και πολυχρησημοποιημενα  εξαρτηματα αυτης της ομαδας διοτι παρα πολλα ατυχηματα και πυρκαγιες εχουν ξεκινησει απο αυτα. Εαν παρατηρησετε μαυρισμα η μαυρη αχναδα η εντονο σπινθηρα η ακομη μια ασχημη μυρωδια, να ξερετε οτι ολα αυτα προερχοντε απο κακη επαφη ειτε των καλωδιων συνδεσης, ειτε απο κακη εφαρμογη της μπριζας με το φις η του ντουι με την λαμπα. Ολη αυτη η δυσλειτουργια και ο επερχομενος κινδυνος, ξεκινουν με σπινθιρισμο διαρκειας  και με συνεπεια την αναπτυξη θερμοκρασιας μεσα στην μπριζα, φις, ντουι, δημιουργωντας ετσι μια επικινδυνη και απροβλεπτη κατασταση. Τελος οχι στις μονιμες προεκτασεις για ρευμα, που περνουν κατω απο επιπλα, ντουλαπες, χαλια. Ενα τετοιο καλωδιο μπορει ευκολα να ξεχαστει και χρονο συν τον χρονο να υπαρξει φθορα απο εντονο χτυπημα η τριβη, με αποτελεσμα την αποκαλυψη των αγωγων με ρευμα, με αμεσο κινδυνο πυρκαγιας η ηλεκτροπληξιας.

Διαβαστε και σπουδαστε την αποφυγη ατυχηματων, στο βιβλιο μου "Οχι αλλα ατυχηματα"

Chrislift
Μην αμελειτε ,,, προστατευτειτε